måndag 28 november 2011

The Help (2011) Betyg: 9/10


Det är 1960-tal. Skeeter kommer tillbaka till sin barndomsstad i amerikanska södern efter avslutade collegestudier i journalistik. Hon beslutar sig för att skriva en bok om de svarta kvinnor som arbetar som hemhjälp i alla välbärgade hem. Trots att kampen för medborgerliga rättigheter för svarta pågår för fullt i USA så är livet i denna småstad oerhört långt efter i frågan. Samtidigt som dessa kvinnor uppfostrar de vita kvinnornas barn, så vill de inte gå på samma toaletter som dem. Skeeter upptäcker hur svårt det är att närma sig denna superkänsliga fråga, men hon är inte en person som ger upp.

Otroligt bra film som jag satte mig och kollade på utan några större förväntningar. The Help har ett engagerade manus, som aldrig blir överdrivet sentimentalt eller fånigt. Istället så blir The Help en varm och intressant film. Bitvis är den också rolig, vilket såklart inte gör saken sämre då den aldrgi blir fånig eller farsartad.

Emma Stone spelar huvudrollen, och hon börjar gå från klarhet till klarhet i sina val av filmroller. Hon har gjort filmer i flera genrer med gott resultat, och den gemensamma nämnaren är att hon spelar starka kvinnor. En skådespelerska att hålla ögonen öppna för i framtiden.

Betyg: 9/10

söndag 27 november 2011

Your Highness (2011) Betyg 4/10


Lättsam komedi med James Franco och Natalie Portman där vi i medeltidsmiljö får möta de två prinsarna som är ute på ett uppdrag för att rädda den fagra mön (och kungariket). Den ena brodern är en sann hjälte, den andre är feg, fet och lat. Det är bitvis kul, men en film som är oerhört snabbt bortglömd när eftertexterna har rullat ut.

Betyg: 4/10

lördag 26 november 2011

Barney's Version (2010) Betyg: 6/10


Paul Giamatti spelar Barney som ser tillbaka på sitt liv, de misslyckade och lyckade äktenskapen.

Ett välskrivet drama/komedi, men karaktärerna är inte alldeles lätt att bli fullt engagerad i, vilket brukar vara styrkan i denna slags film. Detta tar sig dock ju längre filmen går! Dustin Hoffman gör en kul gästroll i filmen som Barney's far.

Betyg. 6/10

torsdag 24 november 2011

The Whistleblower (2010) Betyg: 8/10


En spännande thriller om amerikanskan Kathryn (Rachel Weisz) som åker till Bosnien för FN-tjänstgöring i de fredsbevarande styrkorna och råkar nästla upp en härva med trafficking där många FN-medarbetare är inblandade.

Baserad på verkliga händelser. Spännande, men motbjudande obehagligt.

Betyg: 8/10

onsdag 23 november 2011

One Day (2011) Betyg: 8/10


Oerhört charmig film baserad på David Nicholls storsäljande bok. Vi får möta Emma och Dexter under en dag varje år. Storyn handlar om hur de träffas och hur deras relation förändras genom åren.

Grymt bra och skön dialog. Anne Hathaway är riktigt bra som Emma, medan Jim Sturgess är kanske inte lika klockren i rollen som Dexter. Men han funkar.

Se filmen, och efter det läser du boken!

Betyg: 8/10

måndag 21 november 2011

Grizzly Man (2005) Betyg: 6/10


Dokumentär om den excentriske Tim Treadmill som ser sig själv som en förkämpe för grizzlybjörnar (och rävar). Han väljer att leva tillsammans med dem, vilket naturligtvis är att utsätta sig för livsfara. Som man tämligen omgående får reda på i filmen så föll han naturligtvis offer för en grizzly och dog.

Annorlunda och fascinerande dokumentär av Werner Herzog. Det mesta av filmmaterialet står Treadmill själv för dock. Jag blir bitvis rejält irriterad på Treadmill som fullkomligt saknar gränser i hur man bör interagera med vilda djur. Han förstår gränserna, men av någon anledning så tror han att de inte gäller honom själv.

Betyg: 6/10

söndag 20 november 2011

Mr Popper's Penguins (2011) Betyg: 5/10


Familjefilm med Jim Carrey och sex pingviner.

Ganska rolig. Inget speciell.

Betyg: 5/10

lördag 19 november 2011

I saw the devil (2011) Betyg: 4/10


I saw the devil är en väldigt uppmärksammad sydkoreansk film som jag tyckte verkade spännande att se. Filmen handlar om kriminalkommisarien vars fästmö blir offer för en galen mördare varefter han ger sig ut efter honom i jakt på hämnd. Och det är precis bvad den här filmen är - en hämndfilm.

Tyvärr så tyckte jag att den var ganska enformig och inte särskilt spännande. Den är extremt grafisk i en del obehagliga scener, vilket förmodligen hjälpt filmen att erhålla ett rykte som något utöver det vanliga. För mig så är I saw the devil ganska trist och inget som sticker ut alls.

