söndag 29 juli 2012

The Dark Knight Rises (2012) Betyg: 9/10

Så var det dags för den tredje och sista av Chris Nolans filmer om Batman med Christian Bale i huvudrollen. Efter två riktigt bra filmer så är förväntningarna på The Dark Knight Rises enorma. Och Nolan håller sig (såklart) till den mörka koncept han skapat med de två första filmerna. I en nästan tre timmar lång film så sparas inte på krutet, det är högt tempo igenom (nästan) hela filmen och massor med spektakulär aktion. Men det är det fantastiska persongalleriet som gör att Nolans Batmanfilmer höjer sig över mängden av serietidningsfilmatiseringar.

The Dark Knight Rises utspelar sig åtta år efter uppgörelsen med The Joker och Harvey "Two-Face" Dent. Batman har gått under jorden och alla tror att det var han som mördade Dent. Bruce Wayne har på samma sätt isolerat sig från omvärlden, och alla ser honom som en excentrisk enstöring. Men när Gotham står inför ett nytt hot, terroristen Bane, så tvingas Bruce Wayne och Batman att återvända till världen.

Christian Bale är som klippt och skuren för den här rollen. Han är riktigt bra på att porträttera det mörker som finns hos Batman, men kanske framför allt i Bruce Wayne. Men filmens allra största behållning är Anne Hathaway som är fantastiskt bra i rollen som Catwoman/Selina Kyle. Jag kan inte påminna mej att jag någonsin tyckt att hon varit så här bra i någon annan film med möjligt undantag för One Day. Även om det är att slå in öppna dörrar så måste jag också omnämna Michael Caine som i rollen som Bruce Waynes butler Alfred fullkomligt brillierar och på egen hand ger filmen en extra dimension.

Så hur bra är The Dark Knight Rises egentligen? Jag tyckte att vi i den fick en riktigt bra avslutning på den här trilogin, för Nolan levererar verkligen - igen! Han är onekligen en av de mest intressanta filmskaparna idag, och åter igen så bevisar han det för biopubliken. Fantastiskt underhållande, och det är knappt man märker vilken träsmak man ändå får av att sitta i biofåtöljen i tre timmar. Jag ser fram emot Bluraysläppet då jag direkt tänker se om filmen.

Betyg: 9/10

lördag 28 juli 2012

Dag - Säsong 1 (TV) (2010) Betyg: 9/10

Norsk TV-serie om Dag, parerapeuten som anser att alls skulle må bäst av att bo ensamma.

Fantastiskt rolig och sjuk. Mörk och galen. Dag är neurotisk, elak och lika udda som Gareth/Dwight i The Office. Hans kompis Benedikt släpps ibland in i Dags hall där han övernattar när han har problem med sin flickvän. Och med tanke på att han dumpade henne vid förlossningen av deras som så förstår ni att han har lite problem på den fronten.

Jättebra serie. Ska inom kort se säsong 2!

Betyg: 9/10

Blackthorn (2011) Betyg: 6/10

30 år efter slutscenerna på klassikern Butch Cassidy och Sundance Kid så utspelar sig denna film. Tvärtom vad alla trodde så överlevde (enligt den här filmen) den beryktade duon och idag lever Butch i Bolivia. Men så bestämmer han sig för att återvända till USA. Men han stöter ihop med spanjoren Eduardo som är en jagad man. Plötsligt så dras Butch in i Eduardos bekymmer.

Ganska kul koncept för en film, och väldigt bra genomförd. Sam Shepard är bra som Butch.

Betyg: 6/10

fredag 27 juli 2012

Karatefylla Säsong 1 & 2 /TV (2011) Betyg: 9/10

En TV-serie som jag helt hade missat till en kompis tipsade mig om den i somras. Sannolikt så missade jag den eftersom den går på TV6....

Riktigt kul humor, den finns inga gränser för vad man kan skämta om här. Men i huvudsak handlar det mest om sex, sprit och relationer.

Grymt bra skådespelarensemble med Måns Nathanielsson, Kim Sulocki och Therese Andersson som mest kända namn. Personligen så blev jag mycket förtjust i några av de andra i ensemblen: Thess Persson, Tomas Åhnstrand och kanske framför allt Fredrik Hallgren ("jag hör mer, eller möjligtvis ner").

Tydligen så ska den släppas på DVD till hösten, men just nu så hittar man Karatefylla på Youtube.

Missa inte att kolla på denna höjdareserie. Den får Solsidan att kännas som "Hem till gården".

Betyg: 9/10

A skin too few: The days of Nick Drake (2002) Betyg: 6/10

En dokumentär om den idag kultförklarade brittiske musikern Nick Drake som efter sin tredje platta tragiskt tog livet av sig. I filmen intervjuas personer som kände honom, i synnerhet hans syster och musiker han arbetade med.

