lördag 29 november 2014

The Young and Prodigious T.S. Spivet (2013) Betyg: 8/10

Den 10-åriga TS växer upp på en ranch i Montana med sin familj. Han känner sig som en outsider i sin egen familj, och han ägnar sig ständigt åt naturvetenskaplig "forskning" vilket han har en otrolig fallenhet för. En dag ringer telefonen från den beryktade Smithsonian Institute i Washington, som ovetandes om hans ålder har imponerats av en rapport från honom och beslutat ge honom ett prestigefyllt pris.

Kyle Catlett är toppen i huvudrollen, och backas bland annat upp av Helena Bonham Carter som spelar hans mamma. Jean-Pierre Jeunet är en fantastisk filmmakare (mest känd för Amelie). Även om T.S. Spivet inte riktigt är en fullpoängare så finns det något i filmen som gör den STOR. Det finns filmer som passar bra i tiden och som blir superpopulära. Det här är förmodligen inte den sortens film. Det är istället en film som kommer att stå sig fantastiskt bra genom åren, och när man långt fram tittar tillbaka på den här tidserans filmer så skulle jag misstänka att detta kommer att anses som en klassiker. Skulle inte bli förvånad om jag själv uppgraderar den här filmen när jag ser om den om något eller några år.

OBS! Filmen har även en fransk titel, men den är på engelska så bli inte avskräckt om du ogillar fransk film.

Missa den inte!

Betyg: 8/10

tisdag 25 november 2014

Newlyweds (2011) Betyg: 6/10

En av mina favoriter bland indiefilmmakare är Edward Burns och Newlyweds är en av hans senaste filmer. Kanske den av hans filmer som har den tydligaste indiekaraktären, vilket kanske inte är så konstigt eftersom filmen var ett snabbt ihopkok till Tribecas filmfestival som skulle fira 10-årsjubiluem. Detta betyder dock inte att den är undermålig på något sätt, men inte heller i klass med hans allra bästa filmer. Här träffar vi det nygifta paret Buzzy och Katie som gått väldigt snabbt in i ett äktenskap efter det att de träffades. De är lycklig och har en väl fungerande relation, men den prövas rejält när Buzzys syster kommer på besök och bor hos dem. Plötsligt så krisar det i äktenskapet.

Det här är väl den film i Ed Burns filmografi som står närmast Woody Allen. Filmen känns väldigt introvert, och min åsikt är att den hade mått bra av ett par vändor till med manuset innan den filmades. Men det är en Ed Burnsfilm och de gör mej alltid glad!

Betyg: 6/10

The Longest Week (2014) Betyg: 7/10

Conrad Valmont är en rikemansson med författarambitioner. Han är snart 40 år och bor i sina föräldrar hotell på Manhattan i New York. Han har aldrig arbetat i hela sitt liv, utan han får pengar av föräldrarna. Men det var länge sedan han träffade sina föräldrar, för de har tillbringat många år på resande fot. Men en dag så får de nog av varandra och beslutar sig för att skiljas. Plötslig så dras Conrads underhåll in och han kastas ut på gatan. Han flyttar in hos sin (enda?) vän Dylan, en framgångsrik konstnär. Ungefär samtidigt så träffar de båda vännerna på var sitt håll samma kvinna Beatrice. Killarna blir förälskade i henne och en stor rivalitet uppstår. 

Underskattad (romantisk) dramakomedi med den alltid pålitlige Jason Bateman (Arrested Development) i huvudrollen. Starkt uppbackad av Olivia Wilde och Billy Crudup som de bägge andra i detta triangeldrama. Jag gillade den, och rekommenderar den.

Betyg: 7/10

Guardians of the Galaxy (2014) Betyg: 6/10

Ännu en filmatisering av Marvels digra utbud av serietidningar. Och som vanligt så ska man i en första film ge hela bakgrundshistorien, vilket jag kan tycka ofta sänker filmerna. I det här fallet känns det definitivt så, även om jag måste medge att jag inte var bekant med Guardians of the Galaxy förut. 

Filmen handlar om fyra brottslingar som ofrivilligt hamnar i en situation där de är de enda som kan rädda galaxen från sin undergång. Bra tempo, roliga karaktärer gör att jag verkligen ser fram mot en andra film. Men den här filmen lyfte aldrig riktigt fullt ut för mej. 

Betyg: 6/10

Jumper (2008) Betyg: 4/10

David upptäcker som tonåring att han har förmågan att teleportera sig vart han vill. Han använder denna förmåga till att förskansa sig rikedom och skapar ett behagligt liv. Men en dag så blir han jagad av personer som vill ha honom ur livet.

Hayden "Anakin" Christansen är acceptabel i rollen, och spelar mot Jamie Bell, Samuel L Jackson, Rachel Bilson, Diane Lane och Tom Hulce. Hyfsat underhållande, men långt ifrån en bra film. En underhållande skitfilm kanske man skulle kunna säga.