Betyg: 4/10

Melancholia (2011) Betyg: 8/10


Melancholia utspelar sig veckorna före jordens undergång. I filmens öppningsscen får vi se hur planenen Melancholia kraschar in i Jorden och tar död på allt levande på vår planet. Resten av filmen utspelar sig veckorna före denna händelse, med fokus på den manodepressiva Justine (Kirsten Dunst), hennes bröllop med Michael (Alexander Skarsgård), samt relationen med hennes systers familj (Charlotte Gainsbourg, Keifer Sutherland).

Melancholia är anmärkningsvärt "snygg", i synnerhet att den är gjord av Dogmafilmens skapare Lars von Trier. Med ett strålande manus (von Trier förnekar sig aldrig) så är Melancholia en njutning att se. Kirsten Dunst har fått mycket uppmärksamhet för sin rolltolkning. Den är välförtjänt, men personligen så är jag ännu mer imponerad av Charlotte Gainsbourgs insats i filmen.

Lars von Trier drog till sig massor med uppmärksamhet i Cannes där Melancholia premiärvisades. Detta föranledde att filmen blev diskvalificerad, trots att den var en stark kandidat för att få utmärkelser. Vi får istället se hur det går i Oscarsnomineringarna om någon månad.

Jag tycker att Melancholia är ett riktigt bra drama.

Betyg: 8/10

onsdag 16 november 2011

Take me home tonight (2011) Betyg: 4/10


Take me home tonight har en förtjänst, den är en rolig blinkning till 80-talet där den utspelar sig. Vi möter Matt som några år efter High School springer på Tori sin hemliga förälskelse från den tiden. Plötsligt så har han ljugit för henne för att imponera då hennes karriär var överlägsen hans egen. Sen bär det av till klassåterträff, och det ser ju ut att gå ganska bra.

Med Topher Grace (That 70's Show) i huvudrollen, uppbackad av några halvt okända skådespelare, så är filmen alltså i avsaknad av något riktigt dragplåster. Även om Topher är hygglig i komedier så räcker det inte. I synnerhet som manuset är ganska mediokert. Det lyfter lite emellanåt, tack vare hans galne kompis Barry som råkar ut i en del dråpliga situationer.

Take me home tonight går att se om man inte har något bättre för sig.

Betyg: 4/10

The Change-Up (2011) Betyg: 6/10


The Change-Up börjar minst sagt tveksamt, men det tar sig som tur är. De två barndomskompisarna Dave (Jason Bateman) och Mitch (Ryan Reynolds) är varandras motsatser. Dave är familjemannen med en framgångsrik juristkarriär, medan Mitch är en aspirerande skådespelare och en kvinnokarl. En gemensam helkväll ute avslutas med att de kissar i en fontän och önskar att de hade den andres liv. När de vaknar igen så har de bytt kroppar med varandra.

Jajamensan, en ny byta-kropp-film i den stolta (?) tradition filmer där t.ex. Big, Vice Versa och Freaky Friday.

Som tur är så innehåller The Change-up en ganska bra manus, med en hel del dråpliga situationer. Slutresultatet blir en bra film, som väl håller måttet i jämförelse med nämnda filmer.

Betyg: 6/10

Beowulf (2007) Betyg: 5/10


Datoranimerad fornsaga om krigaren Beowulf som bekämpar det hemska monstret Grendel för att sedan själv falla under monstrets mammas förhäxande styre.

Hyggliga datoranimerade versioner av Anthony Hopkins, Robin Wright, John Malkovich, Ray Winstone och Angelina Jolie. Den sistnämnda är väldigt verklighetstrogen, vilket vill säga att den datoranimationen också är rejält plastig.

Med manus av Pulp Fiction-medförfattaren Roger Avary och Neil Gaiman (Sandman) så är det lätt att få höga förväntningar. Beowulf är hyggligt underhållande och har en okej story, men det är förståerligt att den inte gjort några större avtryck.

Betyg. 5/10

söndag 6 november 2011

A little bit of heaven (2011) Betyg: 4/10


Den unga tjejen med en lysande karriär inom reklambranschen för plötslig reda på att hon är drabbad av en svår cancer. Det här låter som ett mörkt drama, men i A little bit of heaven så är det istället något slags romantisk komedi. Kate Hudson spelar huvudrollen och tyvärr så gör hon det på sitt vanliga sätt, vilket i det här fallet blir tramsigt. A little bit of heaven blir väldigt underlig, och om det finns något budskap med filmen så blir det helt förlorat.

Betyg: 4/10

torsdag 3 november 2011

Feast of love (2007) Betyg: 7/10


Feast of love är precis vad titeln utlovar - en orgie i kärlek. Vi får möta några vänner i olika åldrar och faser i livet och möta deras vemödor kring kärlek.

