söndag 29 juli 2012

The Dark Knight Rises (2012) Betyg: 9/10

Så var det dags för den tredje och sista av Chris Nolans filmer om Batman med Christian Bale i huvudrollen. Efter två riktigt bra filmer så är förväntningarna på The Dark Knight Rises enorma. Och Nolan håller sig (såklart) till den mörka koncept han skapat med de två första filmerna. I en nästan tre timmar lång film så sparas inte på krutet, det är högt tempo igenom (nästan) hela filmen och massor med spektakulär aktion. Men det är det fantastiska persongalleriet som gör att Nolans Batmanfilmer höjer sig över mängden av serietidningsfilmatiseringar.

The Dark Knight Rises utspelar sig åtta år efter uppgörelsen med The Joker och Harvey "Two-Face" Dent. Batman har gått under jorden och alla tror att det var han som mördade Dent. Bruce Wayne har på samma sätt isolerat sig från omvärlden, och alla ser honom som en excentrisk enstöring. Men när Gotham står inför ett nytt hot, terroristen Bane, så tvingas Bruce Wayne och Batman att återvända till världen.

Christian Bale är som klippt och skuren för den här rollen. Han är riktigt bra på att porträttera det mörker som finns hos Batman, men kanske framför allt i Bruce Wayne. Men filmens allra största behållning är Anne Hathaway som är fantastiskt bra i rollen som Catwoman/Selina Kyle. Jag kan inte påminna mej att jag någonsin tyckt att hon varit så här bra i någon annan film med möjligt undantag för One Day. Även om det är att slå in öppna dörrar så måste jag också omnämna Michael Caine som i rollen som Bruce Waynes butler Alfred fullkomligt brillierar och på egen hand ger filmen en extra dimension.

Så hur bra är The Dark Knight Rises egentligen? Jag tyckte att vi i den fick en riktigt bra avslutning på den här trilogin, för Nolan levererar verkligen - igen! Han är onekligen en av de mest intressanta filmskaparna idag, och åter igen så bevisar han det för biopubliken. Fantastiskt underhållande, och det är knappt man märker vilken träsmak man ändå får av att sitta i biofåtöljen i tre timmar. Jag ser fram emot Bluraysläppet då jag direkt tänker se om filmen.

Betyg: 9/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar