onsdag 11 januari 2012

Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back (1980) Betyg: 10/10


Ep V - The Empire Strikes Back - är kanske den allra bästa av Star Wars-filmerna. Den är i alla fall min favorit, i hård konkurrens med Ep IV. (På tredje plats kommer Ep III, som ju är den överlägset bästa av prequel-trilogin.)

Mörk och actionfylld och vi får möta Yoda för första gången, kan det bli bättre? Filmen innehåller den oöverträffade chockerande repliken "Luke, I am your father", men också kanske en av Han Solos allra bästa när Leia deklarerar sin kärlek till honom precis när han ska ned i karbonfrysen: "I know". Dessa repliker visar det härliga spann som finns i Star Wars-filmerna, spänning och intriger och samtidigt en skön självdistans med utrymme som roliga repliker.

Specialeffekter har såklart förbättrats markant genom åren, men frågan är om science-fiction någonsin har varit bättre än vad den är i Episode V?

Betyg: 10/10

1 kommentar:

  1. Jag instämmer helt i din analys om detta mästerverk.Den bästa star wars filmen enligt mej också !Där finns allt, men den kanske bästa meningen säger Yoda " Wars do not make one great". Tänk på det, alla krigsherrar på vår planet!

    SvaraRadera