tisdag 31 januari 2012

In time (2011) Betyg: 7/10


Andrew Niccol (The Truman Show) har skrivit och regisserat denna film om ett framtida samhälle där människor genom genetisk alternation åldras till man fyller 25 år, sedan slutar kroppen åldras. Men sedan startar en nedräkning av en tid genom en digital klocka i armen. Om den når noll så dör du, så du måste arbeta för att erhålla mer tid. Tid är framtidens valuta. I denna värld lever Will Salas (Justin Timberlake) och hans mamma, som naturligtvis ser jämnårig ut med Will. Precis som alla andra människor nu för tiden. Will hamnar i en situation där han får enorma mängder tid av en man som sedan tar livet av sig, varpå Will blir misstänkt för att ha mördat mannen. Will börjar förstå den bakomliggande mekanismen i systemet, och beslutar sig för att bekämpa det.

En bra Science Fiction-rulle, där Timberlake är bra. Det är han oftast när han agerar, till skillnad från när han skriver musik. Hans kvaliteter som showman på scen kan jag dock inte ta ifrån honom, men musiken är rent bedrövlig. Lika bedrövlig är Amanda Seyfried som på egen hand lyckas sänka filmen ett betyg. Hon är en uttryckslös och ocharmig skådespelerska. Det gör att det blir ingen kemi mellan henne och Timberlake.

Betyg: 7/10

Another Earth (2011) Betyg: 7/10


Rhoda är en toppstudent som allt går som på räls för. Men samma dag som man upptäcker en ny planet som är en kopia av Jorden, så gör hon bort sig. Efter att ha druckit alkohol så kraschar hon sin bil in i en annan bil och dödar en kvinna och hennes barn medan mannen överlever. Efter 4 år i fängelse så släpps hon, fortfarande plågad av skuld. Eftersom hon har svårt att hitta vad hon ska göra med sitt liv så dras hon till den överlevande mannen i syfte att be om förlåtelse. Men det går inte som hon tänkt sig. Hon klarar inte av att berätta vem hon är och plötsligt så har hon "råkat" bli hans nya städhjälp. Allt medan den nyupptäckta planetens bana för den allt närmare Jorden.

Another Earth är en bra indiefilm, framför allt ett drama men med Science Fiction-undertoner. Bra skådespelareinsatser från ett gäng tidigare okända skådespelare. Lågmält, men gripande.

Betyg: 7/10

The Descendants (2011) Betyg: 8/10


Alexander Payne, mannen bakom den lysande Sideways, har återkommit med en ny film - The Descendants. Här möter vi George Clooney i rollen som Matt King. Hans fru har nyligen råkat ut för en olycka och ligger i koma. Han har svårt att förhålla sig till sina två döttrar eftersom han varit en lite för frånvarande far. Samtidigt så står hans släkt inför ett gigantiskt affärsbeslut gällande försäljningen av ett stort oexploaterat landområde som funnits i familjens ägo under många år.

Clooney är den enda riktigt stora stjärnan i filmen och han gör en stabil insats. Även om Descendants inte är fullt i klass med Sideways så är det är riktigt bra film. Payne tycks ha en bra känsla för att skildra riktiga människor med riktiga människors problem och får fram en värme och en del dråpligheter på vägen.

Rekommenderas varmt!

Betyg: 8/10

söndag 29 januari 2012

Tinker Tailor Soldier Spy (2011) Betyg: 6/10


Under kalla kriget får vi följa ledningsgruppen inom MI6 och misstankarna på att en av dem är en rysk mullvad. Tomas Alfredsons filmatisering av John le Carrés bok har fått mycket uppmärksamhet inte minst i Sverige. Särskilt har det skrivits om Gary Oldmans skickligt lågmälda skådespelarinsats, och den är anmärkningsvärd. Han har även Oscarsnominerats för denna.

Tnker Tailor Soldier Spy är otroligt snyggt gjord. En lustig sak med den är att man sitter och tycker att den är väldigt långsam och att det inte händer något. Men det är helt fel, för det händer saker precis hela tiden och det gäller att hänga med. Men eftersom det är så lågmält berättat så luras man, och plötsligt så har man tappat tråden och hänger knappt med i handlingen. Spionfilmer är inte min favoritgenre, men TTSS är otroligt snyggt gjord rent stilistiskt och det är många bra skådespelare i rollerna (som John Hurt och Colin Firth). Den här filmer har borgat för att Alfredson kommer att få chansen att göra flera storfilmer internationellt. Kul för honom, och kul för oss som får chansen att se dem.

Betyg: 6/10

fredag 27 januari 2012

The Guard (2011) Betyg: 5/10


En irländsk komedi om polismannen Gerry Boyle (Brendan Gleeson) som verkar i en liten stad på Irlands västkust. Han dras in i en jakt på knarksmugglare tillsammans med FBI, spelad av Don Cheadle.

Filmen har en lysande öppningsscen och många kul karaktärer, men handlingen känns alldeles för ordinär varför The Guard inte faller mej i smaken fullt ut. Men jag är övertygad av att många kommer att ha en riktigt kul stund när de ser den, för först och främst så är The Guard inte en thriller utan en fräckt gjord komedi.

Betyg. 5/10

torsdag 26 januari 2012

50/50 (2011) Betyg: 7/10


50/50 är något så udda som en komedi om en ung kille som får en svår variant av cancer och har 50 procents chans att överleva. Det spännande med filmen är att den är (löst) baserad på en verklig story. Den är skriven av en kompis till Seth Rogen som spelar den ena av huvudrollerna. Så Seth spelar en karaktär som är baserad på honom själv. Den andra huvudrollen spelas av Joseph Gordon-Levitt (Inception) och de backas upp av duktiga skådespelare som Anna Kendrick, Bryce Dallas Howard och inte minst Anjelica Huston.

50/50 är en bromancefilm, den handlar om relationen mellan dessa två killar. Den berör utan att bli sentimental eller sliskig, och den är en komedi så det finsn gott om dråpliga situationer att dra på smilbanden åt.

Rekommenderas.


Betyg: 7/10

måndag 23 januari 2012

The Ides of March (2011) Betyg: 7/10


Ryan Gosling spelar en ung kampanjledare för en demokratisk presidentkandidat som hamnar i blåsväder. Tillsammans med Gearge Clooney (som även har skrivit och regisserat filmen), Philip Seymour Hoffman och Paul Giamatti så har vi en lysande uppsättning kvalitetsskådespelare. Härligt nog så levererar filmen också! FIlmen har en bra grundhandling och sedan tar handlingen en (liten) vändning varpå den börjar bli riktigt bra.

Rekommenderas!

Betyg: 7/10

lördag 21 januari 2012

He's just not that into you (2009) Betyg: 3/10


He's just not that into you är en ensemblefilm med massor med skådespelare du känner igen: Jennifer Aniston, Scarlett Johansson, Bradley Cooper, Kris Kristofferson, Ben Affleck, Justin Long, Drew Barrymore för att nämna några. Tyvärr så säger erfarenheten att just en lång lista på kända skådespelare ett varningstecken. Och så var det även i detta fall. Här har vi ett typexempel på en film som har en tunn handling utan någon egentligen poäng. Dessutom så är den fulladdad med representanter som lever för amerikanska kvinnors högsta dröm - att bli gifta. Känns lite sisådär, men är inte usel. Men du får lika stor behållning av att se ett eller två avsnitt av vilken amerikansk sitcom som helst.

Betyg: 3/10

Moneyball (2011) Betyg: 8/10


Okej, en film om baseball. Det är svårt för oss att relatera till såklart. Men jag kan glädja er med att ni behöver egentligen inte kunna ett dugg om baseboll för att kunna njuta av den här filmen. Den utspelar sig knappt alls på planen, utan företrädesvis så handlar det här om spelet bakom kulisserna. Billy Beane (Brad Pitt) är klubbdirektör för en baseballklubb i Oakland. De har begränsad ekonomi, vilket gör att de har svårt att matcha storklubbarna, som har femdubbla budgetar. Men Billy vill inte att det ska vara pengarna som ska styra spelet. Med hjälp av sin assistent (Jonah Hill) så börjar de rekrytera spelare på helt andra grunder än tidigare, nu med matematiska formler som bas för bedömningen av spelarna. De möter ett kompakt motstånd för detta nya sätt att tänka, och resultatet för klubben är fullkomligt uselt i inledningen av säsongen.

Brad Pitt är riktigt bra i den här huvudrollen, och Jonah Hill börjar växa till en stor skådespelare om än något begränsad i vilka roller han passar för. Moneyball är en riktigt bra film, som förmodligen kommer att få åtminstone ett par nomineringar vid årets Oscarsgala.

Betyg: 8/10

söndag 15 januari 2012

Star Wars. Episode VI - Return of the Jedi Betyg: 8/10


Den sista installationen av ursprungstrilogin av Star Wars inleds med räddningsactionen av Han Solo från Jabba The Hut. Därefter skildrar den rebellernas slutgiltliga kamp mot imperiet.

Som så många andra så är jag måttligt förtjust i filmens nallebjörnar ewokerna, men likväl så är Return of the Jedi väldigt, väldigt bra. Tyvärr inte riktigt på samma nivå som de två föregångarna, men ändå ett måste att se!

Betyg: 8/10

onsdag 11 januari 2012

Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back (1980) Betyg: 10/10


Ep V - The Empire Strikes Back - är kanske den allra bästa av Star Wars-filmerna. Den är i alla fall min favorit, i hård konkurrens med Ep IV. (På tredje plats kommer Ep III, som ju är den överlägset bästa av prequel-trilogin.)

Mörk och actionfylld och vi får möta Yoda för första gången, kan det bli bättre? Filmen innehåller den oöverträffade chockerande repliken "Luke, I am your father", men också kanske en av Han Solos allra bästa när Leia deklarerar sin kärlek till honom precis när han ska ned i karbonfrysen: "I know". Dessa repliker visar det härliga spann som finns i Star Wars-filmerna, spänning och intriger och samtidigt en skön självdistans med utrymme som roliga repliker.

Specialeffekter har såklart förbättrats markant genom åren, men frågan är om science-fiction någonsin har varit bättre än vad den är i Episode V?

Betyg: 10/10

Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977) Betyg: 10/10


Den första Star Wars-filmen, eller Stjärnornas Krig som det hette när jag växte upp, är fascinerande att se idag nästan 35 år efter den är gjord. Fortfarande kan man häpnas över vilka bra specialeffekter som man presterade långt före allt vad CGI heter. Men framför allt så är det en fascinerande berättelse om Luke Skywalker, killen på en planet långt bort från allt av intresse i universum som en dag blir indragen i ett händelseförlopp tillsammans med den gamle Jedi-riddaren Obi-Wan Kenobi och ett par droider. Plötsligt så står de tillsammans för att bekämpa den ondskefulla imperiet under ledning av den skräckinjagande Darth Vader. Vi reser mellan planeter och möter spännande miljöer och livsformer. Jag var trollbunden av Star Wars för 30 år sedan, och det är jag idag med.

Jag gjorde misstaget att se filmserien i tidsaxelordning, dvs jag såg Ep 1-3 före Ep 4-6. Det rekommenderar jag inte, om du inte brukar se serien relativt ofta. Nu blir det en del konstigheter som uppstår, så väl i handling t ex när plötsligt inte Obi-Wan känner igen R2D2 och C-3PO i Ep IV, som när lasersvärdfighterna går betydligt långsammare i Ep IV-VI mot i Ep I-III. Det förstörde upplevelsen i alla fall lite för mej.

Star Wars Ep IV är ett mästerverk som satte grunden för alla de kommande filmerna. Rekommenderas varmt! Må kraften vara med er!

Betyg: 10/10

lördag 7 januari 2012

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005) Betyg: 8/10


Äntligen så lyckades George Lucas få till en Star Wars-film som håller en standard som nästan matchar originaltrilogin (åtminstone Return of the Jedi). Med den tredje delen Revenge of the Sith får vi en tät, spännande och fartfylld film. Filmen berättar om hur Anakin blev Darth Vader, och vi får se hur Jediordern nära nog utrotas av sitherna.

Betyg: 8/10

fredag 6 januari 2012

Star Wars: Episode II - Attack of the Clones Betyg: 4/10


Episode II är i mitt tycke den klart svagaste i Star Wars-serien. Mycket beror på Hayden Christensens ursvaga skådespeleri. Han fixar actionscenerna, men så snart det börjar bli lite känslomässigt så är han under all kritik. Och det hjälper honom inte att han göra många av dessa scener mot den excellenta Natalie Portman.

Här får vi möta Anakin 10 år efter den föregående filmen. Han tränas till att bli en Jedimästare, och är ute på uppdrag tillsammans med Obi-Wan. När Padmé utsätts för ett hot så får Anakin ansvaret för att beskydda henne varpå kärlek uppstår mellan de två.

Annars så innehåller filmen en del schyssta actionsekvenser, den mest oförglömliga är när Yoda äntligen visar vad han går för med sitt lasersvärd. Hans duell med Count Dooku blir slutligen filmens behållning.

Betyg: 4/10

Drive (2011) Betyg: 7/10


Ryan Gosling spelar en stuntman specialiserad på bilkörning och krascher. Som sidoknäck så kör han flyktbilen i samband med rån och andra brott. Han lär känna sin granne (Carey Mulligan) och hennes son. När hennes man kommer ut ur fängelse så ställer han upp för sin väns make och ska vara chaufför vid ett rån. Men något går snett, riktigt snett.

Väldigt coolt berättad film, bra story som inte är överdrivet komplicerad men ändå engagerande. Två saker gillar jag inte med Drive: filmmusiken (80-tal) matchar inte filmen tycker jag, och huvudpersonens agerande de sista 15-20 minuterna stämmer inte med hans karaktär resten av filmen.

Jag rekommenderar ändå Drive, för den är riktigt bra!

Betyg: 7/10

torsdag 5 januari 2012

The Animatrix (2003) Betyg: 6/10


The Animatrix är en film för dig som verkligen gillar Matrixtrilogin, eller åtminstone den första filmen. Den är animerad och innehåller ett gäng korta fristående berättelser som var för sig expanderar din förståelse för den värld som Matrix utspelar sig i. Några av dem är riktigt bra, medan andra är mer en axelryckning. Personligen så är jag förtjust i de två "mytologiska" filmerna som berättar om hur The Matrix en gång uppstod. Som en helhet så är detta mycket bättre än Reloaded och Revolution, som i ärlighets namn är ganska mediokra. Se första filmen och om du gillar den så är detta ett bra komplement!

Betyg: 6/10

Star Wars: Episode 1 - The Phantom Menace (1999) Betyg: 6/10


Mot slutet av 90-talet blev det dags för George Lucas att ge sig an de tre mytomspunna filmerna som handlingsmässigt föregick hans Star Wars-trilogi. I denna den första av dem får vi se när Obi-Wan och hans läromästare Qui-Gon för första gången träffar den unga pojken Anakin Skywalker och tar honom från slaveri till att utbildas för att bli en jediriddare.

Många har haft synpunkter om karaktären Jar Jar Binks, och jag försöker att åter se The Phantom Menace utan att låta detta betynga mitt sinne. Lucas försöker ha en hel del komiska inspel genom hela filmen, och många av dem hamnas hos denna karaktär. Detta gör att Jar Jar blir lite löjlig, vilket sänker filmen minst ett snäpp. Personligen så har jag ännu svårare för den enormt utdragna pod-racingscenen.

The Phantom Menace lägger basen för de 3 nya filmerna, men handlingen är aningen tunn. Men som Star Wars-älskare så välkomnar jag ändå att dess filmer finns. Grym överföring till Bluray. Filmen ser fantastisk ut!

Betyg: 6/10

söndag 1 januari 2012

Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 3D Betyg: 8/10


I den sista av de 8 filmerna om Harry Potter får vi se slutstriden mellan det goda och det onda. Allt som vi har sett i de tidigare filmerna knyts samman och det är full fart filmen igenom. Bitvis så undrar man om man inte råkat lägga in någon av Sagan om Ringen-filmerna i spelaren, för det stora slaget här har en del visuella likheter med dessa.

Spännande, välspelat och bra berättat. En mycket värdig avslutning på en bra filmserie. Den sista filmen är seriens höjdpunkt!

Åter igen så är den filmad i 2D och efterkonverterad till 3D. Men i detta fall så är detta markant bättre gjort än i Part 1.

Betyg: 8/10

Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 3D (2010) Betyg: 7/10


När det var dags att filma den sista och tjockaste Harry Potter-boken beslutade man att dela den i två filmer. I denna första del så är Harry jagad av Voldemort och hans anhängare. Eftersom Dumbledore är död så får han fly tillsammans med sina närmaste vänner.

Nu börjar det tätna rejält i filmserien om Potter, bitvis är det riktigt bra men filmen innehåller också vissa transportsträckor.

Den här filmer konverterades till 3D i efterproduktionen, och jag tycker att det är tydligt att man inte avsåg göra detta när den filmades. Den utnyttjar således inte 3D-möjligheterna något vidare bra.

Betyg: 7/10

Pocahontas (1995) Betyg: 5/10


Ett fartyg med engelska kolonisatörer anländer till Amerikas kust. Där stöter de på urinvånarna, indianerna. I stammen finns den unga kvinnan Pocahontas som snart får en speciell koppling till engelsmannen John Smith. Men stridigheter utbrister mellan den två grupperna.

En Disneyfilm för de lite äldre. Eftersom den uppenbarligen riktar sig mot en äldre publik så tycker jag att man bör jämföra dess handling med vilken annan film i ghenren som helst. Och jag gör det så kommer jag till slutsatsen att den är lite för simpel och sticker inte ut.

Betyg: 5/10