söndag 20 oktober 2013

Orange is the new Black (2013) (TV-serie) Betyg: 8/10

Piper Chapman ska precis in i fängelse och avtjäna 15 månader för att hjälpt till att flytta en drogkartells pengar för flera år sedan. Hennes fästman Larry lämnar henne i fängelset, och ingen av dem kan ana vilka problem som ska uppstå. Dels så är kulturkrocken för Piper enorm, dels så uppstår prövningar för Piper och Larrys relation. 

Riktigt bra Netflix-serie. Inte lika brutal som andra fängelseserier, utan istället fokuseras mycket på relationer. Och lesbiskt sex förstås. Rolig och spännande. 

Riktigt bra serie, som jag ser fram emot säsong 2 av.

Betyg: 8/10

lördag 19 oktober 2013

Man of Steel (2013) Betyg: 6/10

Så var det dags för ett nytt försök att berätta sagan om Stålmannen, eller Superman som han numera väl heter även i Sverige. För ungefär 10 år sedan gjordes ett ganska misslyckat försök, och nu är det Zack Snyder (300, Watchmen) som ger sig an utmaningen. Som bekant så var ju Stålmannenfilmerna med Christopher Reeve de första riktiga framgångsrika superhjältefilmerna, och i serietidningsformat så är han ju en av de absolut mest populära. Så det känns fullkomligt logiskt att man vill göra ett nytt försök att få igång med filmfranchise kring Superman. I Man of Steel så får vi en ordentlig dos om Supermans bakgrund, med födelsen på Krypton och hur han kom till Jorden. Hotet i filmen kommer också från Krypton i form av General Zod (välkänd från en av de gamla filmerna). Jag är mestadels positiv till hur man valt att berätta filmen. Man har valt vissa fragment och håller en balans mellan att vara trogen mot de gamla serietidningarna, samtidigt som man tar sig vissa friheter från dessa. De av er som läst en del gamla Stålmannenserietidningar kommer att förstå precis vad jag åsyftar. T ex kan man se parallellen till hur andra superhjältar som Peter Parker och Bruce Wayne har formats till den de är. Men som sagt så tycker jag att detta mestadels ger filmen en moderniserad touch, vilket förmodligen behövs. För Superman har ett problem, han är så helylle att han lätt kan bli lite tråkig. Här lyckas man balansera sig ifrån det ganska bra utan att vårlföra sig på essensen av Superman. 

Filmen är lång, nästan 2,5 timme, och efter en ganska stark förstatimme så blir den smällfylld med actionscener och fightscener till förbannelse. Det blir alldeles för mycket till slut, i alla fall för mej. Henry Cavill som spelar Superman har i ärlighetens namn en ganska otacksam uppgift eftersom rollen är lite endimensionell. Han funkar helt okej. Den som däremot inte passar alls är filmens Lois Lane, Amy Adams. Detta är den absolut sämsta casting i en superhjältefilm som jag har sett. Bedrövligt fel för rollen. Och nu börjar jag faktiskt ha rejäla tvivel på om Adams överhuvudtaget är en skådespelare som besitter någon som helst kompetens. Michael Shannon från Boardwalk Empire är däremot en bra filmskurk i rollen som General Zod. Som helhet tycker jag att Man of Steel är rätt bra, och defintivt värd att se. Kanske kan nästa del i serien bli ännu bättre?

Betyg: 6/10

The Details (2011) Betyg: 7/10

Från en lugn familjeidyll till otrohet och bråd död. Allt i denna mörka komedi med Tobey Maguire i huvudrollen.  Hade den här filmen varit svensk så hade den varit en outhärdlig förvecklingskomedi av Nils Poppetyp, där man smäller i dörrar och larvar sig. Men The Details är betydligt smakfullare och smartare än så.  Jag tyckte den var riktigt bra och skulle rekommendera er att leta upp den för en bra filmkväll. Det här tror jag är en film som passerat ganska obemärkt, så den känns extra rolig att rekommendera. Den balanserar humor med hjärta på ett bra sätt. Det faller alltid väl ut med mej!

Betyg: 7/!0

tisdag 15 oktober 2013

Studentfesten (2013) Betyg: 5/10

Tre killar glider runt mellan studentfester på Lidingö utan att vara inbjudna. Jupp, det är mer eller mindre stulet rakt av från Wedding Crashers. Tyvärr inte lika bra, men ändå klart underhållande bitvis. Tycker definitivt Studentfesten är värd att ligga 90 minuter på. Ett gäng kul skämt! Det räcker till ett medelbetyg och en kul kväll.

Betyg: 5/10

måndag 14 oktober 2013

The Internship (2013) Betyg: 7/10

Stjärnorna från Wedding Crashers är återförenade i en ny komedi. Här spelar Vince Vaughn och Owen Wilson två duktiga klockförsäljare som blir av med jobbet eftersom folk allt mer slutar bära klockor nu för tiden. De bestämmer sig för att sadla om, och anmäler sig till Googles obetalda "traineeprogram". 

