söndag 26 augusti 2012

Exit through the gift shop (2011) Betyg: 7/10

Dokumentär om Thierry Guetta, en fransk kille i Los Angeles som har dille på att videofilma allt och alla. Under ett besök i Paris träffar han sin kusin som har börjat med street art. Snabbt blir han helsåld på företeelsen och får vara med och filma massor med olika gatukonstnärer när de är ute på nätterna och "placerar" sina verk. Plötsligt så få han möjligheten att komma nära den mytomspunne Banksy, och han blir hans förtrogne.

Intressant och spännande film. Dock ska man vara medveten om att den till stora delar är fiktiv även om filmskaparna hävdar motsatsen. Ryktet säger att filmen är en "installation" av Banksy, medan Thierry Guetta inte finns på riktigt. Hur som helst så är den mycket sevärd.

Betyg: 7/10

lördag 25 augusti 2012

Mujeres al borde de un ataque de nervois (Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott) (1988) Betyg: 1/10




















Allvarligt nu. Varför är denna film av Pedro Almodovar så hyllad? Jag är mycket förtjust i en del av hans andra filmer, men den här filmen får mig att vilja ömsa skinn. Anledningen till att kvinnorna är på gränsen till nervsammanbrott måste vara att de tvingades att sitta och se den här filmen.

Betyg: 1/10

Masjävlar (2004) Betyg: 8/10

Mia är från Dalarna men bor och gör karriär i Stockholm. När hennes far fyller 70 återvänder hon hem för att fira hans födelsedag. Där känner hon sig alienerad, inte minst gentemot sina storasystrar.

Riktigt lyckad film. Brokig skara karaktärer, som alla har mörka sidor. Många kul scener, många starka scener. Bravo Maria Blom som skrivit och regisserat Masjävlar!

Betyg: 8/10

torsdag 23 augusti 2012

Dag Säsong 2 (TV) (2011) Betyg: 9/10

Jajamensan, säsong 2 av norska succéserien håller måttet. Bitvis så är den nog ännu bättre än första säsongen, men å andra sidan så dippar den lite mer ibland också. Ojämnare med andra ord.

Vi får återigen möta Dag, relationsterapeuten som tycker att människor mår bäst av att leva ensamma. Men nu är han knäckt i sviterna av att Eva har åkt till Goa igen. Han tar till flaskan, rejält! Mörkt och underbart!

Betyg: 9/10

tisdag 21 augusti 2012

Friends Season 1-10 (1994-2004) Betyg: 9/10














Friends var min favoritkomediserie på tiden det begav sig, och jag fick för ett tag sedan ett ryck och bestämde mig för att se hela serien igen.

Jag tyckte att framför allt den första, men även den andra säsongen kändes lite avvaktande. Kanske beror det på att karaktärerna inte har utvecklats fullt ut ännu, eller kanske så är det bara för att jag har sett dessa avsnitt så förbaskat många gånger!?

Men sedan kommer några säsonger när serien fullständigt brillierar. Säsong 3-8 är riktigt bra. De två sista säsonger börjar dock serien att kännas lite "trött". Kanske är det för att det blir lite mycket att koka soppa på samma spik. Utan att dessa säsonger är dåliga så tycker jag att det var nog precis lagom tid att lägga ned serien efter säsong 10.

Som helhet så håller Friends fantastiskt bra fortfarande. Jag kommer på mej själva med att sitta och kategorisera vänner och bekanta i om de är en "Phoebe" eller mer en "Monica". Fantastisk ensemble, bra gästskådespelare, massor med skratt, massor med nerv och värme. En av de bästa komediserierna genom tiderna.

Betyg: 9/10

Total Recall (2012) Betyg: 6/10

En remake av Philip K Dicks novell som på 90-talet spelades in med Arnold i huvudrollen. Som ofta är fallet nu för tiden så har man här gått tillbaka till ursprungsboken vilket gör att filmen är ganska annorlunda mot den första inspelningen.

Colin Farrell spelar Douglas Quaid som tycker att hans liv är ganska trist och går till Rekall för att få inplanterat lite spännande minnen. Plötsligt så är han en jagad man, och han förstår inte vad som händer. Hans fru försöker döda honom, och han får känslan av att han i själva verket är någon annan än Quaid.

Högt tempo och ganska snygga miljöer och effekter. Dock så lyfter Total Recall aldrig till de riktigt höga höjderna. Ibland känns det som om det bara maler på, och skådespelarna är inte tillräckligt spännande för att det ska lyfta fullt ut. Undantaget är
Kate Beckinsale som är klart är bäst i filmen i rollen som "fru Quaid". Dock så är Total Recall en klart underhållande rulle, och eftersom jag gillar genren så är jag lite generös i betygssättningen.

Betyg: 6/10

fredag 10 augusti 2012

21 Jump Street (2012) Betyg: 3/10

Filmen är baserad på 80-tals TV-serien med samma namn. Här möter vi två nyblivna poliser som hamnar undercover på en gymnasieskola där de ska infiltera och fånga några knarklangare.

Mycket fjantigheter, bitvis rätt plågsam att se på. Det roligaste är att Johnny Depp repriserar rollen som den karaktär han spelade i tv-serien.

