torsdag 29 november 2012

Looper (2012) Betyg: 7/10

Det är 2044 och Joe jobbar som yrkesmördare åt maffian. Men det är maffian 30 år fram i tiden som är hans uppdragsgivare. I framtiden när man uppfunnit tidsresor och sedemera förbjudit dem, används de av maffian som ett sätt att göra sig av med sina fiender. Joe tar emot och avrättar samt gör sig av med liken. En dag så skickas han själv, 30 år äldre, tillbaka i tiden och Joe står redo med sitt vapen. Men hans äldre jag är listigt och lyckas smita ifrån honom. Nu blir de båda måltavlor när maffian vill radera ut alla spår efter detta misstag.

Jag är barnsligt förtjust i denna typ av science fiction-filmer, och har med spänning väntat på Looper. Med Joseph Gordon-Levitt och Bruce Willis i rollen som Joe och i regi av Rian Johnson (Brick, The Brothers Bloom) så fanns helt klart anledning att vara entusiastisk. Och Looper levererar, om än inte fullt ut. Jag gillar storyn, och den håller en jämn kvalitet igenom hela filmen. Dock så är den lite för konventionellt berättad, och lite för sentimental i sina stunder. Fortfarande en bra film, men inte den högtidsstund jag hade hoppats på.

Betyg: 7/10

onsdag 28 november 2012

Någon annanstans i Sverige (2011) Betyg: 6/10

 

En ensemblefilm om människor i Borunda, ett litet samhälle i Sverige. Mörkt och tragiskt. Filmen gör en ansats att vara gripande, och lyckas bitvis. Men det blev ingen riktig succéfilm, och det är ganska lätt att förstå varför när man ser den. Men likväl så är det en bra film. Fascinerande nog så är jag inte imponerad av en enda skådespelareinsats i filmen, samtidigt som jag tyckte att det var en bra film. Bland skådespelarna syns: Helena Bergström (blek och menlös, som hon oftast är), Mikael Persbrandt (fullkomligt oengagerad insats som inte tillför ett dugg i filmen), Marie Richardsson (gäsp), Björn "Dynamit-Harry" Gustafson (verkade kunna vara en bra roll, men blev mest fånig till slut, och inte på ett roligt sätt), Jonas Inde (gör en typisk Inde-roll, inte dåligt, men ingen roll som man minns heller).
 
Betyg: 6/10

tisdag 27 november 2012

Lawless (2012) Betyg: 7/10

 

Med manus av rockstjärnan Nick Cave och med flera namnkunniga skådespelare i huvudrollerna är Lawless en riktigt bra film. Den handlar om tre spritsmugglande bröder och deras kamp mot lagen. Även om jag tycker att Shia Labeouf är ganska blek (som vanligt) så är det alltid kul att se Tom Hardy och Gary Oldman.
 
Betyg: 7/10
 

måndag 26 november 2012

Your sister's sister (2011) Betyg: 7/10

 

Jack sörjer sin döda bror som varit borta i ett år. Hans bästa vän Iris försöker få honom att rycka upp sig och "tvingar" honom att låna sin familjs stuga på en ö i närheten. När Jack kommer dit är Iris syster Hannah där, och de två tvingas dela stugan. Komplikationer tillstöter snart.

Charmiga Emily Blunt backas upp av Mark Duplass och Rosmarie DeWitt. En lågbudgetfilm som skulle kunna fungera som teaterpjäs. Denna typ av film är något som jag oftast tycker är trist, men Your sister's sister är charmig och engagerande. Mycket relationer, mycket humor och värme, och mycket hjärta.

Betyg: 7/10

söndag 25 november 2012

End of Watch (2012) Betyg: 8/10

 

Råbarkad film om två unga poliser som tjänstgör i tuffa områden i Los Angeles. De skyr inte att ge sig in i tuffa situationer, och en dag så hamnar de i något stort och farligt.
 
