tisdag 27 maj 2014

House of Cards Säsong 1-2 (2013-2014) Betyg: 9/10


Kevin Spacey spelar huvudrollen som kongressmannen Francis Underwood som är en mästare på att få igenom beslut i kongressen.  Tillsammans med sin hustru Claire (Robin Wright) är de en power-duo utan motstycke. De är målmedvetna och jobbar tillsammans för att skaffa sig mer makt.

Detta var Netflix första egenproducerade serie. House of Cards är ren njutning att se och bör ej missas. Säsong 1 är den bästa säsongserie jag har sett på ett par år! Det säger faktiskt en hel del!

Betyg: 9/10

Säsong 1: 10/10
Säsong 2: 8/10

tisdag 20 maj 2014

All is lost (2013) Betyg: 3/10


Robert Redford är ensamseglaren vars båt en natt krockar med en flytande container mitt ute till havs. Båten tar in vatten och han försöker rädda den.

Långsamt och segt, med Robert som enda skådespelare i hela filmen. Förutsägbart, jajamensan. Inte min kopp té!

Betyg: 3/10

lördag 17 maj 2014

Dexter Säsong 1-8 (TV-serie) (2006-2013) Betyg: 9/10

Fantastiskt TV-serie om Dexter Morgan som arbetar som blodmönstersanalytiker på mordavdelningen hos Miamis poliskår. På fritiden så är han seriemördare. Men han jobar utifrån en hederskod, han dödar enbart de som förtjänar det. Genom sitt arbete kommer han i kontakt med mördare som är uppenbarligen skyldiga, men som lagen inte rår på. Dessa får då ett slutgiltigt besök av Dexter.

Dexter är otroligt snyggt upplagd. Varje säsong har en egen handling som genomsyrar säsongen, och som får en upplösning under säsongen. Den genomgripande handlingen berör Dexter. hans arbete, hans fritidssysselsättning, hans syster (som är kriminalpolis och därmed Dexters kollega), hans kollegor, hans dejtingliv och lite annat smått och gott. 

Även om serien handlar om seriemord, och säkerligen kan vara lite spännande/småläskig emellanåt, så är det inte en serie som frossar i visuellt våld. I huvudrollen ser vi Michael C Hall som slog igenom i Six Feet Under, men som nådde ikonstatus med den här rollen. Han är perfekt för rollen, och bra uppbackad av en mycket kompetent ensemble som på senare säsonger kryddas av en och annan något mer namnkunnig skådespelare.

Missa inte att se Dexter! En lysande bra TV-serie som tyvärr lades ned efter åtta riktigt bra säsonger.

Betyg: 9/10


fredag 16 maj 2014

Dom Hemingway (2013) Betyg: 3/10


Dom Hemingway har suttit inne i 12 år och släpps ut. Han söker då upp en man som lovat honom en betydande ersättning för att hålla sin mun tyst. Det går både bra och dåligt om man säger så.

Jude Law spelar titelrollen, och har den här gången drabbats av ett svårt fall av att spela över. Bitvis så är han rätt jobbig att se på. Själva filmen är inget speciellt engagerande. Duger att se möjligtvis.

Betyg: 3/10

torsdag 15 maj 2014

Snowpiercer (2013) Betyg: 8/10

Den globala uppvärmingen hotade Jordens framtid när vetenskapsmän tog fram ett preparat för att lösa detta genom att det spreds i över atmosfären. Det misslyckades katastrofalt och vår planet blev horribelt kall. Så kall att inga människor kunder överleva. De enda överlevande befinner sig på ständig resa ombord på ett tåg som är ett eget ekosystem med en genialt konstruerad motor som kan gå i evighet. Idag, år 2031, har de tillbringat 16 år på tåget. Men ombord på tåget så är människorna segregerade, och bland de minst lyckosamma längst bak i det enormt långa tåget gror missnöjet. Ett upplopp startar och de börjar ta sig framåt för att försöka ta kontroll över tåget.

En rejält positivt överraskande postapokalyptisk science fiction-film! Förmodligen den bästa som kommit i genren på flera år. I huvudrollerna se vi Chris "Captain America" Evans, Tilda Swinton, Jamie Bell, John Hurt och Ed Harris. Jag rekommenderar verkligen att ni ser Snowpiercer! 

Betyg: 8/10

onsdag 14 maj 2014

The Monuments Men (2014) Betyg: 4/10


George Clooney och Matt Damon i halvtrist film om ett gäng konstintresserade äldre herrar som under andra världskriget går med i armén och åker till Europa för att säkerställa att kulturskatter inte förstörs av tyskarna eller de allierade. Går absolut att se, men hade inget som stack ut. Baserad på verkliga händelser.

Betyg: 4/10

The Challenger Disaster (2013) Betyg: 6/10


TV-film om utredningen efter den hemska katastrofen 1986 då rymdfärjan Challenger exploderade strax efter start och dödade samtliga passagerare. Presidenten krävde en utredning och mitt i den hamnar Nobelpristagaren i fysik, Richard Feynman (William Hurt). Spännande och intressant. Överträffade helt klart mina förväntningar!

Betyg: 6/10

tisdag 13 maj 2014

Jurassic Park 3D (1993) Betyg: 6/10

Arkeologen Alan Grant får ett plötsligt besök vid sin dinosaurieutgrävning av mannen som finansierat själva arbetet. Han får ett erbjudande att följa med på en resa, och han kan naturligtvis inte säga nej även om han inte har lust. De anländer till en ö där det skapats en temapark om dinosaurier. Huvudattraktionen är livs levande dinosaurier som skapats genom genetisk ingenjörskonst. 

När Jurassic Park kom så var den fullkomligt banbrytande i datoranimation. Nästa stora steg framåt togs såklart av Peter Jackson nästan 10 år senare. Men även idag så står sig Jurassic Parks dinosaurier rätt så bra. Bitvis rätt spännande, och tack vare bra skådisar som Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum så håller filmen sig "trovärdig". Baserad på en riktigt bra bok av Michael Crichton. Och hur funkar filmen i det nypålagda 3D-formatet? Jodå, inte så illa gjort faktiskt. 3D är ju kul att se, men många gånger frågar jag ändå mej om det egentligen tillför så mycket för själva filmen. Men för en sådan här visuell och fartfylld film så är det helt klart ett plus. 

Betyg: 6/10

True Detective - Säsong 1 (TV-serie) (2014) Betyg: 9/10

Två polisdetektiver i amerikanska södern på jakt efter en seriemördare. Det omaka paret har sina egna issues att hantera. Dessa och fallets svårighet sätter deras relation på prov. 17 år senare så är mördaren fortfarande inte fasttagen. 

Strålande castad med Matthew McConaughey och Woody Harrelson i huvudrollerna. Åtta täta, mörka, spännande och underhållande episoder. Missa inte True Detective!

Betyg: 9/10

The Grand Budapest Hotel (2014) Betyg: 9/10

Åh, äntligen var det dags för ännu en film av Wes Anderson. Efter fantastiska filmer som Royal Tenenbaums, Rushmore och Life Aquatic så dippade han i mina ögon lite med Fantastic Mr Fox och tog ett steg i rätt riktning igen med Moonrise Kingdom. Med The Grand Budapest Hotel är han åter i storslagen form. Här besöker vi det berömda hotellet Grand Budapest och lär känna hotellets beryktade concierge, Gustave H (Ralph Fiennes) och hotellets bell boy Zero (Tony Revolori) som snart blir Gustaves vän. Tillsammans så möter de åldrande skönheter/arvtagerskor och får tillsammans bege sig på ett uppdrag som rör arvet av en beryktad och värdefull målning. 

Uppbackade av härliga skådespelare som Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Jason Schwartzman, Edvard Norton, Tilda Swinton, Tom Wilkinson och Owen Wilson - en fantastisk ensemble. Idag tycks alla vilja få chansen att vara med i Wes filmer. I Grand Budapest så lyckas han åter igen hitta ett underbart charmigt berättarsätt, precis som i mina favoriter Rushmore och Royal Tenenbaums. Jag sitter och njuter i 100 minuter utan någon dödtid, och vill bara se om filmen direkt igen. 

Betyg: 9/10