Betyg: 3/10

tisdag 7 augusti 2012

Curious George (Nicke Nyfiken) (2006) Betyg: 7/10

Nicke Nyfiken har det gjorts både böcker och barnprogram om. 2006 gjorde man en riktig spelfilm om den lilla apan som bor med mannen med den gula hatten i New York. Här får man se hur de två möts i Afrika och hur deras vänskap uppstår.

Väldigt välgjord. Grymt bra musik från Jack Johnson. Ett soundtrack som om man tyvärr skulle kunnat avfärda bara för att man tror att det är barnmusik. Det är det inte!

I den engelska versionen är det Will Ferrell och Drew Barrymore som gör två av rösterna. Rekommenderas för stora och små!

Betyg: 7/10

Planet 51 (2009) Betyg: 5/10

Allt är frid och fröjd på den avlägsna planeten tills en dag när ett rymdskepp landar. Alla är livrädda för att detta är en invasion från en främmande planet. Men här på Planet 51 bor gröna varelser och i rymdskeppet finns en astronaut från Jorden, som trodde att han skulle landa på en obebodd planet. Astronauten blir snart vän med Lem, men den lokala armén jagar honom för fullt.

Lite lagom annorlunda story, och extra kul att Planet 51 befinner sig i en tid som stämmer väl överens med 1950-talet på Jorden.

Såg filmen med barnen, så det var med svenskt tal, och skulle gärna se om den för att få höra Gary Oldman och John Cleese i två av birollerna.

Betyg: 5/10

My week with Marilyn (2011) Betyg: 7/10

Marilyn Monroe var tveklöst en av 1900-talets största ikoner. Här skickligt porträtterad av Michelle Williams får vi möte henne när hon nygift med dramatikern Arthur Miller reser till England för att spela in en film med Sir Laurence Olivier. I produktionssällskapet finns den unge Colin Clark, som precis börjat i filmbranschen eftersom han är helt förtrollad av den. Han blir ganska snart Marilyns förtrogne i teamet, och får chansen att umgås med superstjärnan.

Filmen är baserad på Colin Clarks självupplevda bok, ochd et som fascinerar mej allra mest är hur tydligt Monroes skörhet skildras. Hon är olycklig och ensam, trots att hon är världens mest älskade filmstjärna och alla mäns drömkvinna. Williams lyckas få fram detta på ett fantastiskt bra sätt, inte minst när hon växlar mellan att vara sig själv och att vara den spelade publika versionen av Marilyn Monroe.

Ett mycket intressant porträtt av denna tragiska ikon. Rekommenderas!

Betyg: 7/10

måndag 6 augusti 2012

Freakonomics (2010) Betyg: 6/10

För några år sedan så kom jag över boken Freakonomics där ett par killar uppbackade av statistik och nationalekonomisk teori presenterade uppseendeväckande slutsatser i några spännande frågor. Bl a så påvisar de hur brottsfrekvensen i USA drastiskt sjönk i början på 90-talet, och att kärnorsaken till detta är legaliseringen av abort tjugo år tidigare. De påvisar också den marginella effekt som ett bra föräldraskap har på barnens utbildning och hur val av namn på barn korrelerar med socioekonomisk status.

Tycker du att detta låter torrt och trist? Glöm det, för det är är fascinerande, och boken är ytterst intressant och läsvärd. För ett par år sedan så beslutade men tydligen sig för att göra en film av detta också. Den är bitvis riktigt bra, men känns lite fragmentarisk, och jag stänger av tvn med känslan att saker som jag uppskattade mycket med boken är utelämnade. Men för den som ännu ej "drabbats" av Freakonomics så är detta en bra introduktion.

Betyg: 6/10

Being Flynn (2012) Betyg: 7/10


Paul Weitz (About a boy, In good company) har regisserat denna film med Robert DeNiro och Paul Dano i huvudrollerna. Nick har vuxit upp utan någon kontakt med sin far och nu är även hans mor död. Han träffar en tjej som tipsar honom om att pröva att arbeta på ett ställe där hemlösa får mat och övernattning. Plötsligt så dyker hans excentriske far upp och vill ha hans hjälp. Mötet blir kort, men så en dag så har fadern blivit hemlös och dyker upp på stället där Nick arbetar.

Parallellen mellan DeNiros rollfigur här och den han Oscarsnominerades för i Taxi Driver är påtaglig. Det är två hatiska, sinnesförvirrande taxichaufförer i New York. I Being Flynn så är det tack och lov inte lika tungt och mörkt som i Taxi Driver.

En film med mycket hjärta och smärta och ett par mått humor. Klart sevärd, men inget som kommer att hamna i Oscarsnomineringarna. Paul Dano gör ett bra jobb och vi kommer att få se mer av den killen i framtiden.

Betyg: 7/10

Bernie (2011) Betyg: 6/10

Baserat på en sann berättelse så får vi följa historien om begravningsentreprenören Bernie Tiede (Jack Black) som flyttar till en småstad i Texas. Där charmar han alla och blir oerhört populär. Han har en fadäs för att charma äldre kvinnor, och han blir nära vän med den illa omtyckta rika änkan Marjorie (Shirley MacLaine). Men till slut så får även Bernie nog av henne och "råkar" ta livet av henne. För att ha fortsatt tillgång till hennes pengar så försöker han upprätthålla illusionen av att hon fortfarande lever.

Ganska bra, utan att nå till riktiga höjder. Jack Black passar bra i den här rollen. Kul att se att han är en riktig skådespelare också och inte bara en farsbetonad komiker.

Betyg: 6/10