lördag 30 november 2013

We're The Millers (2013) Betyg: 8/10

David är en övervintrad maja-langare som när han blir rånad står i skuld till sin distributör. Han tvingas då åka till Mexico för att hämta en sändning maja att smuggla över gränsen. Han inser att som han ser ut så kommer han aldrig att kunna passera tullen utan en inspektion. David kommer då på att hyra ihop en familj för att kunna passera mer obemärkt. Hans granne Rose som är strippa anlitas att spela hans fru, uteliggaren Casey - hans dotter, och nördiga grannpojken Kenny - hans son. 

Den här handlingen skulle kunna bli en riktigt usel film, men till min stora glädje så blir den allt förutom det. We're The Millers är rapp, rolig och oväntad. Många gånger skrattar jag högt åt dess dråpligheter. Jason Sudekis gör sin bästa film någonsin, och Jennifer Aniston som ju har gjort många usla filmer är riktigt bra i den här rollen (förutom att hon inte känns speciellt trovärdig som strippa om man ska vara ärlig). Men det som gör filmen riktigt bra är samspelet mellan dem, och flera andra skådespelare, och naturligtvis manuset. För den här filmen har verkligen ett bra manus! Det kanske roligaste i filmen är scenerna när de börjar agera som en verklig familj, men inte riktigt lyckas. Och när man ser dem som en familj så blir såklart det de säger och gör så totalt helfel att det blir kul. 

Riktigt lyckad och en garanterat rolig kväll! Se den!

Betyg: 8/10

fredag 29 november 2013

Dead man down (2013) Betyg: 6/10


Colin Farrell och Noomi Rapace spelar huvudrollen i detta drama av danske regissören Niels Arden Oplev, som regisserade Noomi i den första av de svenska Millennuimfilmerna. Här spelar hon en ärrad kvinna (efter  en bilolycka) som dras till en tuff kille (Farrell) som är insyltad med maffian. Men hon har ett dolt motiv...

Klart godkänd film. Spännande och bara en gnutta långtråkig emellanåt.Noomi är okej och Farrell likaså. Helt klart värd att lägga en par kvällstimmar på, även om den inte är något som du bär med dej särskilt länge efteråt.

Betyg: 6/10

torsdag 28 november 2013

Kick-Ass 2 (2013) Betyg: 8/10

I uppföljaren till den succéartade serietidningsfilmen Kick-Ass så kom tre år senare uppföljaren. Nicholas Cage rollfigur dog ju i den första filmen, men här återfinner vi såväl Hit Girl som Kick-Ass själv. Konceptet är "vanliga" människor som klär sig i trikåer och agerar superhjältar. Mindy (Hit Girl) bor numera hos en av sin pappas vänner och har lovat att inte längre vara Hit Girl. Dave (Kick-Ass) vill teama ihop sej med andra superhjältar, och när Hit Girl säger nej söker han sig till andra. Han ansluter sig då till Justice Forever, ett gäng efterföljare till honom själv, som leds av den f.d. gangstermedlemmen Colonel Stars and Stripes (snyggt spelad av en hårt sminkad Jim Carrey). När superboven Mother Fucker som samlat ihop sitt eget gäng, ger sig på Justice League blir snart Hit Girl indragen i kampen också.

Efter den första filmen så var jag rejält sugen på 2:an. Den lever ganska väl upp till förväntningarna. Kick-Ass 2 är inte alls lika mörk som 1:an, utan istället mycket lekfullare. Det gör intet i mitt tycke, för då blir den en egen film istället för en blek kopia av föregångaren. Jag är övertygad om att om du gillade 1:an så gillar du även 2:an. I mitt tycke är denna faktiskt precis lika bra!

Betyg: 8/10

Music & Lyrics (2007) Betyg: 6/10


En romantisk komedi med Hugh Grant och Drew Barrymore. Det låter väl lovande?! Här spelar Grant en fd pojkbandsstjärna vars karriär gått i stå. Han får chansen att skriva en låt till den senaste popsensationen Cora Corman. Han själv är okapabel att skriva texter och av en händelse så upptäcker han en talang för detta hos sin blomvattnare (!) spelad av Barrymore.

Det blir tillräckligt roligt och charmigt, men inte i paritet med de bästa filmerna som någon av dem har gjort. Som en parantes så irriterar jag mej på hur orealistisk både låtskrivar- och inspelningsprocessen är i filmen.

Betyg: 6/10

onsdag 27 november 2013

Prisoners (2013) Betyg: 8/10

Två sexåriga flickor försvinner från sina hem. Föräldrarna kallar på polisen och ett sökande sätter igång. var mannen i den vita vanen innlandad på något sätt. Det är i alla fall den ena pappan (Hugh Jackman) helt övertygad om, vilket förorsakar två saker. Han blir inte direkt kompis med den utredande polisen (Jake Gyllenhaal), och han fattar beslut om hur han på egen hand ska få tillbaka sin dotter som är långt utanför lagens ramar...

Väldigt välberättad film. Trots att tempot inte är jättehögt och spänningsgraden är lite på medel mest hela filmen, så blir det en mycket engagerande och fin filmupplevelse. Rekommenderas varmt.

Betyg: 6/10

tisdag 26 november 2013

After Earth (2013) Betyg: 5/10


Far och son Smith (Will och Jaden) spelar mot varandra i denna science fiction-film av M Night Shyamalan (The Sixth Sense). Några tusen år i framtiden så har vi lämnat Jorden och koloniserat andra delar av universum. När ett skepp med kraschar så är far och son Smith (som också spelar far och son i filmen) de enda överlevande även om fadern är ganska allvarligt skadad med ett svårt benbrott. Det visar sig att de har landat på Jorden, vars luft numera är hälsovådlig för oss människor. För att kunna anropa hjälp så behöver de hitta en sändare som finns några mil bort i en annan del av det krashade rymdskeppet. Men de är inte ensamma på planeten och medan sonen jagar efter sändaren, så jagar andra honom...

After Earth går helt klart att se och den innehåller flera rätt bra scener, men jag förväntar mig mycket mer av science fiction-filmer. Dock så gör jag nog inte längre det av Shyamalan. Det känns som om det är dags att sluta nämna att The Sixth Sense i samband med Shyamalans nya filmer, eftersom inget han gjort därefter har kunnat göra en ett anspråk av att vara i närheten av att vara lika bra som den.

Betyg: 5/10

I Am Legend (2007) Betyg: 8/10

Vetenskapsmannen Robert Neville, spelad av Will Smith, är (ensam?) överlevare efter en katastrof där ett virus verkar ha utplånat mänskligheten och gjort av dem till zombies. Tre år efter katastrofen bor han kvar på Manhattan i New York som förfallit helt och där med enda sällskap av sin hund så jagar han zombies för att testa nya motgift. 

Otroligt bra film. Will Smith gör en av sina bästa roller någonsin. Här får han verkligen bära hela filmen själv. Rekommenderas varmt!

Betyg: 8/10 

måndag 25 november 2013

Antiviral (2012) Betyg: 6/10

David Cronenbergs son Brandon långfilmsdebuterar med.....ja just det, en thriller. Här möter vi Syd som jobbar på ett företag som säljer virus från kändisar, så att "vanliga människor" ska kunna dela något intimt (en sjukdom och ett lidande) med sin idol. Men han nöjer sig inte med detta utan han smittar ned sig själv med dessa sjukdomar för att kunna sälja dem ut på svarta marknaden. När han stulit den senaste sjukdomen från superstjärnan Hannah Geist, som visar sig vara dödlig, blir han tvungen att försöka hitta ett botemedel. Han upptäcker snart att det funnits onda krafter med i spelet, och nu är de ute efter honom också.