Riktigt bra polisfilm. Dock så gillar jag inte formatet den berättas i, vilket är att allt videofilmas av dem själva. Det känns gjort, och tillför ingenting i handlingen eller berättandet. Men likaså så är berättelsen väldigt bra. Den (liksom karaktärerna) växer hela tiden, och handlingen tar vägar som är hyggligt oförutsägbara utan att vara av "twistkaraktär".
 
Rekommenderas varmt!
 
Betyg: 8/10

lördag 24 november 2012

A Dangerous Method (2011) Betyg: 5/10

 

De två superstjärnorna inom psykoanalys Sigmund Freud och Carl Jung är vänner och diskuterar och duellerar ständigt verbalt. Jung tar sig an ett svårt fall, Sabina Spielrein, och uppnår enastående resultat med henne. Dock så blir han kär i henne och inleder en relation trots att han är gift.
 
I regi av David Cronenberg med Keira Knightley, Michael Fassbender och Viggo Mortensen så finns förutsättningarna för en riktigt bra film. Men det är inte riktigt spännande eller engagerande. En ovanligt blek film för att vara Cronenberg.
 
Betyg: 5/10

måndag 19 november 2012

Andy Kaufman: I'm from Hollywood (1989) Betyg: 10/10

 
Any Kaufman är en amerikansk komikerlegend som tragiskt nog gick bort alldeles för ung. Hans liv har skildrats i en mycket bra film, Man on the Moon där Jim Carrey spelar Kaufman. Han var fullkomligt nyskapande när han skapade humor/konst av sitt liv. I denna dokumentär får vi se när han tillbringar typ ett år av sitt liv åt att ge sig in i amerikansk fribrottning (wrestling). Hans annorlunda approach är att han brottas mot kvinnor. Och för att få dem i ringen så provocerar han publiken så att de blir fullkomligt vansinninga och hatar honom. Att självmant utsätta sig för så mycket hat är fullkomligt obegripligt, men som humor är det fullkomligt lysande. Det bästa sättet att skaffa sig en bild av Kaufman är ändå att först se Man on the Moon, och därefter se denna fantastiska dokumentär. Den är inte speciellt bra tekniskt sett, inte heller klippt speciellt bra bitvis. Men kvaliteten på Andys agerande är så bra att jag måste hylla denna timmeslånga film.
 
(Inser att den inte alls kommer falla alla andra på läppen, men det bryr jag mig inte om.)
 
Betyg: 10/10

The Promotion (2008) Betyg: 7/10

 
 

 
Två killar som jobbar på matbutiken slåss om jobbet som butikschef när kedjan ska öppna en ny butik i samma stad.
 
Underskattad film med bra skådespeleri främst från John C Reilly, men även Seann William Scott och Jenna Fischer. Håler sig hela tiden på rätt gräns av fånighetsgrad.
 
Betyg: 7/10

söndag 18 november 2012

Two lovers (2008) Betyg: 8/10

Leonard (Joaquin Phoenix) är en trasig själ. Sedan hans fästmö lämnade honom så tar han medicin och har försökt ta livet av sig. Han träffar Sandra, vars far är affärsbekant med Leonards far, och de börjar dejta. I samma veva träffar han en ny granne, Michelle (Gwyneth Paltrow) och han blir störtförtjust i henne. Tyvärr är även Michelle en instabil person, som dessutom har en pojkvän. Men Leonard umgås parallellt med båda tjejerna.
 
Riktigt bra amerikanskt drama i regi av James Grey. Bitvis jobbig att se eftersom karaktärerna är så trasiga. Riktigt vassa skådespelareinsatser. Om ni som jag hade missat Two Lovers, så rekommenderar jag er att ta ikapp det misstaget omgående.
 
Betyg: 8/10

The Watch (2012) Betyg: 5/10

 

Efter ett mord i staden går fyra killar samman och bildar en grannsamverkan mot brott. Snart upptäcker de att något riktigt hemskt är på väg att hända i staden.
 