Inte en fullkomligt originell story, och den är inte superintelligent. Men den är bra skriven, innehåller en hel del roligheter, och lite bra balans med allvar invävt. Klart rolig! Klart över förväntan, men absolut inte i närheten av den strålande och jätteroliga Wedding Crashers.

Betyg: 7/10

söndag 13 oktober 2013

Mission to Lars (2012) Betyg: 2/10


Dokumentär om Tom, en kille/man med Fragile X syndrome, en slags utvecklingsstörning. Han är ett stort Metallicafan och har alltid sagt att han vill träffa trummisen Lars Ulrich. Hans syskon bestämmer sig för att försöka få till ett möte mellan Tom och hans store idol Lars. Dokumentären skildrar detta äventyr.

En ganska dåligt gjord dokumentär. Det känns som om tröskeln för att filma en dokumentär är alldeles för låg nu för tiden med digital teknik. Berättelsen är förvisso behjärtansvärd, men det är varken spännande och det är berättat helt utan känsla för dramaturgi. Självklart så lyckas de och Tom träffar Lars Ulrich mot slutet av filmen. Och eftersom Lars är en social och charmig kille så blir det en lyckad träff. Men det kändes inte som om det fanns något slut, för mötet leder ju inte till något alls egentligen.

Betyg: 2/10


lördag 12 oktober 2013

Side Effects (2013) Betyg: 5/10


Emilias make släpps fri från fängelset där han suttit inne för insiderbrott i fyra år. Men hon lider av depressioner och får ett nytt testläkemedel utskrivet av sin psykiatiker. När läkemedlet får henne att  i en sömngångarliknande fas mörda maken utan att hon minns det så blir problem för såväl henne som för hennes psykiatiker.

Hyfsad thriller av Steven Sonderbergh som aldrig lyfter riktigt ordentligt. Rooney Mara är inte i närheten så bra som när hon spelade Salander. Jude Law spelar ungefär sin vanliga roll. Zeta-Jones är ganska ointressant här faktiskt. Duger att se, men jag trodde på mer...

Betyg. 5/10

fredag 11 oktober 2013

Elysium (2013) Betyg: 4/10

Science fiction med Matt Damon och Jodie Foster, jo jag tackar ja! Damon spelar Max som vuxit upp fattig på Jorden i mitten på 2100-talet. Jorden har blivit överbefolkad och förgiftad. De allra rikaste har bosatt sig på Elysium en rymdstation (betydligt trevligare än vad det låter) medan resten av mänskligheten lever i allt värre misär. När Max råkar ut för radioaktiv strålning på jobbet och läkaren konstaterar att han bara har fem dagar till han kommer att dö, bestämmer han sig för att försöka komma till Elysium där maskiner finns som kan bota sjukdomar (naturligtvis bara för den rika eliten). 

Tyvärr så är Elysium alldeles för ordinär och saknar något som engagerar på riktigt. Det blir en okej kvällsunderhållning, men inget mer. Helt klart en besvikelse! 

Betyg: 4/10



torsdag 10 oktober 2013

The East (2013) Betyg: 7/10


Sarah jobbar undercover för att spåra upp en grupp anarkistiska terrorister. Hon får kontakt med dem och lyckas infiltrera gruppen. Men när hon lär känna dem och förstår en del sanningar om hennes egen uppdragsgivare så blir uppdraget allt svårare.

Bra tät thriller med bra skådespelare. Mindre bekant med Brit Marling som spelar Sarah sedan tidigare, men Alexander Skarsgård och Ellen Page är ju mer välkända för mej. Page sticker för en gångs skull inte ut något speciellt i denna filmen, men Alexander har verkligen vuxit till en skådespelare i sin fars kaliber. Inte illa alls!
 
Betyg: 7/10

onsdag 9 oktober 2013

The Hangover Part III (2013) Betyg: 2/10

Den första filmen var överskattad, den andra kokade soppa på samma spik, och den tredje är mer eller mindre helt poänglös. Dags för The Hangover Part III. Här ska killarna skjutsa Alan till ett vårdhem för sina problem. På vägen dit så blir de överfallna och Doug blir kidnappad. Nu måste killarna hitta Mr Chow för att rädda Dougs liv. Till skillnad från de två första filmerna så innehåller trean ingen lucköppning. Det är både bra och dåligt. Visst skrattade jag till ett par gånger under filmen, men mest så led jag. Jag hoppas att detta var slutet på filmserien, och det här kändes som en dödsstöt. Inte gjorde den här filmen någon speciellt glad va?

