söndag 24 mars 2013

This is 40 (2012) Betyg: 6/10

Judd Apatow gjorde 2007 Knocked Up och nu kom en "spin off" om två av figurerna därifrån. Vi får möta Pete och Debbie och deras familj mitt i 40årskrisen. Det är mycket relationsbaserad komik, och emellanåt är det ganska kul. Men det är också bitvis ganska jobbigt att se på. Igenkänning? Jo, så är det kanske även om det känns jobbigt att medge för sig själv. Som helhet så är This is 40 rätt hygglig, men ingen toppfilm.

Betyg: 6/10

lördag 23 mars 2013

30 Rock Säsong 1-7 (2006-2013) Betyg: 9/10

Efter att ha på kort tid tagit mej igenom de sju säsongerna och 139 avsnitten av 30 Rock så är det med sorg som jag konstaterar att serien nu lagt ned. Den handlar om allt som händer bakom kulisserna i inspelningarna av den fiktiva NBC-tv-serien "TGS with Tracy Jordan". Vi får möta de två stjärnorna i showen Jenna Maroney (Jane Krakowski från Ally McBeal) och  Tracy Jordan (där Tracy spelar en skruvad version av sig själv). Men de riktiga huvudpersonerna är showens författare Liz Lemon (Tina Fey som också skapat serien i verkligheten) och NBC-chefen Jack Donagy (Alec Baldwin). Dynamiken mellan dessa två är seriens genomgående tråd. Men som helhet är ensemblen riktigt välkomponerad. 30 Rock innehåller massor med skratt, och många kul gliringar mot kändisar, filmer, tv-serier och inte minst NBC som får sig snytingar efter snytingar. Rekommenderas verkligen!

Betyg: 9/10

torsdag 7 mars 2013

Dark Shadows (2012) Betyg: 6/10

Åter igen en Tim Burtonfilm med Johnny Depp.....och Helena Bonham Carter. Jaja, det är ju inga dåliga skådespelare. I Dark Shadows spelar Depp en vampyr som legat fångad i en kista i nästan 200 år och som plötsligt släpps fri. Han ansluter sig till den nu levande generationen och försöker hjälpa dem att återställa familjens nu falnade status i det lilla samhället. Emot sig har han den häxa som en gång försatte honom i fångenskap och som har förstört för hans familj genom åren, allt eftersom hon för 200 år sedan blev nobbad av honom. 

Lekfull film som inte lyckas hålla en rak linje på vilken målgrupp den är riktad mot. Emellanåt är den riktigt bra, medan den ibland förlorar mitt intresse. Hela tiden är den visuellt skitsnygg! Älskar blinkningarna mot McDonald's och Steve Miller Band. Ja och Alice Coopers inhopp blir också rätt kul. Gillar du Tim Burton så kommer du såklart att se filmen. Det gör du rätt i!

Betyg: 6/10

onsdag 6 mars 2013

Upside Down (2012) Betyg: 7/10

Någonstans i universum finns en tvillingplanet med motsatta gravitationer. Planeterna ligger nära varandra, och man har t.o.m. en byggnad som sammanbinder planeterna, men eftersom gravitationerna är motsatta så kan människorna inte vara på varandras planeter. I denna värld träffas Adam och Eden, men ödet för dem isär och Adam tror att Eden är död. Efter 10 år så upptäcker han att Eden fortfarande lever, och han börjar jakten på att förenas med henne. 

Annorlunda och fräsch science fiction med fokus på romantik. Inte rakt igenom riktigt bra, men emellanåt glimrar den till riktigt mycket. Kirsten Dunst är tyvärr osedvanligt blek i rollen, och Jim Sturgess känns ändå som en B-skådis i relation till henne. Men jag gillade Upside Down och den nådde precis en sjua i betyg.

Betyg: 7/10

måndag 4 mars 2013

Intouchables (En oväntad vänskap) (2012) Betyg: 9/10






















Kritikerhyllad och jag vet dessutom inte hur många som rekommenderat mej den här filmen. Äntligen har jag sett den. Den handlar om den rullstolsbundne överklasskillen som anlitar en ung invandrarekille som sin skötare. Det osannolika paret hittar snabbt varandra och en oväntad vänskap uppstår.

Jag tänker inte berätta för mycket om den här filmen för jag tycker att alla ska se till att se den omgående. Den är rolig, varm, vacker och livsbejakande. Den går inte att missa, och jag tror att de komiska inslagen i den gör att precis alla kan uppskatta den! Oj, jag nämnde visst inte att den är fransk och baserad på verkliga personer?! Nu blev ännu fler skeptiska, men strunta i era fördomar. Se den, och njut!

Betyg: 9/10

söndag 3 mars 2013

Sound City (2013) Betyg: 8/10

En dokumentär om en studio med fokus på det klassiska mixerbordet. Kan det låta mer trist? Förmodligen inte, men det är det absolut inte. I Sound City-studion i Los Angeles har massor med legendariska artister spelat in några av sina bästa plattor. Vad sägs om Fleetwood Mac, Tom Petty, Rage Against The Machine, Nirvana, Johnny Cash, Ratt, Nine Inch Nails, Neil Young, Elton John, Cheap Trick, Foreigner, Rick Springfield, Dio, Tool, Black Crowes, Queens of the Stone Age, Metallica med flera. 

Dokumentären handlar om studion genom åren och vad det var som gjorde att resultatet ofta blev så magiskt. Förklaringen menar de flesta är det speciella analoga mixerbordet. Mot slutet av filmen så får vi se hur Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters) efter att studon lagts ned köper mixerbordet och flyttar det till sin egen studio, och där bjuder in andra legendariska musiker för att spela in en platta (soundtracket till denna film). Filmen kulminerar när Dave tillsammans med Christ och Pat från Nirvana får jamma och spela in tillsammans med sin idol Paul McCartney. 

Filmen är Dave Grohls hjärtebarn, och han står för regiarbetet själv. Det är uppenbart att han har en kärleksaffär med Sound City och inte minst dess magiska mixerbord. Den är väldigt intressant, och massor med musiker och producenter medverkar i filmen. 

Betyg: 8/10

fredag 1 mars 2013

Salmon Fishing in the Yemen (2011) Betyg: 6/10

Ännu en film av Lasse Hallström, som vanligt med mycket hjärta och värme. Här möter vi två britter som blir involverade i en excentrisk shejks projekt att anlägga en laxälv i Jemen. Innehåller en del småskratt och en dej hjärtvärmare. Inte en av Lasses bästa, men ändå bra och mycket sevärd. Snudd på ett betyg högre.

Betyg: 6/10