lördag 18 oktober 2014

The Client (1994) Betyg: 7/10


Det har gjorts en hel del filmatiseringar av John Grishams böcker, inte minst på 1990-talet då han var superhet. The Firm, The Pelican Brief med flera, och så The Client som handlar om en 11-årig kille som blir vittne till ett självmord begått av en advokat med maffiaanknytningar. Han blir jagad och såväl polis som maffia. Han inser snabbt att han behöver hjälp att skydda sig själv och sin famlj och anlitar en advokat.

I regi av Joes Schumacher och med skådespelare som Brad Renfro, Susan Sarandon, Tommy Lee Jones i de tres huvudrollerna. Uppbackade av ett antal personer som inte går av för hackor heller t ex Anthony Edwards, William Macy, Will Patton.

The Client håller riktigt bra än idag. Klart värd att se (om).

Betyg: 7/10

torsdag 16 oktober 2014

A Good Marriage (2014) Betyg: 3/10

Skräckmästaren är något som Stephen King brukar kallas för. Med tanke på att några av hans mest framgångsrika filmer Shawshank Redemption och Green Mile inte direkt kan klassas som skräck så är det kanske bitvis märkligt. A Good Marriage är inte heller något som jag skulle räkna in i skräckgenren. Här möter vi Darcy som efter 25 års äktenskap upptäcker en mörk sida hos sin kära make, han är seriemördare. Förvisso en läskig upptäckt men filmens handling rör inte hans dåd, så det är definitivt mer en thriller. Till skillnad från nämnda toppbra filmer, så är det här en ganska bedrövlig smörja som endast bitvis är intressant att titta på. Inget som överraskar helt med tanke på Kings minst sagt ojämna track record. 

Betyg: 3/10

Silicon Valley Säsong 1 (TV-serie) (2014) Betyg: 8/10


Ett gäng killar i Silicon Valley är på jakt efter framgång i IT-branschen. Drömmen om att skapa sitt egna bolag och bli mångmiljonärer driver dem. Och självklart så är det ett gäng nördar som brister en hel del i sociala egenskaper. Skriven av Mike Judge (Beavis & Butthead) talar direkt om att detta är en humoristisk skildring. Och jag gillade serien nästan direkt. Klart sevärd!

Betyg: 8/10

onsdag 15 oktober 2014

Sin City: A Dame to Kill for (2014) Betyg: 6/10



Uppföljaren till den ursnyggt gjorda Sin City. Åter igen har Robert Rodriguez och Frank Miller samlat en start grupp skådespelare som Mickey Rourke, Jessica Alba, Josh Brolin, Bruce Willis, Joseph Gordon-Levitt, Rosario Dawson, Ray Liotta och faktiskt många fler namnkunniga. Och filmen har samma grafiska utseende, vilket gör den riktigt läcker att se på. Men tyvärr så är handlingen mycket simplare här än i den första filmen. Fortfarande en bra film, men snäppet sämre än 1an.

Betyg: 6/10

Horns (2013) Betyg: 8/10


Iggy "Ig" Perish vaknar i en mardröm. Hans högt älskade flickvän har blivit mördad och alla tror att han är skyldig till detta. När det plötsligt växer horn i hans panna tycks förbannelsen komplett. Men med hornen kommer också något märkligt, alla berättar sanningen för Ig.

Väldigt annorlunda mörk dramathriller med Daniel Radcliffe i huvudrollen. Han är riktigt bra här, och det var inte första gången han övertygade sedan han arbetat med att lämna filmserien om den unga trollkarlen bakom sig. Radcliffe har valt en smart väg i sitt val av filmer sedan dess. Många av dem är ganska smala med en edge. Det gör att man plötsligt ser honom i ett helt annat ljus. Och ljus är vad jag tror att hans framtid som skådespelare är, för snart kommer världen att vara redo för att se honom i stora filmer igen. Men till vidare är jag mer än nöjd att få se honom i filmer som Horns. Det var en riktigt bra filmstund, och därmed en film som jag definitivt vill rekommendera er. Väldigt annorlunda film, och det gillar jag!

Betyg: 8/10

tisdag 14 oktober 2014

Pompeii (2014) Betyg: 4/10



Ett försök att göra en episk storfilm. Handlingen är en tunn kopia av Gladiator. Slutet är riktigt kasst, trots att man kanske undvek den allra värsta klyschan. Inget värt att lägga tid på om du är ute efter något riktigt bra. Duger väl att döda en onsdagskväll med.

