fredag 28 december 2012

Dredd (2012) Betyg: 2/10

 

Ånnu en inspelning av serietidningarna om Judge Dredd. I en framtida värld upprätthålls lagen av Judges som är polis, åklagare och domare. Judge Dredd får ett uppdrag tillsammans med en rookie, Anderson som är synsk. Tillsammans hamnar de i ett regelrätt krig mot en knarkmaffia.
 
Svårt såklart för Karl Urban att agera med en mask som döjer halva ansiktet. Resultatet blir tyvärr en fruktansvärt själlös film. Inte en actionscenerna och specialeffekterna rädder. Det blir t.o.m. lite tvärtom eftersom de slow-mo-effekter som får ganska stort utrymme i filmen är så extremt B att jag mår illa.
 
Betyg: 2/10

tisdag 25 december 2012

Chasing Amy (1997) Betyg: 10/10

 

Holden (Ben Affleck) är serietecknare och jobbar tillsammans med sin bästa kompis Banky (Jason "Earl" Lee). På ett seriekonvent så träffar han Alyssa (Joey Lauren Adams), och han blir omedelbart intresserad. Inom kort så får han klart för sig att hon är lesbisk.
 
Chasing Amy är i mitt tyckte Kevin Smiths allra bästa film trots konkurrens från t ex Dogma och Clerks. Här kombinerar han sin humor och filmreferenser (t ex Star Wars och Lethal Weapon) med känslosamhet och hjärtesorg. Här är Ben Affleck i sin förmodligen bästa roll någonsin, snyggt uppbackad av en av mina favoriter Jason Lee. Jag fullkomligt älskar scenen när Hooper X sitter i panelen på seriekonventet, så underbart underhållande.
 
Alla män som inte är fullkomligt liberala och frigjorda, och mer än rejält erfarna borde kunna relatera till den del av situationerna i Chasing Amy.
 
Betyg: 10/10

fredag 14 december 2012

The Expendables 2 (2012) Betyg: 4/10

 


Precis som första filmen så innehåller Expendables 2 en rollista som är en vem-är-vem bland actionhjältar. Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Jean-Claude Van Damme, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Chuck Norris. Och så är svenska Thåström-älskarinnan Amanda Ooms med. Det blir en orgie i action, och blinkningar till gamla filmer och rollfigurer. En del action är rätt bra. Storyn är simpel och dialogen är torftig och (tyvärr) mestadels charmlös.Visst är en del repliker småkul, men såå förutsägbara. Som helhet så blir det är rätt hygglig B-film, men inte mer.

Betyg: 4/10

onsdag 12 december 2012

Incendies (2010) Betyg: 6/10

 
Fransk hyllad film (Nawals hemlighet på svenska) om ett tvillingpar vars mor dött och dotterna börjar leta efter sitt ursprung. Mörk och dramatisk. Bitvis riktigt obehaglig. Klart sevärd, om än inte den absoluta höjdare jag kanske trott.

Betyg: 6/10

To Rome with love (2012) Betyg: 3/10

 


Inte en av Woody Allens mer intressanta filmer.

Betyg. 3/10

fredag 7 december 2012

Brave (2012) Betyg: 7/10

 

Disney/Pixars senaste film heter Modig på svenska och handlar om prinsessan Merida som inte alls vill vara en fin flicka. Istället så är hon skicklig på pilbågsskytte och.....modig. Kul med en stark tjej som väger upp alla tuffa killar i de animerade filmerna. Som vanligt när det är Pixar inblandat så är det oerhört välgjort. En bra berättelse, spännande och rolig, men det känns som om filmen saknar sensmoral. Eller snarare så har den en väldigt underlig sådan.  Hur som helst en riktigt trevlig stund framför duken!
 
Betyg: 7/10

torsdag 6 december 2012

Hamilton 2 - Men inte om det gäller din dotter (2012) Betyg: 1/10

 

Jan Guillous bok "Men inte om det gäller din dotter" är en ganska bra och spännande historia. Man kunde ana att filmatiseringen skulle kunna bli bra och spännande. Men ack vad man misstog sig. Istället så har man förvanskat berättelsen till förbannelse och gjort en supertunn smörja som knappast kan göra någon glad. Den här filmen får den förra Hamiltonfilmen att framstå som ett mästerverk, vilket den såklart inte är. Det här är svensk dussinfilm när den är som sämst. Undvik till varje pris!
 
Betyg: 1/10

Dogma (1999) Betyg: 9/10


 

Kevin Smiths uppgörelse med katolska kyrkan handlar om de två änglarna Loki och Bartleby som efter att ha fallit i onåd hos Gud blivit deporterade till Jorden. De har kommit på ett kryphål som ska kunna ta dem tillbaka till himlen, Problemet är bara att om de lyckas med detta så har de motbevisat att Gud är ofelbar, vilket i sin tur leder till att all existens upphör. För att förhindra skickas Bethany som arbetar på en abortklinik in med hjälp av två profeter och den trettonde lärjungen, som lämnar mycket att önska.
 
Det kan låta tungt, men det här är en komedi och inget annat. De två profeterna är Kevins Smiths återkommande figurer Jay och Silent Bob. De fallna änglarna spelas förtjänstfullt av Matt Damon och Ben Affleck. Jag gillar det religiösa temat, vilket Kevin Smith fick mycket kritik för. Inte minst från den katolska kyrkan. Detta är fullt begripligt eftersom det är katolisismen som får sig några rejäla slängar, medan enligt min åsikt Gud behandlas kärleksfullt. Kanske inte fullt ut respektfullt, men med hjärta och humor.
 
Dogma är en riktigt bra film, och faktiskt ganska tänkvärd. Men mest av allt är den underhållande. Första scenen när Matt Damon diskuterar gudstro med en nunna på flygplatsen gör ensam filmen värd att se. Likaså Alan Rickmans Metatron är lysande. Dock så är scenen med bajsdemonen alldeles för pubertal för min smak. Den hade jag gärna stått över.
 
Betyg: 9/10

söndag 2 december 2012

The Bourne Legacy (2012) Betyg: 4/10

 

Så var det dags för en nystart i Bournefilmerna. Eftersom Matt Damon inte är med längre så introduceras en ny karaktär, Aaron Cross, som spelas av Jeremy Renner. Hela programmet är på väg att bli avslöjat i media, så för att täcka upp så stänger de ned all verkasamhet och avrättar all personal. Men Aaron Cross är seglivad, och det var även de utdragna jakter som pågick i princip oavbrutet de sista 45 minuterna av filmen. Före det tyckte jag att den var ganska hyfsad, men sen rasade den i betyg för mej. Gillar du föregångarna och genren så kommer du dock inte att bli besviken.
 
Betyg: 4/10

lördag 1 december 2012

Cinema Verite (2011) Betyg: 7/10

 

I början på 70-talet spelades det första tv-programmet med verkliga människor in (dvs den första reality tvn). I den fick amerikanska tv-tittare möta familjen Loud. Till synes så är de den perfekta amerikanska lilla familjen, men när kamerorna är på så börjar plötsligt annat synas bakom fasaden.
 
Baserat på verkliga händelser. Starka skådespelareinsatser rakt igenom, men kanske framför allt av Diane Lane och Tim Robbins som spelar det äkta paret. Klart intressant ämne, och inte alls så förutsägbar som vissa andra verklighetsbaserad filmer.
 
Betyg: 7/10