Rätt bra för att vara en debut. Lite annorlunda, och en bra idé till en film. Påminner inte direkt om något annat jag sett, vilket är ett stort plus. Inte helt bra i tempo och skådespeleri hela tiden, men det är såklart en film med ytterst begränsad budget. Men tack vare ett bra manus och bra regi så håller det. Brandon Cronenberg är en man att hålla under uppsikt i framtiden, jag inbillar mig att hans nästa film kommer att kunna vara ännu bättre. 

Betyg: 6/10

The Brothers Grimm (2005) Betyg: 5/10


Terry Gilliam ger sig an sin barndoms favoriter Bröderna Grimm. Istället för att göra film av någon av deras sagor så har han diktat ihop en fantasi om dem som naturligtvis är helt utan förankring i verkligheten. Här är bröderna två kringresande bedrägare som utger sig vara experter på att befria samhällen från spöken och demoner. Samtliga spöken och demoner är skapade av deras medarbetare, och själva befriandet är ett väl regisserat skådespel. En dag så råkar de ut för äkta övernaturliga fenomen, och de blir tvingade att ge sig an att fördriva dessa onda krafter.

Gilliam kryddar berättelsen med blinkningar till Grimms sagor, vilket naturligtvis är charmigt. Filmen börjar mycket bra, och jag hade kunnat njuta av en handling som mer fokuserade på deras lurendrejarfasoner. Men när den huvudsakliga handligen tar vid så går filmen från att vara uppfriskande till att blir en allt mer ordinär actionfilm och bitvis tyvärr rätt ointressant. I mitt tycke en av Gilliams mer ointressanta filmer.

Betyg: 5/10

söndag 24 november 2013

Deadfall (2012) Betyg: 5/10

Hyfsad thriller om syskonparet Addison och Liza som efter ett casinorån kör i diket på väg mot Kanada, och tvingas fly var och en för sig genom den vintriga amerikanska landsbygden. Liza slår följe med Jay, en f.d. olympisk boxare som nyligen frigivits från fängelset. Även om hon initialt söker hans sällskap av egoistiska skäl så uppstår snart äkta känslor för Jay.

 Hyfsade skådespelare som Sissy Spacek, Kris Kristofferson, Olivia Wilde, Eric Bana och Charlie Hunnam.  Inte tillräckligt intressant handling för att blir riktigt intressant.

Betyg: 5/10

Blade Runner (1982) Betyg: 5/10

Klassiskt science fiction-epos av Ridley Scott där Harrison Ford spelar en blade runner, dvs en polis som är specialiserad på att leta upp och avsluta replikanter (en slags människoliknande robotar). Trots att han är pensionerad så tvingas han åter i tjänst då fyra replikanter från en koloni på en annan planet tagit sig till Jorden och orsakat problem.

Jag vill gärna tänka att Blade Runner måste ha åldrats dåligt, för den är rätt seg och ospännande. Dessutom så är skådespeleriet inget vidare. Varken Harrison Ford, Daryl Hannah eller Rutger Hauer är ju speciellt uttrycksfulla i några filmer, och det är de definitivt inte här heller, replikanter eller inte.

Kanske den mest överskattade science fiction-filmen någonsin?

Betyg: 5/10

lördag 23 november 2013

The Hobbit: An unexpected journed (Extended) (2012) Betyg: 9/10

Så kom den förlängda versionen av första Hobbitfilmen. Med tanke på hur bra de förlängda versionerna av Lord of The Rings är så hade jag höga förväntningar. Tyvärr så infriades de inte. Det är mest lite sångnummer som lagts till (gäsp). Fortfarande en ruggigt bra film, men den förlängda versionen tillför alltså egentligen inget. Detta är lite chockerande i relation till Lord of the Rings-trilogin där de förlängda filmerna var otroligt mycket bättre än de som visades på bio. Men jag väljer nog ändå att se den förlängda versionen i fortsättningen eftersom det är ju en ruggigt bra film!

Recension av filmen finns sedan tidigare här:

Betyg: 9/10

jOBS (2013) Betyg: 6/10

Som ett brev på Posten så kom den första filmen om Steve Jobs något år efter hans bortgång i cancer 2011. Inte så oväntat att det blir film/-er om en ikon som Jobs. Här spelas han av Ashton Kutcher, vilket kan synas minst sagt märkligt. Men fascinerande nog så överträffar Kutcher sig själv med råge i den här rollen. Filmen fokuserar på Jobs liv från tiden strax före han startade Apple tillsammans med Steve Wozniak, fram till när han 1996 åter tar makten över Apple efter några år ute i kylan. 

Steve Jobs är en fascinerande personlighet, en stor innovatör och kanske framför allt en visionär. Det gör att det är spännande att se en film om honom. Som många vet så var Steve Jobs också en skitstövel, som bl a vägrade att i samband med Apples börsnotering ge optioner till ett par av sina kompisar som var med och startade Apple, och som under många år förnekade faderskapet till sin första dotter som föddes ur en långvarig relation mot slutet av 70-talet. Filmen uppvisar dessa anekdoter, men det känns som om de mer gör det för att visa att man inte bara vill hylla den stora innovatören. Problemet är att filmskaparna inte riktigt verkar ha klart för sig vad det är för en bild av Steve Jobs man vill förmedla. Istället blir den otydlig och förvirrande. Detta är bristen som gör att filmen inte lyfter riktigt, men det hindrar inte jOBS från att bli en intressant tidsförströelse. Om inte annat så tycker jag att filmen är rikigt intressant som en studie i kreativitet. Steve Jobs gick emot strömmen och han hade visioner som har förändrat mycket för hur vi "moderna människor" lever idag - sammanknutna med IT-teknologi. 

Betyg: 6/10

fredag 22 november 2013

American Beauty (1999) Betyg: 9/10

1999 släpptes filmen American Beauty som var den som cementerade Kevin Spacey som en riktig stjärna. Han hade ju gjort en minst lika stark insats ett par år tidigare i The Usual Suspects, vilket gav honom sin första Oscar (då för manliga biroll). Men här belönades han med nästa Oscar, nu för huvudroll. Filmen är en ganska lågmäld och tragisk historia om Lester Burnham, en man i en rejäl medelålderskris. Han och frun (Anette Bening) kommer inte överens alls, och deras tonårsdotter (Thora Birch) avskyr dem bägge. Lester tycker att livet är skit, men han är mer apatiskt än deprimerad. Men plötsligt så blir han fullkomligt stormförälskad (på avstånd) i dotterns kompis, den sexuellt utåtriktade Angela. Plötsligt blommar han upp och börjar leva igen, men dottern skäms över honom mer än någonsin. 

När filmen kom så tyckte jag att den var bra men inte suverän. Av någon anledning så tilltalar den mej åtskilligt mer idag än då. Kanske är det för att jag själv är ett antal år äldre?  Hur som helst så var det inte bara Spacey som blev en stjärna med American Beauty. Även regissören Sam Mendes fick en Oscar för den (dessutom vann den tre andra, bl a för bästa film och manus). Mendes gick som bekant vidare och gjorde populära filmer som Road to Peridition, Jarhead och Revolutionary Road innan han blev James Bond-regissör med Skyfall. Men i mitt tycke så är American Beauty hans mästerverk hittills i karriären. 

Betyg: 9/10

The Next Three Days (2010) Betyg: 7/10

Russell Crowe och Elisabeth Banks spelar det äkta paret John och Lara Brennan vars liv blir upp och nedvänt när hon anklagas för mord på sin chef, och sedan döms till fängelse för detta brott. Maken kämpar för att få henne frisläppt, men lyckas inte i sina ansträngningar. Allt pekar egentligen på att Lara är skyldig. Till slut så bestämmer John sig för att försöka frita Lara ur fängelset för att hon ska kunna återförenas med honom och deras son.

Paul Haggis har regisserat och skrivit manus, och det är ett bra recept på en lyckad film. Hans främsta verk är väl Crash, men han har ju även skrivit manus till filmer som Flags of our Fathers, Letters to Iwo Jima, In the Valley of Elah, Million Dollar Baby och mycket annat. Filmen är spännande och tät, och två timmar går snabbt när man kollar på den. Något saknas för att filmen ska blir riktigt toppen. Kanske är det Russel Crowe som inte förmår att agera tillräckligt intressant den här gången heller? Om du frågar mej så är han okej, men har aldrig gjort någon riktigt vass insats i en enda film. Hur han kunde få en Oscar i Gladiator kan bara förklaras av att den rollen måste ha passat honom riktigt bra (rätt så uttryckslös och trist) och att den var i en som helhet mycket bra film. 

Betyg: 7/10




torsdag 21 november 2013

Body of Lies (2008) Betyg: 8/10

Roger Ferris (Leonardo DiCaprio) är en CIA-agent på fältet i Mellanöstern som är på jakt efter en terrorist som genomfört flera bombdåd i Europa. Efter ett misslyckat samarbete med Jordaniens säkerhetschef, där Rogers chef (Russel Crowe) förorsakade haveriet, så hamnar Roger i än värre svårigheter. 

Spännande och tät thriller i kompetent regi av Ridley Scott. Ingen film att sova sig igenom om man vill fatta vad som händer, men den är absolut inte komplicerad så att det blir jobbigt. Jag kan inte fatta att jag har missat denna riktigt vassa film i flera år, för den ska man absolut se! Inte fullt ut så bra att det är en toppfilm, men precis i skiktet därunder. Har du slarvat som jag, ta ikapp det nu!

Betyg: 8/10

This is the end (2013) Betyg: 7/10

Bitvis riktigt underhållande bagatell om världens undergång sett ur perspektivet av ett gäng Hollywoodstjärnor (alla spelar "sig själva"). Det är inflyttningsfest hemma hos James Franco (Spider-Man, 127 hours) och på plats är Michael "Arrested Development" Cera (som är alldeles för full, hög, närgången på brudarna och helt enkelt ett svin, Jonah Hill, Seth Rogen (som även skrivit och regisserat filmen), Emma Watson, Rianna, Paul Rudd m fl. Även de namn du inte känner igen så känner du igen ansiktena. Katastrofen börjar och en massa människor dör, och ett gäng överlevande barrikaderar sig i Francos hus. Men så börjar mat och dryck ta slut, och irritationen på varandra tilltar.

Kul, underhållande, helt utan djup och tyngd. Klart värd att se!

Betyg: 7/10

onsdag 20 november 2013

The Wolverine (2013) Betyg: 6/10

Ännu en film i X-menserien, dessutom den andra om Wolverine (efter Originsfilmen härom året). Här möter vi honom när han blir kallad att ta farväl av en gammal vän i Japan. Men vännen har en baktanke och snart är Wolverine inblandad i en kamp med maffia och samurajer. 

Jag gillar Wolverine som karaktär, men även om filmen är välgjord så är den inte tillräckligt intressant för mej. Jag föredrar Originsfilmen! Men gillar du visuell snygg action och X-men så är den ett måste att se!

Betyg: 6/10

onsdag 13 november 2013

The Sixth Sense (1999) Betyg: 10/10

Bruce Willis spelar barnspykologen som hjälper en liten pojke (Haley Joel Osment) som har jättejobbigt eftersom döda människor visar sig för honom. Fantastiskt välgjord film av M Night Shyamalan som aldrig ens varit i närheten av att göra en så här bra film någon mer gång. Det här är en sådan film som man önskar att man skulle kunna få möjligheten att få se för första gången igen, så ni som inte har sett den - ni har något fantastiskt att se fram emot. Men vi som redan har sett den kan med ett par års mellanrum likväl njuta av en otroligt bra film.

Betyg: 10/10

lördag 9 november 2013

Stuck in love (2012) Betyg: 8/10

Relationsdrama om den frånskilda familjen, där pappan är framgångsrik författare och barnen är aspirerande sådana. Mamman lever med sin nya man, vilket gjort att hennes dotter brutit helt med henne. Pappan har ännu inte släppt tanken på att de ska hitta tillbaka till varandra, vilket givit filmen dess titel.