Betyg: 4/10

X-men: Days of Future Past (2014) Betyg: 9/10

Den senaste installationen i filmerna om X-men. Här får vi möta X-men några år i framtiden när ett krig pågår för att utrota alla mutanter. Genom att använda en av mutanternas kraft så skickar man tillbaka Wolverine i tiden till 1980 för att försöka förändra det som utlöste hatet och kriget emot dem.

En av de allra bästa X-men-filmerna tycker jag. Rekommenderas!

Betyg: 9/10


måndag 13 oktober 2014

Californication (TV-serie) Säsong 1-6 (2007-2013) Betyg: 8/10


Det är väl dags att skriva några rader om denna serie som jag har följt under några år till och från. Californication är David Duchovnys serie efter genombrottet med X Files. Plötsligt skulle han göra en komediserie som kretsade kring sex och jag var minst sagt skeptisk. Serien handlar om författaren Hank Moody, hans fru Karen och dottern Beccy samt hans agent Charlie och hans hustru Marcy. Hank är en oförbätterlig kvinnokarl och dessutom ett rejält fyllo. Han hamnar ständigt i märkliga situationer, utan att det för den skulle blir löjligt. För det ska framhållas, Californication är kul men det är faktiskt ingen komediserie åtminstone inte en sitcom. Dramakomedi är nog en mer korrektbeskrivning, och med några stora doser av svart humor. Jag har sett de första sex säsongerna, och kommer snart att ge mej på 7an, och gärna fler om de kommer.
Rekommenderas!

Betyg: 8/10

lördag 11 oktober 2014

Blended (2014) Betyg: 7/10

Ännu en gång återförenas Drew Barrymore och Adam Sandler i en film, Den här gången spelar de två ensamstående föräldrar som går på en blind date med varandra och omedelbart uppstår känslor - en gemensam avsky mot varandra. När de senare hamnar på samma semesterresort så tvingas de umgås med varandra, och hur kan det gå då?

Även om filmen naturligtvis är rätt så förutsägbar så är den rätt charmig och innehåller en hel del roliga skämt. Tyckte riktigt bra om den, och gillar du genren så kommer du också att göra det.

Betyg: 7/10

fredag 10 oktober 2014

The Game (1997) Betyg: 9/10


The Game är en film som jag tror att många missat helt, och andra såg för länge sedan och har glömt bort. Den är i mitt tycke rejält underskattad, så den förtjänar att ses igen. I huvudrollen ser vi Michael Douglas göra en fantastiskt bra rollprestation. Han spelar Nicholas van Orton, en rik finansman i Los Angeles. På sin födelsedag får han ett oväntat telefonsamtal från sin lillebror Conrad (Sean Penn) som vill träffa honom över en lunch där han överlämnar en annorlunda present. Nicholas får ett presentkort till företaget CRS som Conrad säger ska ge honom en upplevelse utöver det vanliga. Nicholas går dit och plötsligt sätter hans upplevelse (The Game) igång. Men ganska snart tar det hela en otäck vändning och hans liv förvandlas till en mardröm som han inte kan stoppa.

Som sagt så är detta ett riktigt guldkorn. I ett högt tempo (förutom möjligtvis de inledande 20 minuterna) lotsar David Fincher oss igenom en mycket spännande berättelse där nya pusselbitar presenteras löpande. Detta var Finchers första film efter hans stora genombrott med Se7en. Han har som den filmintresserad vet sedan gått vidare och gjort fina filmer som Fight Club, Benjamin Button, Social Network och The Girl with the Dragon Tattoo, som många har bättre koll på än The Game. Gör dej själv en tjänst och se (eller se om) den här filmen för den är fantastiskt bra!

Betyg: 9/10

Super Duper Alice Cooper (2014) Betyg: 8/10

Skräckrockaren nummer 1 måste väl ändå anses vara Alice Cooper. I den här dokumentären får vi följa honom från hans tidiga år, under genombrottet med bandet Alice Cooper, till första delen av hans solokarriär, genom missbruksåren, till hans återuppståndelse och karriärens senare år. Utan att vara ett jättefan av hans musik så blir jag rejält engagerad och njuter av att det finns en hel del klassiska låtar. Men det bästa med filmen är att Alice inte duckar för att berätta om de jobbiga delarna kring sitt missbruk, och kanske framför allt att han och tidigare bandmedlemmar berättar om tiden i mitten på 70-talet när han bröt sig loss från bandet och blev soloartisten Alice Cooper. En riktigt bra dokumentär gjord av Sam Dunn, som gjorde den lysande dokumentären Metal Evolution. 