Intressant tittande, även om den känns lite för mycket som en tv-dokumentär emellanåt.

Betyg: 6/10

Amazing Grace: Jeff Buckley (2004) Betyg: 8/10

Fantastisk dokumentär om en musiker som sorgligt nog dog alldeles för ung. Jeff Buckley hade endast släppt sin första skiva och håll på med arbetet med uppföljaren när han tragiskt dog i en drunkningsolycka i Memphis. Här får vi följa hans korta karriär och genom en del filmklipp så förstår även den oinitierade vilken unik begåvning han var och hur fantastisk hans röst var.

Min enda kritik på filmen är att den saknar en del viktiga fragment, som t ex delar kring hans far folksångaren Tim Buckley och hans samarbete med Gary Lucas som satte igång Jeffs karriär.

Filmen är bara en timme lång, så den är väl lagd tid för alla som kommer att fascineras av denna brilliante sångare/låtskrivare.

Fotnot: Filmen fås enklast tag i genom att köpa en DVD-box som heter Jeff Buckley - Grace Around The World. Ofta väldigt prisvärd.

Betyg: 8/10

torsdag 26 juli 2012

The Accidental Husband (2008) Betyg: 2/10

Radioprataren Emma (Uma Thurman) ha en egen show där hon ger kärleksråd. När hon ger Patricks (Jeffrey Dean Morgan) flickvän rådet att bryta upp förlovningen så blir han arg och beslutar sig för att hämnas. En vän hjälper honom att hacka sig in i databasen så att det står att Emma och Patrick är gifta med varandra. Detta blir ett omak för henne eftersom hon precis står i stånd att gifta sig med Richard (Colin Firth). Och när plötsligt Emma och Patrick börjar få känslor för varandra så blir det ännu trassligare.

Iden är inte katastrofal, men genomförandet är inte långt ifrån att vara just så illa. Plögsamt dum film, som räddas en aning av några småkul scener. Jag gillar att se Uma Thurman slåss med svärd eller liknande, men i en romantisk film som denna känns hon helt fel.

Stå över!

Betyg: 2/10

Nobels Testamente (2012) Betyg: 2/10

Då jag inte har läst något av Liza Marklunds böcker så har jag inget problem med huruvida filmatiseringen av Nobels Testamente är bra gjord eller inte. Tyvärr så blir jag inte heller sugen att läsa hennes böcker eftersom den här filmen är oerhört medelmåttig och platt. Den här sortens svenska deckare går det lätt tretton på dussinet.

Nobels testamente berättas i ett högt och monotont tempo. Det blir aldrig spännande. Jag rekommenderar varmt att stå över den här filmen.

Betyg: 2/10

Seven years in Tibet (1997) Betyg: 7/10

Under andra världskriget initierar Tyskland en del propaganda, som t ex en bergsbestigning av Himalaya. I denna deltar den österrrikiske ävertyraren och idrottaren Heinrich Harrer (Brad Pitt). Han höggravida hustru är minst sagt missnöjd med att han ger sig av, men det påverkar inte hans beslut.

Klättringen blir svår och avbryts definitivt när gruppen tillfångatags av brittisk militär. Heinrich är fast besluten att fly och efter flera försök så lyckas han till slut. Han avser ta flyktväg via Tibet, och där kommer han att bli deras andlige ledare Dalai Lamas förtrogne och vän.

Spännande äventyr som är verklighetsbaserat. Helt klart en fascinerande film.

Betyg: 7/10

tisdag 24 juli 2012

The Hangover Part II (2011) Betyg: 4/10


Uppföljaren till den otroligt populära The Hangover börjar i princip som den första filmen, dagarna innan ett bröllop. Sen får vi se killarna vakna upp när allt har gått snett, och så följer en "lucköppning" där vi steg för steg får se hur de hamnat där de är. Man har plockat ut grundstenarna ur den första filmen och plockat in dem en efter en i uppföljaren. Man skulle kunna tro att detta skulle riskera att bli riktigt uselt, men faktiskt så är den i mitt tycke nästan i klass med den första filmen. Nu är ju bara problemet att jag inte var så vansinnigt förtjust i ettan. Men ett snäpp sämre ger jag del 2. Tycker du om den första filmen så är jag säker på att du även kommer att ha en kul stund med del 2.

Betyg: 4/10

måndag 23 juli 2012

The Brothers Bloom (2008) Betyg: 4/10

De två bröderna Stephen och Bloom (ja jag vet, hur får man detta till "The Brothers Bloom"???) är svindlare av rang. Stephen övertygar Bloom att de ska göra en sista svindel, och de ger sig då efter en excentrisk arvtagerska. Bloom blir kär och vill avbryta.

Till stora delar så är upplägget snarlikt klassikern Dirty Rotten Scoundrels (Rivierans Guldgossar) med Steve Martin och Michael Caine. Här får vi istället Mark Ruffalo och Adrien Brody, uppbackade av Rachel Weitz. Helt okej castning, även om Brody saknar en hel del charm. Tyvärr så känns The Brothers Bloom alldeles för ordinär och jag längtar hela tiden efter att se Rivierans Guldgossar istället. Det bör tilläggas att filmen inte alls är usel, utan bara medelmåttig.

Betyg: 4/10

Catch and Release (2006) Betyg: 7/10

Drama/komedi om de som blir lämnade kvar när en kille dött i en tragisk olycka. Hans fästmö och hans tre bästa kompisar söker sig till varandra för tröst. Men för fästmön så blir det ett svårt uppvaknande när hon plötsligt inser att det fanns en del som hon inte kände till om sin fästmans förehavanden.

Varm och bitvis rätt rolig film om ett tragiskt ämne. Jag drogs till att se den eftersom Kevin Smith (Clerks/Silent Bob) spelar en av vännerna. Han adderar lite coolhet till filmen, men det är Jennifer Garner i huvudrollen som ger filmen nerv och hjärta. Med beröm godkänd regi av Susannah Grant, även om det inte blir en riktig fullträff.

Betyg: 7/10

Man About Town (2006) Betyg: 6/10

Ben Affleck spelar Jack, en agent som specialiserat sig på att representera manusförfattare. Han hamnar i en jobbig fas i livet när han samtidigt upptäcker att hans fru varit otrogen mot honom och att en journalist håller på med en artikel om honom som kommer att sänka honom och hans företag.

Klart underhållande film, utan att vara en riktig höjdare. Ett mycket bra val som fredagsnöje. Innehåller en hel del roligheter, men det förutsätter att man gillar Affleck. John Cleese har en biroll och glimrar till lite roligt i den.

Skriven och regisserad av Mike Binder som även gjort 2 riktigt bra filmer Reign Over Me samt The Upside of Anger. Den här är inte lika bra, men

Betyg: 6/10

Every Day (2010) Betyg: 3/10

Ned (Liev Schreiber) jobbar som manusförfattare för en Tv-serie och hans chef (Eddie Izzard) verkar allt utom nöjd med honom. Han tvingas skriva tillsammans med en kvinnlig kollega, och ganska snart så hamnar han i sängen med henne. Hans liv på hemmaplan är inte heller på topp. Han och hustrun (Helen Hunt) har precis flyttat hem hennes far (Brian Dennehy) att bo hos dem vilket blir en smärre katastrof. Samtidigt så har han svårt att hantera att den 17årige sonen har kommit ut som gay ganska nyligen.

Tyvärr ganska menlös och charmlös film. Inget som engagerar speciellt mycket!

Betyg: 3/10

In The Loop (2009) Betyg: 6/10

Brittisk satir om spelet bakom den politiska kulissen när USA och Storbritannien är på väg att dra ut i gemensamt krig.

Filmen börjar riktigt starkt, men sen svajar den till en del. Den vill alldeles för mycket, och kan inte riktigt leverera på den nivån! Fortfarande bra och mycket sevärd, men jag ville att den skulle vara minst 2 betyg bättre, och det var den faktiskt inte.

Betyg: 6/10

Sideways (2004) Betyg: 9/10

En modern klassiker! Sideways handlar om de två medelålders killarna som åker på "svensexeresa" när den ene snart ska gifta sig. De ska spela lite golf, äta god mat och åka runt på kaliforniens vingårdar och provsmaka goda viner. Miles, som är vinkännaren, är en deppig kille. Jack är levnadsglad, lite vulgär och vill mest få chansen att ligga med lite tjejer innan sitt bröllop.

Filmen blev det stora genombrottet för såväl Paul Giamatti (Miles) som Thomas Haden Church (Jack) och den ÄR riktigt bra. Dock så höll jag den som en klockren 10 när den kom. Idag så har jag dämpat min entusiasm en smula och den landar ett pinnhål nedåt på skalan. Det är kul att inse att den här filmen på egen hand gjorde att försäljningen av Pinot Noir-viner sköt i höjden, medan Merlotviner rasade. Men framför allt så är det en riktigt charmig och kul film att kolla på!

Betyg: 9/10

onsdag 18 juli 2012

Conviction (2010) Betyg: 7/10


Två otroligt tajta syskon som vuxit upp i diverse fosterhem och i vuxen ålder så har storebrorsan hamnat lite på sned med lagen. Även om det inte handlar om grov kriminalitet så är hans ständigt under luppen av den lokala polisen. En dag arresteras han misstänkt för mord, och han fälls trots att han bedyrar sin oskuld. Lillasystern tror på honom och inleder en kamp för att få honom frikänd. Under 15 år så ägnar hon nästa all sin tid åt att först utbilda sig till advokat, och försöker hitta sätt att få honom rentvådd. Plötsligt så hör hon talas om den ny teknik, DNA-bevisning, som borde kunna göra susen.

Sam Rockwell är riktigt bra i rollen som den dynamiske storebrodern, en av hans bättre rollinsatser vilket inte säger lite. Hilary Swank spelar lillasystern och gör också en bra insats, men här är väl möjligtvis grejen att vi åter igen får se henne spela sin paradroll (white trash med ett hjärta av guld och en envishet som inte är av denna värld). Juliette Lewis är otroligt "uppfulad" i sin roll, som hon gör sedvanligt bra.

Baserad på verkliga händelser, vilket i det här fallet enbart skapade extra tyngd åt filmen. Mycket sevärd!

Betyg: 7/10

tisdag 17 juli 2012

The Grey (2011) Betyg: 5/10

Liam Neeson spelar en vargjägare som är anlitad av ett oljebolag i Alaska för att hålla oljeborrare från angrepp från dessa vilddjur. När han och ett antal andra arbetare ska flyga hem så kraschar planet i ett oväder och de flesta omkommer direkt. De sju överlevande blir ganska snabbt uppmärksammade av traktens vargar som börjar cirkla kring dem för att hitta läge att gå till attack.

Till vissa bitar så är The Grey snarlik andra filmer som t.ex. Alive, om idrottlaget som kraschar i Anderna. Men emellanåt glimrar The Grey till med scener som är riktigt spännande. Men mer än ett medelbetyg blir det ändå inte.

Betyg: 5/10

The Graduate (1967) Betyg: 5/10

Klassikern om den unge mannen som förförs av en äldre kvinna. Hennes namn gav titel till låten som nästan är mer känd än filmen - Mrs Robinson.

Filmen är kul att se, men det känns att den har 45 år på nacken. Sättet de pratar på och hur de förhåller sig till varandra känns minst sagt märkligt med moderna mått mätt. Det är ett nöje att se Dustin Hoffman och Anne Bancroft agera mot varandra, men jag värderar den inte så högt som som många andra som anser den vara en klassiker.

Betyg: 5/10

måndag 16 juli 2012

Ali G Indahouse (2002) Betyg: 5/10


Efter att ha njutit av TV-serien så blev Ali G-filmen en besvikelse. TV-serien gick ju ut på att Sacha Baron Cohen utklädd till olika karaktärer agerade mot personer som inte visste att han "inte var på riktigt". I filmen få vi istället möta en Ali G som agerar mot andra spelade karaktärer. Storyn är tunn och även om den finns en del skratt så är den inte i närheten lika rolig som TV-episoderna.

Se TV-serierna istället, om du vill ha mer - se om TV-serierna. Om du vill ha ännu mer sen så kan du överväga att se Indahouse.

Betyg: 5/10

lördag 14 juli 2012

Unforgiven (1992) Betyg: 6/10

Hyllad westernfilm i regi av Clint Eastwood som också spelar en av huvudrollerna. Han är en pensionerad revolverman som ger sig ut på ett välbetalt sista uppdrag, att leta upp och skjuta två män som misshandlat och vanställt en prostituerad kvinna. Tillsammans med sin gamle vapendragare spelad av Morgan Freeman, anländer de till den lilla staden där sheriffen (Gene Hackman) styr och ställer.

Som tidigare har poängterats så är westerngenren inte min favorit, och inte heller Unforgiven får mej att gå i spinn och ge ett riktigt högt betyg. Visst är det en mycket välgjord film och duktiga skådespelare, så den som älskar genren har något riktigt bra att uppleva (om man nu av någon anledning har missat den här omtalade filmen).

Betyg: 6/10

Simon och ekarna (2011) Betyg: 8/10


Baserad på Marianne Fredrikssons bok med samma namn. Berättelsen handlar om två pojkar med vitt skilda bakgrunder som blir vänner i 1940-talets Göteborg. Simon som växer upp i skärgården under knappa förhållanden, och den judiske Isak som bor inne i centrala Göteborg tillsammans med sina välbeställda föräldrar. De bådas föräldrar värnar om kompisen till sin son, men det på grund av deras olika livsförhållanden så blir det bitvis en jobbig friktion mellan deras fäder.

Stark berättelse väl framförd av skådespelarna och regissören Lisa Ohlin. Håller hög klass inom genren "svensk film".

Betyg: 8/10