Låter kanske som om den ska vara spännande, men det är en renodlad komedi. Storyn är rejält tunn, men dialogen är bitvis riktigt vass och rolig. Man skrattar en hel del, sen stänger man av och så har man glömt bort filmen.
 
Betyg: 5/10

torsdag 15 november 2012

Take this waltz (2011) Betyg: 5/10

 

 
Margot (Michelle Williams) är lyckligt gift med Lou (Seth Rogen). men på en resa träffar hon Daniel som visar sig bo i grannhuset när de kommer hem. Margot blir djupt förälskad i Daniel, men känner att hon inte kan agera på det.

Drama i ganska lågt tempo. Blir aldrig riktigt gripande eller engagerande. Känns mest lite sorglig och tragisk. Den tomhet som Margot utspeglar är kanske det mest påtagliga i hela filmen. Kanske är jag lite snål nu och skulle ge den en pinne till?

Betyg: 5/10

onsdag 14 november 2012

Rock of Ages (2012) Betyg: 2/10


Efter succémusikalen på Broadway så har vi nu en filmatisering av densamma. Och att det är en musikalfilm blir man varse om alldeles direkt. Filmen är tokfylld med musik, som sjungs av skådespelarna. Och det är max någon enstaka minuts prat innan nästa låt börjar. Och musiken är 80-tals hårdrock, mest av det mjukare slaget.

Tom Cruise spelar en av huvudrollerna som rocksångaren Stacee Jaxx och är rent bedrövlig. Fullkomligt icke-trovärdig som rockstjärna. Jag gillar ofta Tom Cruise, men här var det inget att hämta för mej. Andra kända skådespelare är Alec Baldwin, Russell Brand, Paul Giamatti. Catherine Zeta-Jones och Malin Åkerman.

Som vanligt i musikalfilmer så är handlingen rätt banal och simpel. Kul som bakgrundsfilm en kväll om du gillar 80-talshårdrocken. Fadt jag bli mest sugen på att höra originalversionerna. Efter ett tag blir det ganska jobbigt att lyssna på alla "supertvättade" sånginsatser från skådespelare som sannolikt knappt kan ta en ren ton.

Betyg: 2/10
(lade på ett betyg för låtarna)

 

tisdag 13 november 2012

Killer Joe (2011) Betyg: 5/10


 


En riktig white trash/trailer park-film om far och son som konspirerar att ta livet av mamman/ex-frun för att få ut hennes livförsäkring. Dottern och den nya frun blandas in i planerna och de anlitar en yrkesmördare, Joe, för att genomföra dådet.

Tragisk, mörk och sorglig. Sitter och känner mej glad att jag inte kan relatera till en enda av karaktärerna. På sätt och vis väldigt välgjord, med bra skådespelare. Men den föll mej inte i smaken riktigt. Men för dej som gillar mörka porträtt från samhällets botten så är detta ett hett tips.

Betyg: 5/10

måndag 12 november 2012

Ted (2012) Betyg: 6/10

När John var liten så fick han en teddybjörn i julklapp. Han gick till sängs och önskade sig att den skulle kunna prata med honom så att de kunde vara bästa vänner resten av livet. När han vaknade nästa morgon hade detta blivit sant. Nu när John är vuxen så har han björnen Ted som sin bästa kompis, och de krökar, röker, svär och hänger tillsammans. Men Johns flickvän är inte helt nöjd med situationen...
 
Skriven av Family Guy-skaparen Seth MacFarlane som också gör rösten till Ted. I huvudrollerna ser vi Mark Wahlberg och übercharmiga Mila Kunis. Filmen öppnar starkt och konceptet är riktigt roligt, dialogen är vass. Men ungefär halvvägs in i filmen så dippar den ganska rejält och tyvärr så tar den sig aldrig riktigt igen. Slutbetyget blir på en medelnivå, för den är klart sevärd och underhållande.
 