Även om detta kanske låter som en standardfilm, så är den långt ifrån det. Bra karaktärer, smakfullt skrivet manus, bra skådespelare med Greg Kinnear, Jennifer Connelly, Kristen "Veronica Mars" Bell oh Lily Collins i de ledande rollerna. Istället för att bara vara en sentimental smörja så påvisar Stuck in Love hur komplext det är med kärlek och relationer. Jag blev riktigt positivt överraskad och rekommenderar filmen varmt! Betyget är snudd på i underkant!

Betyg: 8/10

torsdag 7 november 2013

Eddie Meduza - Eleganten från vidderna (2010) Betyg: 6/10

Eddie Meduza är raggarnas okrönta kung! Där är han en legend för evigt. Men för många av oss andra så är han nog nästan ett namn man minns lite vagt från det förgångna. När jag växte upp så var han definitivt inget som man spelade när föräldrarna hörde det. Oputsad till fullo med fula ord av alla de slag. Och det lite farliga var ju roligt. I den här dokumentären som gjordes efter hans död får vi höra hans berättelse, med lite inklippta intervjuer med honom och människor som jobbat med honom så som Bert Karlsson och John Norum (som var med i hans genombrottsband). 

Jag tyckte det var fascinerande att höra en del om denna ovanliga människa. Hur många vet t ex att han skrev dansbandslåtar? Kul lokalanknytning för mej som fd Skövdebo eftersom Eddie bodde i Tidaholm under många år. Jag blir inte så imponerad av vare sig hans musik eller humor, som jag kanske var när jag var 11 år. Men jag tycker definitivt att det var väl investerad tid att se denna dokumentär och får reda på mer om vem han egentligen var.  Egentligen en tekniskt ganska taffligt producerad dokumentär, men ändå så innehåller den en del guldkorn som inte bör missas.

Betyg: 6/10


onsdag 6 november 2013

Zoolander (2001) Betyg: 6/10

Den manliga supermodellen Derek Zoolanders (Ben Stiller) karriär kraschar på den årliga modegalan. Derek som är fullkomligt hjärndöd blir kidnappad och hjärntvättas för att mörda Malaysias premiärminister. Han får oväntad hjälp av en kvinnlig reporter och sin värsta konkurrent Hansel (Owen Wilson).

Emellanåt riktigt rolig, men i mitt tycke inte den skrattfest som somliga vill ha den till att vara. 

Betyg: 6/10

tisdag 5 november 2013

Song for Marion (2012) Betyg: 5/10

Marion lider av en svår cancer och är döende. Hennes stora intresse är körsång och hennes grinige make Arthur ställer motvilligt upp och skjutsar henne till detta. 

Filmen handlar primärt om relationen mellan makarna, deras son James, och körledaren Elisabeth. Bitvis kul, bitvis gripande, men lite för tillrättalagd för att passa min smak. Föredrar när handlingen i den här sortens film känns mer "äkta". Men ändå en klart godkänd film, som går att se. 

Betyg: 5/10

måndag 4 november 2013

Felon (2008) Betyg: 6/10

Wade Porter är en vanlig kille som lever med sin familj och livnär sig i byggbranschen. En natt så får de inbrott i huset medan de sover. Wade jagar ut inbrottstjuven ur huset och klipper till honom med ett basebollträ. Tjuven avlider och Wade blir åtalad för mord. Han erkänner dråp för att slippa riskera ett långt straff och får istället en betydligt kortare fängelsetid. Men väl i fängelset så hamnar han omedelbart i problem som gör att hans förhoppningar att bli utsläppt snabbt verkar omöjliga.

Bra fängelsefilm med Steven Dorff i huvudrollen, men det är Val Kilmer som medfången John Smith som sticker ut allra mest. Det är alldeles för sällan nu för tiden som Kilmer väljer så här bra roller. Klart sevärd. Snudd på en 7a. 

Betyg: 6/10