Betyg: 2/10



Daybreakers (2009) Betyg: 5/10

Ytterligare ett framtidsscenario där världen drabbats av ett virus. Året är 2019 och nu har de flesta människor blivit vampyrer av ett otäckt virus. Vampyrerna har tagit över Jorden, och de kämpar hårt för att upprätthålla denna nya civilisation. Men problemet är bristen på föda. Det finns nästan inga människor kvar på planeten och såklart är det människoblod som behövs för att överleva. Forskaren Edward Dalton jobbar på att ta fram ett blodsubstitut. Men hans svaghet är att han tycker synd om människorna. När han kommer i kontakt med en grupp människor som fortfarande är på fri fot så vacklar hans lojalitet. 

Ethan Hawke, Willem Dafoe och Sam Neill är alla bra skådisar, och det gör att filmen lyckas hålla sig på en hygglig nivå. Utan att bli riktigt bra så är Daybreakers helt klart underhållande. 

Betyg: 5/10

måndag 7 oktober 2013

Derek (2012) (TV-serie) Betyg: 3/10

Ricky Gervais är tillbaka med en ny tv-serie. Här får vi möta Derek som jobbar som vårdare på ett ålderdomshem. Derek själv har inte alla hästar hemma, och lider förmodligen av autism eller något liknande. Han ser världen på ett annat sätt, och hans hjärta av guld gör honom älskad av kollegor och de boende. 

Jupp, där kom det. Ricky Gervais första riktiga bottennapp. Han gör tre rejäla misstag i mina ögon.
1. Hela programmet verkar gå ut på att det ska vara roligt med Dereks grimaserade ansikte (spelad av Gervais själv, se ovan). Det är det inte. Det blir lyteskomik, tråkig lyteskomik. 
2. Gervais försöker vara seriösare än hittills. Tanken tycks vara att skapa en hjältefigur i Derek. Tyvärr så är inte Gervais kapabel att skriva något med såpass många dimensioner att detta händer. Istället faller det platt.
3. Det är alldeles för få situationer som faktiskt är kul i filmen. Ricky själv tycker garanterat det är hysterisk roligt att han tvingar vapendragaren Karl Pilkington att ha en ful frisyr. För oss andra är det möjligtvis kul i 2 sekunder, men inte som en grund för 6 episoder.

Kom igen Ricky, för det här var ovärdigt dej! Bättre lycka nästa gång. PS. lägg ned att vara så pretentiös!

Ska Derek undvikas? 6 episoder a 25 minuter drar man ju snabbt igenom, och en del kul finns där. Men det är mycket roligare att se om t ex Extras.

Betyg: 3/10

Breaking Bad Säsong 1-5 (2008-2013) Betyg: 8/10

Walter White är kemilärare på en gymnasieskola. Hans fru är gravid med deras andra barn. Det första Walt Jr har cerebral pares och är tonåring. När Walter en dag får reda på att han har en elakartad cancertumör som växer i lungorna så får han panik för hur han ska kunna säkra hustrun och barnens framtid med sin mediokra lön. Han förväntas överleva några få månader. När hans svåger som arbetar inom narkotikapolisen pratar om att folk ger sig in i narkotikabranschen för att tjäna snabba pengar så får Walter en idé. Han kan använda sina kemikunskaper till att tillverka metaamfetamin. Han slår sig samman med en f.d elev Jesse Pinkman då denna är mer "hemma" i drogvärlden. Snart tar det hela vändningar som Walter aldrig kunnat ana. 

Efter fem säsonger så har nu serien precis lagts ned. Jag kommer att sakna den för det är en riktigt bra serie som varmt rekommenderas.

Betyg: 8/10


söndag 6 oktober 2013

Pacific Rim (2013) Betyg: 3/10

Guillermo del Toro skulle regissera The Hobbit, men drog sig till slut ur eftersom det tog sådan lång tid. Då gav han sig an ett projekt som han velat göra i många år - Pacific Rim. I en nära framtid har Jorden invaderats av utomjordiska monster som hotar vår existens. Men med superstora robotliknande maskiner lyckas vi kämpa emot dem. 

Jag hade förväntat mej en del underhållning och lite spänning. Men detta är en film fylld av specialeffekter, uddlöst manus och dåliga skådespelare. Visst finns det ett visst underhållningsvärde, men det går att se otroligt mycket bättre i den här genren.

Betyg: 3/10

tisdag 1 oktober 2013

Safe Haven (2013) Betyg: 7/10

En ung kvinna på flykt från polisen stannar och tar tillflykt i ett litet samhälle ändes med kusten i North Carolina. Hon blir involverad med en änkeman och hans två små barn. Men hennes mörka historik kommer snart ikapp henne.

Även om det låter som en thriller så är det större tyngdpunkt på romantik och drama. Som vanligt när Lasse Hallström regisserat så finns det massor med hjärta och scener som verkligen berör en. I Safe Haven så lyckas han bra med detta. Det mest lyckade med filmen är ändå att den inte på långa vägar är så förutsägbar som jag hade inbillat mej. 

En mycket stark sjua som rekommenderas!

/Betyg: 7/10