Betyg: 8/10

torsdag 9 oktober 2014

Sex tape (2014) Betyg: 4/10

Cameron Diaz och Jason Segel spelar det äkta paret som försöker återfå gnistan i sitt sexliv efter att ha fått två barn. När hon föreslår att de ska spela in sin egen sexfilm så är han med på det och de gör det. Dagen efter inser de att deras iPad har delat ut filmen till på nätet. Jakten att få bort den har börjat.

Inga höga förväntningar och de infriades. Småkul emellanåt, men alltför krystad och jobbig för det mesta. Inget jag skulle rekommendera.

Betyg: 4/10

tisdag 7 oktober 2014

Joe (2013) Betyg: 6/10


En 15-årig kille från en fattig och nedgången familj får jobb hos den fd fängelsekunden Joe (Nicholas Cage). En film om bättring och medmänsklighet. Jobbig att se eftersom den utspelar sig ibland mänsklighetens avskrädeshög. Dessutom lite seg, men fortfarande ganska bra. Klart sevärd.

Betyg: 6/10

måndag 6 oktober 2014

Lucy (2014) Betyg: 8/10


Scarlett Johansson spelar Lucy, en helt vanlig tjej som blir kidnappad av skurkar som opererar in en påse med en drog för att hon ska smuggla den åt dem. Tyvärr så spricker påsen, som innehåller ett syntetiskt hormon. Istället för att döda henne så sätter hennes kropp igång med en omvandling där hon plötsligt börjar kunna använda en markant större del av sin hjärnkapacitet än de 10% som vi människor normalt nyttjar. Lucy tar snabbt gigantiska steg framåt i evolutionen.

Grymt cool science fiction av Luc Besson. Den för tankarna till filmer som Matrix och Limitless. Smart koppling till människans evolution ger filmen den extra dimension som gör den riktigt intressant. Vad kan jag säga annat än att jag tyckte det här var riktigt bra? Snudd på ett ännu högre betyg faktiskt!

Betyg: 8/10

Enemy (2013) Betyg: 6/10


Universitetsläraren Adam ser en film och upptäcker i den en annan människa som är en kopia av honom själv. Han tar kontakt med sin dubbelgångare, men ångrar sig snart...

En väldigt obehaglig och suggestiv film. Musiken sätter verkligen stämningen så att man förstår att det man ser är obehagligt. Det som irriterar mej mest är att när filmen slutar så förstår jag inte riktigt vad som hände. Eller gjorde jag det? Den är minst sagt svårtolkad. Lite för pretentiöst för min smak.

Betyg: 6/10

söndag 5 oktober 2014

Diana (2013) Betyg: 5/10

Filmen om Prinsessan Dianas två sista år i livet fokuserar på hennes längtan efter kärlek, men också på hennes oförtrytliga arbete med att hjälpa människor. Det sistnämnda gjorde att hon var (och är) älskad i såväl hemlandet som resten av världen. Filmen handlar om hennes relativt okända romans med hjärtkirurgen Hasnat Khan och växer rejält under tiden man ser den. Bitvis så är jag besviken på Naomi Watts som spelar titelrollen, men mot slutet så märker jag att filmen engagerar mej och berör. Klart värd att se, även om det inte är någon höjdarfilm.

Betyg: 5/10

lördag 4 oktober 2014

Nymphomaniac Vol I & II (2013) Betyg: 7/10

När Lars von Trier härom året började prata om att hans nästa film skulle bli en porrfilm så var det Nymphomaniac han syftade på. Naturligtvis så överdrev han detta en hel del. För även om filmen definitivt innehåller en del minst sagt exiplicita sexscener där inget lämnas åt fantasin rent visuellt, så är detta framför allt ett drama. Handlingen kretsar kring Joe (Charlotte Gainsbourg) som efter att blivit svårt skadad från sjuksängen berättar om sitt liv för den asexuelle Seligman (Stellan Skarsgård). Joe har själv givit sig diagnosen nymfoman, och anser att hon är en dålig människa. Seligman ser paralleller mellan hennes liv och fiske och likaså ur litteraturens värld. Varje episod (från barndom till nutid) knyts på ett intressant sätt samman med någon av Seligmans liknelser.