Betyg: 4/10

måndag 24 november 2014

The Strain Säsong 1 (2014) (TV-serie) Betyg: 8/10

Ännu en tv-serie med vampyrer och zombies tänker kanske många. Och ja, på sätt och vis är det så: Men för mej så är detta en filmatisering av den första av tre bra böcker av Chuck Hogan och den visuellt mästerlige regissören Guillermo del Toro (Pan's Labyrinth), som tillsammans stått för manus till tv-serien. Handlingen är en kamp mellan det goda och det onda, där ett flygplan landat i New York och samtliga passagerare är döda utan att man kan förklara varför. Smittskyddsmyndigheterna kopplas in, men man hittar inget, till en början. Det visar sig dock att det hela är ett första steg i ett "fientligt övertagande" av planeten. 

Spännande och välgjort. Jag längtar till säsong två. Bör inte missas!

Betyg: 8/10

söndag 23 november 2014

Wish I was here (2014) Betyg: 8/10


Zach Braff (mest känd som skådespelare i tv-serien Scubs) gjorde för några år sedan den mästerliga filmen Garden State. Äntligen var det dags för en uppföljare. Med hjälp av crowdfunding finansierade han Wish I Was Here, och under hösten gick den upp på svenska biografer. Tyvärr så är nog detta en film som gått de flesta förbi.

Här spelar han en 35-årig man som kämpar för att bli skådespelare, medan hans fru försörjer familjen. När hans pappa blir svårt sjuk så prövas familjen och han tvingas fundera över sina livsval.

Bra varm dramakomedi med spännande karaktärer och mestadels ett bra manus. Tyvärr inte alls i Garden States lysande nivå, men fortfarande en mycket bra film. Den innehåller ett par scener som känns som om de borde ha klippts bort då de inte för handlingen framåt utan är mer malplacerade. Det känns som om Braff älskade scenerna lite för mycket och var inte kapabel att ta bort dem (kill your darlings).

Ser fram emot att se om den, och längtar till Braffs nästa film. Missa inte Wish I Was Here.

Betyg: 8/10

The Judge (2014) Betyg: 8/10

Hank Palmer (Robert Downey Jr) är en framgångsrik advokat, som tjänar grova pengar på att försvara rika (och oftast?) skyldiga personer i rättegångar. När hans mor plötsligt avlider återvänder han till småstaden där han växte upp, och återser sin far som han inte haft någon kontakt med på många år. Pappan är stadens domare och alla tilltalar honom enbart med namnet Judge (domare). De två kommer inte överens det minsta nu heller, men när Hank är på väg att lämna så blir Judge plötsligt åtalad som misstänkt för en smitolycka med dödlig utgång. Hank könner sig tvungen att stanna kvar för att försvara sin far, som dock inte alls vill ha sonens hjälp.

Riktigt starkt drama där samspelet mellan Downey och Robert Duvall bitvis är blixtrande. Låt Oscarsnominationerna trilla in....

Betyg: 8/10

Bad Neighbours (2014) Betyg: 4/10

Kelly och Mac har fått barn och har nu flyttat in i ett hus. Plötsligt så får de nya grannar i huset bredvid. Det är en studentförening som flyttar in och nu blir det högljudda fester. Inget som en småbarnsfamilj drömmer om direkt. Det dröjer inte länge innan det är fullt krig mellan familjen och föreningen.

Seth Rogen och Zac Efron har ett par av huvudrollerna i den här filmen som är sebar men inte mer.

Betyg: 4/10

lördag 22 november 2014

Game of Thrones S4 (Tv-serie) Betyg: 7/10


Ännu en bra säsong av den mest haussade tv-serien just nu. I mitt tycke så var den inte lika stark som säsong 2-3, men fortfarande väldigt bra.

Betyg: 7/10

Divergent (2014) Betyg: 6/10

En science fiction-rulle baserad på en storsäljande roman, det låter väl lockande!? I en postapokalyptisk samhälle utspelas berättelsen om Beatrice/Tris. Samhället är indelat i fem fraktioner som alla ansvarar för olika funktioner. När man närmar sig vuxen ålder så får man genomgå ett test vilken av dessa fraktioner man passar in i, Efter detta får man välja vilken fraktion man vill tillhöra. Beatrice väljer att lämna sin föräldrar och gå med i Dauntless (de modiga, som ansvarar för säkerheten i samhället). Men Beatrice test var ofullständigt, eftersom hon inte entydigt passar in i en enda av grupperna. Hon är en så kallad "divergent", och det råder en häxjakt på dessa. I sin nya omgivning sätts hon på svåra prov för att passa in, samtidigt som hon måste försöka dölja sin verkliga identitet. 

Divergent är en klart godkänd film med en rätt bra handling som är hyggligt berättad. Skådespelarinsatserna är också helt okej. Men jag har hela tiden känslan av att det är lite för mycket ett försök att skapa ännu en franchise av ungdomsfilmer. Tänk på de vidriga Twilightfilmerna, eller de betydligt trevligare Hunger Games-filmerna. Divergent hamnar på en liknande nivå i hur berättandet är upplagt. Det gör att jag inte blir fullt lika engagerad i filmen, som jag kanske annars skulle ha blivit. 

Betyg: 6/10