PS. Tro inte att detta är en film att se med barn bara för att det är en nallebjörn i den.
 
Betyg: 6/10

söndag 11 november 2012

The Five-Year Engagement (2012) Betyg: 6/10

Tom och Violet träffas på en nyårsfest, på dagen ett år senare friar Tom. Men när de börjar planera för sitt bröllop så inträffar saker som gör att bröllopet skjuts upp längre och längre fram. När Violet får ett jobb i Michigan så flytta de dit. Där lyckas Tom inte få något vettigt jobb, och han blir allt olyckligare. Förhållandet börjar få allvarliga problem.
 
Även om det här lät lite dystert så är det faktiskt en komedi med Jason Segel och Emily Blunt i huvudrollerna. En stark öppning, ett lite segare mellanparti, och sen tar det sig igen på slutet. En hel del skratt. Klart sevärd!
 
Betyg: 6/10

torsdag 8 november 2012

Perfect Sense (2011) Betyg: 8/10

 

Plötsligt drabbars världen av en epidemi som berövar alla människor sitt luktsinne. Är detta början på mänsklighetens undergång? Mitt i detta så träffas kocken Michael (Ewan McGregor) och epidemiforskaren Susan (Eva Green).
 
Riktigt bra och annorlunda film med ett klart tänkvärd scenario. Rekommenderas varmt!
 
Betyg: 8/10

onsdag 7 november 2012

Jeff, who lives at home (2011) Betyg: 6/10

En berättelse om två vuxna bröder och deras mamma. Den ena brodern Jeff (Jason Segel) bor fortfarande hemma i mammas källare och har inga ambitioner med livet förutom att röka på lite. Brodern Pat (Ed Helms) är gift, men lyckas inget vidare i sitt äktenskap. Särskilt idag blir han impopulär när han har gått och köpt en Porsche som de inte har råd med. Bröderna, som inte kommer något vidare överens, stöter på varandra på stan och hamnar strax i att förfölja Jeffs fru när hon är otrogen.
 
Mamman spelas av Susan Sarandon och Pats fru av Judy Greer. Skriven och regisserad av Jay och Mark Duplass som härom året gjorde Cyrus. Den tyckte jag var snäppet vassare, men även filmen om Jeff och hans familj är sevärd. En film med mycket hjärta. Det känns som om Jason Segel har nischat sig att spela godhjärtade killar.
 
Betyg: 6/10
 

tisdag 6 november 2012

The Campaign (2012) Betyg: 6/10

 
Komedi om ett kongressval i amerikanska södern. Will Ferrell och Zach Galifianakis spelar huvudrollerna som de duellerande politikerna. Två bra komiker, ett godkänt manus och ett helt gäng skratt.

Betyg: 6/10

måndag 5 november 2012

The Amazing Spider-Man (2012) Betyg: 6/10

Så var det dags att se rebooten av Spider-man. Jag var väldigt förtjust i Sam Ramis trilogi så besvikelsen var stor när det inte blev en fjärde Spindel-film från honom. Istället så började man om med en ny regissör och tog tillbaka handlingen till hur Peter Parker blir Spider-Man. Även om Andrew Garfield är fullt godkänd i huvudrollen, så föredrar jag ändå Tobey Maguires tafatta tolkning av nätsvingaren. Och Emma Stone är alltid kul att se, här i rollen som hans sweetheart Gwen Stacey. I rollen som hennes pappa, polischefen, ser vi en av mina favoritkomiker Denis Leary. Men det hjälper inte. Det blir inte lika bra som Raimis filmer. Fortfarande håller dock detta en bra klass.
 
Betyg: 6/10 

söndag 4 november 2012

Abraham Lincoln Vampire Hunter (2012) Betyg: 3/10

 


Med vad som kan vara den absolut coolaste/roligaste filmtiteln på flera år så var jag tvungen att se Abraham Lincoln Vampire Hunter. Här får vi möta en okänd sida hos den amerikanska presidenten, på nätterna var han ute och bekämpade vampyrer. Ett sjukt upplägg på en film, baserad på en bok faktiskt. Tyvärr så blir det inte roligare än själva konceptet och titeln. Själva filmen är fullstoppad med ordinär action och klichéartad dialog.

