torsdag 6 december 2012

Dogma (1999) Betyg: 9/10


 

Kevin Smiths uppgörelse med katolska kyrkan handlar om de två änglarna Loki och Bartleby som efter att ha fallit i onåd hos Gud blivit deporterade till Jorden. De har kommit på ett kryphål som ska kunna ta dem tillbaka till himlen, Problemet är bara att om de lyckas med detta så har de motbevisat att Gud är ofelbar, vilket i sin tur leder till att all existens upphör. För att förhindra skickas Bethany som arbetar på en abortklinik in med hjälp av två profeter och den trettonde lärjungen, som lämnar mycket att önska.
 
Det kan låta tungt, men det här är en komedi och inget annat. De två profeterna är Kevins Smiths återkommande figurer Jay och Silent Bob. De fallna änglarna spelas förtjänstfullt av Matt Damon och Ben Affleck. Jag gillar det religiösa temat, vilket Kevin Smith fick mycket kritik för. Inte minst från den katolska kyrkan. Detta är fullt begripligt eftersom det är katolisismen som får sig några rejäla slängar, medan enligt min åsikt Gud behandlas kärleksfullt. Kanske inte fullt ut respektfullt, men med hjärta och humor.
 
Dogma är en riktigt bra film, och faktiskt ganska tänkvärd. Men mest av allt är den underhållande. Första scenen när Matt Damon diskuterar gudstro med en nunna på flygplatsen gör ensam filmen värd att se. Likaså Alan Rickmans Metatron är lysande. Dock så är scenen med bajsdemonen alldeles för pubertal för min smak. Den hade jag gärna stått över.
 
Betyg: 9/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar