måndag 26 mars 2018

Wonder (2017) Betyg: 8/10


Riktigt bra drama om 11 åriga Auggie som är född med en svår ansiktsdeformering. När han efter några års hemskolning ska börja gå i riktig skola för första gången så utsätts han naturligtvis för de sociala utmaningar man kan tyvärr förvänta sig.

Det här är en riktigt bra film och det allra bästa är att det inte bara handlar om Auggie och hans utmaningar utan det är mer en film om de svårigheter och utmaningar som finns med att vara barn och växa upp. Se den och ni kommer att förstå vad jag menade. En riktigt bra film. Mycket bättre ä vad jag hade förväntat mej.

Betyg: 8/10


tisdag 20 mars 2018

The Shape of Water (2017) Betyg: 8/10

Vi är i USA på 1950-talet. En stum kvinna arbetar som städerska på en militär anläggning. De tar dit en fängslad varelse som lever i vatten. Hon får kontakt med varelsen i smyg.

Skriven och regisserad av Guillermo del Toro. Hela 13 Oscarsnomineringar och tog hem 4!!! Fascinerande nog så varr inte Michael Shannon nominerad för sin suveräna biroll. Jag trodde Sally Hawkins låg bra till för sin huvudroll, men så blev det inte.Bästa film och bästa regi går väl inte av för hackor heller.

Som helhet är detta en riktigt bra film. Den når inte de allra högsta höjderna i mina ögon, men det är fortfarande en njutning att se filmen.

lördag 17 mars 2018

Justice League (2017) Betyg: 6/10



Den senaste i raden av filmer från DC Comics superhjälteuniversum. Inspirerat av Marvels framgångar med Avengersfilmerna kan man ana. Här samlas mer eller mindre frivilligt en handfull av superhjältar för att rädda världen från sin undergång när den onskefulle Steppenwolf kommer för att ödelägga vår planet.

Jag är mer uppvuxen med serietidningarna från DC (Superman, Batman etc) än med Marvel (Spiderman, X-men, Hulk etc) men när det kommer till filmatiseringar så är Marvel generellt snäppet vassare (givetvis undantaget Chris Nolans fantastiska Batmantrilogi). Men Justice League är definitivt en riktigt underhållande och välgjord film. Zack Snyder regisserar med den hedern. Många har dissat Ben Affleck som Batman. Jag håller inte med. Visst, jag föredrar Christian Bale, men för mej funkar Affleck bra i rollen. Jag har snarare synpunkter på Gal Gadot som jag tycker inte lyckas få till en Wonder Woman som har mer än 1 enda dimension. Det är synd när vi äntligen får denna  fantastiska kvinnliga superhjälte på film.

Ska du välja mellan denna och Marvels senaste (Thor Ragnarok) så ska ska du ta den andra, men det här är också en sevärd rulle.

Betyg: 6/10

Thor: Ragnarok (2017) Betyg: 7/10


Ännu en superhjältefilm från Marvels universum, den här gången med Thor som centralfigur. Familjeproblemen upphör aldrig för Thor. Hans ondskefulle bror Loki har tagit kontroll över Asgard, och nu återvänder plötsligt deras storasyster Hela som de aldrig ens hört talas om. Hela som är Dödsgudinnan har egna planer för Asgard och gör genast anspråk på sin rättmätiga plats vid tronen, och Asgards undergång - Ragnarök - är nu anstående. Kan Thor stoppa Hela?

Varken den bästa eller den sämsta av Marvelfilmerna. Bra underhållning med mycket action och en del humor, precis som man lärt sig att kunna förvänta sig. Cate Blanchett är ypperlig i rollen som den grymma Hela. Gillar du genren så ser du den och blir inte besviken.

Betyg: 7/10

tisdag 13 mars 2018

Downsizing (2017) Betyg: 7/10


Paul Safranek (Matt Damon) och hans fru Audrey (Kristen Wiig) beslutar sig för att göra som många andra - att krympa sig och bosätta sig i ett av de nya samhällena för krympta personer. Bakgrunden är att en norsk forskare har hittat lösningen på världens miljöproblem. Genom att krympa människor till ca 12-13 cm så tar de inte så mycket av världens resurser längre. För individen så finns det dessutom en fantastiskt uppsida när man säljer sitt hus och köper ett nytt krympanpassat lyxhus till ett mycket lägre pris och inte behöver lägga lika mycket pengar på mat mm längre.

Spännande filmidé av Alexander Payne som tigidare gjort riktigt bra filmer som Sideways, The Descendants och Nebraska. (Alla tre finns att söka fram här på bloggen.)  Filmen lyckas inte hela vägen. Bitvis är det lite segt och det finns delar som känns mindre trovärdiga. Jag har t ex svårt att se hur Paul hittar någon attraktion i att vilja umgås med Ngoc som dyker upp en bit in i handlingen. Matt Damon är sitt träigaste jag i den här filmen, vilket kanske inte heller är till dess fördel. Men som helhet så tyckte jag om att den var fräsch oh annorlunda.

Betyg: 7/10

torsdag 8 mars 2018

GLOW Säsong 1 (Tv-serie) (2017) Betyg: 8/10


TV-serie som utspelar sig i mitten på 1980-talets LA där en regissör försöker sätta ihop en tv-show med kvinnlig wrestling för första gången. GLOW = Gorgeous Ladies Of Wrestling. Bra serie med bra karaktärer, humor, drama, dialog. En säsong finns på Netflix hittills. Rekommenderas!
Betyg: 8/10