Bra skådespelerim inte minst av Morgan Freeman, tillsammans med ett riktigt bra manus för detta till en mycket bra film för sin genre.

Betyg: 7/10

onsdag 2 november 2011

Leon: The Professional (1994) Betyg: 9/10


Luc Bessons mästerverk Leon håller lika bra idag som när den kom. Leon, en yrkesmördare i New York, hamnar ofrivilligt i en situation där han räddar den 12-åriga Mathildas liv. Då resten av hennes familj blivit mördade så blir han tvungen att ta henne under sina beskyddande vingar. Men Mathilda är på många sätt tuffare än Leon kan ana.

En fantastiskt bra film, som trots sina 133 minuter i förlängd version aldrig har några döda stunder. Genom lysande bra dialog, karaktärer och handling så är Leon en lång härlig njutning. Jean Reno och Natalie Portman spelar huvudrollerna, starkt uppbackade av Gary Oldman i en av sina många oförglömliga roller.

Betyg: 9/10

Trespass (2011) Betyg: 6/10


Diamanthandlaren Kyle Miller och hans familj överrumplas av inbrottstjuvar i sitt hem. Tjuvarna vet precis vem de gett sig på och precis vad deras byte ska bli.

En lagom obehaglig thriller med bra skådespelare som Nicholas Cage och Nicole Kidman i huvudrollerna. Inget som sticker ut, men ett bra hantverke av Joel Schumacher.

Betyg: 6/10

Toast (2010) Betyg: 6/10


Nigel växer upp på 60-talet med sin mamma som är en totalt katastrofal kock och sin retlige pappa. När mamman dör så blir matsituationen om möjligt ännu värre och den förbättras inte förrän pappan slår sig i dank med familjens städerska Mrs Potter, som förvisso är en duktig kock men en för övrigt ganska simpel person. Men Nigels intresse för matlagning börjar bli en riktig passion. Snart duellerar han med Mrs Potter om faders uppmärksamhet.

Medelmåttig film som definitivt har sina poänger. Helena Bonham Carter spelar Mrs Potter, Freddie Highmore spelar Nigel.

Betyg: 6/10

Betyg:

Pearl Jam Twenty (2011) Betyg: 7/10


Det fantastiska rockbandet Pearl Jam firar 20-årsjubileum (sedan deras debutalbum släpptes) och gör det genom att släppa en dubbelCD, en bok och en film som alla sammanfattar dessa 20 år. Filmen har regisserats av bandets goda vän, den mästerliga filmskaparen Cameron Crowe med filmer som Jerry Maguire, Singles, Almost Famous och Vanilla Sky på sin meritförteckning. Detta gör att filmen når en högre nivå i sitt berättande än vad många samtida musikdokumentärer lyckas med.

För mig som initierad supporter av Pearl Jam innehåller Twenty förvisso mycket gammal skåpmat. Men det är kul att uppfriska minnet av vad som hänt genom åren. Men utgångspunkt i Mother Love Bone och sångaren Andrew Woods tragiska död 1990, så tas vi med på den resa som Stone Gossard och Jeff Ament gjorde när de beslutade sig för att försätta med musik och försöka få ihop ett nytt band.

En del av mig skulle vilja ge Twenty ett högre betyg än så här, men jag tycker nog att detta är mest rättvisande.

Betyg: 7/10

Bad Teacher (2011) Betyg: 3/10


Cameron Diaz spelar den lyckosökande tjejen som vill gifta sig rikt. Nu har hon hittat sin blivande man och bröllopet är på väg. Under sökandet har hon arbetat som lärare, men nu sagt upp sig från arbetet. Men så blir hon dumpad av sin fästman, och tvingas återgå till läraryrket för att kunna försörja sig. Totalt omotiverad så är hon den sämsta lärare världen skådat.

Bad Teacher är en fruktansvärt dålig film. Den är inte speciellt kul alls, och det finns inga karaktärer som vare sig är trovärdiga eller möjliga att tycka om. Men visst några kul partier innehåller den, därav betyget.

Betyg: 3/10

Crazy, Stupid, Love. (2011) Betyg: 8/10


Cals fru har bestämt sig för att hon vill skiljas och Cal börjar sitta på krogen och söker sympati. En yngre kille, Jacob, förbarmar sig över hans pinsamma beteende och lär honom hur han ska nå framgång med kvinnor. Men är detta livet som Cal vill ha?

En riktigt bra komedi med stort hjärta. Ju längre filmen går desto mer tycker man om karaktärerna. I början så gör man kanske inte riktigt det, om man ska vara ärlig. Men allteftersom så växer de och vi förstår hur deras drivkrafter ser ut.

Steve Carell är Cal, Julianne Moore hans fru, Ryan Gosling spelar Jacob. Dessutom är Emma Stone och Marisa Tomei med i bra roller.

Rekommenderas varmt eftersom den definitivt är en av årets bästa komedier!

Betyg: 8/10