Filmen är uppdelad i två delar på sammanlagt hela 4 timmar. Detta är bioversionen och  inte von Triers slutliga version, vilken klockar på dryga timmen till. Oavsett vad så kräver filmen en hel del investering i tid, det går inte att komma ifrån. Jag tror inte att Lars von Trier någonsin kan vara ointressant i sitt berättande, och det är han inte den här gången heller. Man skulle initialt kunna undra vad hans syfte med Nymphomanic var. Är han bara ute efter att provocera? Jo, visst vill han provocera, men kanske inte på det sätt som man skulle kunna tro. Filmen är i slutändan ett feministiskt inspel, som slår mot patriarkets diversifierade syn på manlig respektive kvinnlig sexualitet.

Är Nymphomaniac en bra film då? Ja absolut, det här är en sevärd film även om den inte är en av von Triers allra bästa, Som det har varit de senaste åren så står namnkunniga skådespelare på kö för att få vara med i hans filmer. Förutom ovan nämnda så är även Uma Thurman, Christian Slater, Wilhelm Defoe, Shia Lebouf och Jamie Bell med. 

Betyg: 7/10

fredag 3 oktober 2014

A Long Way Down (2014) Betyg: 7/10

A Long Way Down är en film baserad på en bok av en av mina favoritförfattare Nick Hornby. Nick som skrivit t ex About a Boy, High Fidelity och An Education. I A Long Way Down träffas fyra för varandra okända personer på taket på ett hus i London en nyårsafton. Alla är där av samma anledning, de avser hoppa och ta livet av sig. Så blir det inte och trots deras olikheter så dras de till varandra och blir en slags surrogatfamilj, särskilt som media får nys om deras "självmordförsök".

Fyra tillräckligt bra skådespelare i huvudrollerna hjälper filmen på traven. Pierce "James Bond" Brosnan spelar den fd tv-programledaren som förlorat allt eftersom han haft en affär med en underårig kvinna, Toni "Sixth Sense" Collette spelar den ensamma singelmamman med en handikappad son, Aaron "Breaking Bad" Paul spelar en misslyckad musiker med en hjärntumör, medan den för mej tidigare ganska okända Imogen Poots spelar den skadade politikerdottern. EN spännande kompott, vilket ger en sevärd film! 

Nu väntar vi bara på filmatiseringen av hans andra två härliga böcker How To Be Good och Juliet Naked. Håller tummarna!

Betyg: 7/10

torsdag 2 oktober 2014

Draft day (2014) Betyg: 8/10

Ännu en överraskande bra film med en gammal favoritskådespelare som inte gör så mycket bra filmer nu för tiden. Det var en gång när Kevin Costner gjorde en serie bra filmer så som The Untouchables, No Way Out, Dances with Wolves (ja, absolut!) . Men sedan dess har det varit ganska tunnsått med riktigt bra filmer, undantaget 2004 års The Upside of Anger. Här spelar han Sonny Weaver som är chef över Cleveland Browns, ett proffslag i amerikansk fotboll. Vi får följa honom under Draft Day, dagen när lagen i tur och ordning ska välja nya unga lovande spelare till sina lag. Filmen handlar väldigt lite om sport, och väldigt mycket om taktik och rävspel. Du behöver inte vara särskilt intresserad av amerikansk fotboll, eller för den delen kunna eller förstå något om sporten. Sitt bara och njut av denna spännande och engagerande film och känn hur pirret växer minut för minut. Costner är riktigt bra, uppbackad av bl a Jennifer Garder, Denis Leary och Frank Langella.

Var inte så dum att du dömer ut Draft Day bara för att du inte gillar sport, eller för att du tröttnat på Kevin Costner. Det här är riktigt bra!!

Betyg: 8/10

onsdag 1 oktober 2014

Ride along (2014) Betyg: 4/10



Halvhyfsad actionkomedi med Ice Cube. Handlar om säkerhetsvakten Ben som åker med sin flickväns bror som är polis. Allt för att bevisa för brodern att han är värdig att få dejta hans syster.

Duger att se, men inte mer.

Betyg: 4/10

Masters of Sex Säsong 1 Betyg: 7/10

Intressant Tv-serie om "kvinnoläkaren" Dr William Masters (Michael Sheen) som på 1950-talet beslutar sig för att börja forska kring sexualitet och framför allt kvinnlig sådan. Löst baserad på verkliga personer så är det intressant att tänka sig en tid när detta var så tabu och "farligt". Spännande dynamik emellan Masters och hans assistent Virginia Johnson (Lizzy Caplan). Såklart innehåller serien mycket sex....vad annars? 

Defintivt sevärd, men inte fullt i toppklass!

Betyg: 7/10