söndag 25 januari 2015

The Theory of Everything (2014) Betyg: 7/10

Fascinerande film om fysikern Steven Hawkings liv. Från ungdomåren i universitet där han träffar sin blivande hustru. En hel del berättas om de utmaningar han möttes av när han drabbades av den musikelförtvinande sjukdom som gjort att han sedan dess sitter i rullstol och enbart kan kommunicera via en röstbox. 

Det mest spännande med filmen är alla de (snudd på) genomgoda människor som är fullkomligt uppoffrande. På något märkligt sätt så blir dessa trovärdiga i filmen, trots att de i detta avseende är ganska endimensionella. 

Filmen är snyggt filmad i snygga miljöer, och den är bra berättad. Skulle kunnat bli ett platt fall, men man har lyckats att få The Theroy of Everything att bli en engagerande och sevärd film. Precis som en fascinerande person som Steven Hawking förtjänar.

Betyg: 7/10

onsdag 21 januari 2015

Men, Women & Children (2014) Betyg: 8/10

På en atlantflygning fick jag nyligen chansen att se den senaste filmen av en av mina favoritregissörer Jason Reitman. Efter filmer som Juno, Up in the Air, Thank you for smoking och Young Adult så bevakar jag löpande imbd efter hans nya filmer. Men, Women & Children har ännu inte gått upp på biograferna i Sverige, men förhoppningsvis så kommer den hit snart. 

Detta är en ensemblefilm vars handling kretsar relationer i den högtekologiska internetvärld vi lever i idag. Vi följer några gymnasieungdomar såväl som deras föräldrar. Handlingen touchar in på socialt umgänge via internetdejtning, chattar, hemsidor, internetporr, sms, nätspel mm. Men huvudsakliga handlar filmen om mänskliga känslor och mänskliga problem. Som vanligt med Reitman så är allt smart berättat och engagerande. Kan varmt rekommendera att ni håller utkik efter denna mycket bra film!

Betyg: 8/10

tisdag 20 januari 2015

Gone Girl (2014) Betyg: 8/10

Gone Girl är en thriller baserad på en riktigt bra bok med samma namn. Här har David Fincher regisserat och Ben Affleck och Rosamund Pike spelar huvudrollerna. Handlingen kretsar kring det äkta paret Amy och Nick Dunne. På deras femåriga bröllopsdag så försvinner plötsligt Amy. Det dröjer inte alltför länge innan misstankar väcks att Nick kan ha något med hennes försvinnande att göra. 

Berättandet är riktigt coolt. Vi får följa Nick i nutid, medan Amys perspektiv ges från när paret träffades. Pusselbit efter pusselbit framkommer och vi märker snart att allt inte är som vi först trott. 

Boken är (såklart) ännu bättre. Men en väldigt kul detalj är att slutet på filmen är inte samma som i boken, varför det är ett måste att ge sig an bägge!

Betyg: 8/10

måndag 19 januari 2015

The Equalizer (2014) Betyg: 6/10


Denzel Washington i en actionthriller med mycket bra action. Själva storyn är kanske inte speciellt originell, men det är sammantaget en stunds bra underhållning. Dock inte för den kräsmagade, för den är ganska rå och våldsam bitvis.

Betyg: 6/10

Maps to the stars (2014) Betyg: 4/10


Skräckmästaren David Cronenberg har regisserat detta drama som känns som en debattinlägg om hur livet i Hollywood är. Vi får följa den olyckliga och trasiga skådespelerskan Havana (Julianne Moore) som ständigt lever i skuggan av sin mer berömda döda mamma. Och fler trasiga människor....

Skulle kanske kunnas ses som intressant, men jag tyckte den var mest långtråkig.

Betyg: 4/10

söndag 18 januari 2015

Cloverfield (2008) Betyg: 6/10

New York attackeras av en monstruös varelse (tänk Godzilla). Mitt i detta befinner sig kompisagäget som har fest för att ta farväl av en av killarna som ska flytta utomlands. Filmen är filmad med en handycam (eller ska se ut som det). Det gör att filmen blir lite jobbig att se på. Klart sevärd men ingen toppfilm.
Betyg: 6/10

lördag 17 januari 2015

Arrow (Tv-serie) Säsong 1 & 2 (2012 - ) Betyg: 9/10

Förvånansvärt stark tv-serie baserad på en av Marvels serietidningar - Green Arrow. Här möter vi Oliver Queen, en rik playboy som hamnat på en öde ö efter ett skeppsbrott. Familjen har sedan länge övergett allt hopp om att ska vara vid liv när han efter fem år plötsligt dyker upp igen. Men Oliver har förändrats, och han har fått reda på sin döda fars mörka hemligheter. Nu ska han ge fadern en slags upprättelse genom att straffa de onda människor som svikit hans hemstad Sterling City.

Serien är betydligt mer komplex och flerbottnad än vad man kunde tro. Inget är som man förväntar sig, det kommer nya vändningar hela tiden. Säsong 1 är riktigt bra, och man kan inte sluta kolla på den unde säsong 2 heller. Min invändning mot 2:an är approachen "ingen ska dö" känns emellanåt lite krystad. Ser mycket fram emot säsong 3 som är på gång.

Säsong 1: 9/10
Säsong 2: 8/10


torsdag 8 januari 2015

Under the skin (2013) Betyg: 2/10


Seg och långtråkig film. Den enda ljuspunkten är att Scarlett Johansson visar sej naken i filmen. Hahaha. Men ändå....se den inte!

Betyg: 2/10

tisdag 6 januari 2015

Monty Python Live (Mostly) - One down, Five to go (2014) Betyg: 4/10

2014 var året när Monty Python-gänget äntligen återförenades (cashade in) och genomförde 10 föreställningar på O2-arenan i London. Med det underbara och lagom smakfulla namnet "One down, five to go" såldes föreställningarna ut på några få minuter. Scenshowen som hållits samman av Erik Idle växlar mellan liveframföranden av klassiska sketcher (ibland lite uppdaterade) och uppspelningar av sketcher på videoskärmarna. Det hade varit otroligt underbart att få se dessa legender live, och jag önskar att jag hade haft möjlighet att vara där! (Dock så prioriterade jag istället Pearl Jams europaturné.) Men när jag nu fått möjligheten att se företällningen i efterhand så känns den inte speciellt intressant. Flera sketcher framförs minst sagt taffligt (om än lite charmigt). Terry Jones kommer inte ihåg en enda replik utan läser innantill, och inte ens det lyckas han något vidare med. John Cleese är också ute och cyklar bitvis, även om han rider högt bara på sin oefterhärmerliga närvaro. Idle och Palin är de mest proffsiga på scen, och Terry Gilliam.....ja han är ju Terry Gilliam. Jag blev istället sugen på att kolla på några av de klassiska och fortfarande helt fantastiska avsnitten av Flying Cirkus, eller varför inte Life of Brian. 

Betyg: 4/10

måndag 5 januari 2015

St Vincent (2014) Betyg: 8/10

Vincent (Bill Murray) är helt enkelt ingen fin kille, det blir de nyinflyttade grannarna snart varse om. Den ensamstående mamman (Melissa McCarthy) tvingas be honom om hjälp med sin son, vilket Vincent motvilligt ställer upp på - mot betalning. Annars så gillar Vincent mest att "umgås" med den prostituerade Daka (Naomi Watts) och dricka sprit. 

Nej, filmen är inte lika mörk som det låter, och Vincent har faktiskt bra sidor. Och det här är en riktigt bra film!! En av Bill Murrays bästa på många år!

Betyg: 8/10

söndag 4 januari 2015

Supermensch: The Legend of Shep Gordon (2013) Betyg: 8/10


Klart underhållande dokumentär om Shep Gordon, en man som kanske inte är så välkänd för gemene man. I Hollywoodkretsar så är han en legend, vilket den här filmen berättar om. Kanske är han mest välkänd för att ha varit Alice Coopers manager i många år, vilket en betydande del av filmen kretsar kring. Men att han är central i att ha skapat "kändis-kocken" kanske känns mer oväntat? Eller hans relation med diverse filmstjärnor. Och Dalai Lama figurerar också i filmen. Ett mycket fascinerande porträtt. Se den!

Betyg: 8/10

lördag 3 januari 2015

Homeland Säsong 4 (TV-serie) (2014) Betyg: 6/10


Första säsongen var superspännande, men sedan dess har det gått långsamt utför. Nu i säsong 4 så börjar det kännas lite väl idéfattigt vad gäller handling. Visst är det bitvis spännande, men inte alls som i första säsongen. Carries märkliga ageranden har vi förstått och hennes nya lågvattenmärken i säsong 4 tillför egentligen ingenting. Här jagas en terrorist i Pakistan, såklart med en del förvecklingar. Jag lär ändå se säsong 5 när den kommer, men jag kan inte säga att jag längtar längre...

Betyg: 6/10

fredag 2 januari 2015

They Came Together (2014) Betyg: 1/10


Amy Poehler och Paul Rudd spelar paret som berättar om hur de träffades. Filmen är någon slags parodi på romantiska komedier, men är det kul? Nej det är krystat som fan och plågsamt att kolla på. Få roliga skämt! Rent jävla hemskt faktiskt!

Betyg: 1/10

torsdag 1 januari 2015

The Interview (2014) Betyg: 8/10


Idén till filmen är lika enkel som brilliant, två amerikanska journalister lyckas bli inbjudna till Nordkorea för att genomföra en exklusiv intervju med deras ledare Kim-Jong-un. Påhejade av CIA så planerar de att mörda den ondskefulla diktatorn. Det här hade kunnat bli en spännande men tonventionell thriller, men i händerna på Seth Rogen och James Franco så blir den något helt annat. Med massor av humor och coolhet så blir The Interview en unik och annorlunda filmupplevelse. James Franco är hur bra som helst i rollen som tv-stjärnan Dave Skylark. Han är varken världens bästa reporter och inte heller den smartaste, men han har lyckats få stjärnstatus genom sitt programs sensationella avslöjanden om kändisar. Som exempel får vi i öppningsscenen se Eminem komma ut som gay. Scenerna när han lär känna Kim (en klassisk bromance) är också enastående underhållande. Jag satt och njöt filmen igenom. Även om detta knappast är en film som kommer att bli aktuell för några stora filmpriser, så tycker jag att den kan vara den bästa som Rogen eller Franco varit med i. Rekommenderas verkligen!
Betyg: 8/10