Betyg: 3/10

Seeking a Friend for the End of the World (2012) Betyg: 8/10


Världens undergång är förestående. En stor meteorit är på väg mot Jorden och därmed utplåna mänskligheten. Det sista försöket att stoppa den har misslyckats och nu är det bara tre veckor kvar till den slår ned. Folk hanterar situationen på väldigt olika sätt. En del tar livet av sig, andra testar saker de aldrig gjort förut som heroin, en del lever i förnekelse och försöker upprätthålla livet som vanligt. I denna underliga situation så träffas grannarna Dodge och Penny och finner tröst och vänskap i varandra. De ger sig ut på en resa tillsammans inför den förestående katastrofen.

Otroligt underhållande film. Mycket kul att skratta åt, samtidigt som det är bra karaktärer som man kan bli engagerad i. Steve Carrell börjar allt oftare uppvisa att han är en skicklig skådespelare som kan mer än att clowna sig i The Office och Anchorman etc (vilket han förvisso gör med den äran).

Betyg: 8/10




Moonrise Kingdom (2012) Betyg: 9/10

 

Wes Anderson är tillbaka med en ny film. Efter fantastiska filmer som Rushmore och The Royal Tenenbaums så tyckte jag personligen att han dippade lite med The Darjeeling Limited, och framför allt den animerade Fantastic Mr Fox. Nya Moonrise Kingsdom har fått lite blandad kritik, en del uttryckte sig väldigt ljumt om filmen och tyckte att den var hans sämsta. Med detta i åtanke så hade jag lite längre förväntningar än vad jag brukar ha när jag ska få ge mej an en av Wes filmer.
 
I Moonrise Kingdom får vi möta det unga kärleksparet Sam och Suzy och följa hur de rymmer tillsammans. I underbara miljöer med fascinerande karaktärer sitter jag som trollbunden i 90 minuter till filmen är slut. Det här är en riktigt, riktigt bra film!!
 
Betyg: 9/10

Mitt liv som hund (1985) Betyg: 9/10

 

Lasse Hallströms hyllade film som lade grunden för hans internationella karriär. Nominerades för Oscar för såväl bästa regissör som bästa manus, vilket är anmärkningsvärt för en film som inte är på engelska. Mitt liv som hund tävlade med andra ord mot de stora grabbarna och inte om den mindre betydelsefulla "bästa utländska film". Konkurrensen det här året var stenhård, och Bertoluccis The Last Emperor var bidraget som tog hem storslam varav de bägge kategorier som Mitt liv som hund nominerats i.
 
Filmen handlar om pojken Ingemar som under slutet av 50-talet hamnar hos sin morbror i Småland eftersom hans mamma är svårt sjuk. Det är en varm och känslosam skildring, på det sätt som Hallström är mästare på. Och här lyckas han verkligen fullt ut. I mitt tycke är Mitt liv som hund en av de allra bästa svenska filmer som har gjorts. Faktum är att jag på rak hand inte kan komma på en enda som jag tycker är bättre.
 
Betyg: 9/10

torsdag 1 november 2012

Predators (2010) Betyg: 3/10

 

En nystart i Predatorserien som inleddes med en rulle med Schwarzenegger en gång på 80-talet. Här möter vi Adrien Brody och 7 andra "soldater" med olika bakgrund som hamnar i en okänd djungelmiljö där de jagas av hotfulla varelser, Predators. För att kunna överleva måste de arbeta tillsammans.
 
Hyfsat bra fart i filmen, men handlingen går att skriva ned på en servett och ändå ha plats kvar att torka dej om munnen utan att riskera att få bläck i ansiktet.
 
Betyg: 3/10