söndag 30 september 2012

The Switch (2010) Betyg: 6/10

Wally (Jason Bateman) och Kassie (Jennifer Aniston) är bästa vänner, även om Wally egentligen vill mer med henne. När Kassie beslutar sig för att skaffa barn via insemination, så "råkar" Wally byta ut spermadonatorns bidrag med sina egna "soldater". Sju år senare flyttar Kassie och hennes son tillbaka till New York, och Wally kommer åter in i deras liv.

Oförarglig men underhållande komedi som fungerar tack vare att Aniston och Bateman båda är duktiga komediskådespelare som klarar av att leverera en karaktär med djup och värme som man bryr sig om. 

Betyg: 6/10

Johan Falk: Spelets Regler (2012) Betyg: 1/10

Det finns en serie filmer om polisen Johan Falk (Jakob Eklund) och spelets regler är en av de senaste i serien. Här får vi se hur han återaktiverar Frank (Joel Kinnaman) en informatör/infiltratör då Franks ex-flickväns bror nyligen mördats.

Spelets regler är en tydlig tv-film, och gör förmodligen inget fan av genren besviken. Men som film så lämnar den mycket att önska. Det känns som att se ett (långt) avsnitt av en svensk polisteveserie. Handlingen är tunn och förutsägbar, och det krävs att man har sett tidigare filmer för att riktigt kunna uppfatta en den övergripande handling som finns i filmserien. Skådespeleriet lämnar mycket att önska. Eklund är mest trist, Kinnaman (som brukar vara bra) är blek. Men den riktigt katastrofala insatsen kommer från Mikael Tornving, som är en av mina favoriter bland svenska komiker. Han borde hålla sig till att vara rolig, för här är han lika famlande dålig som somliga rock-/popstjärnor som plötsligt ska börja agera. Det finns ingen trovärdighet i hur Tornving levererar sina repliker. Istället så sitter jag och väntar på att han ska fälla en dräpande rolig kommentar (givetvis förgäves). Snacka om att slösa bort sin tid på fel sak, istället för att göra karriär på det han är bra på!

Jag ska villigt erkänna att jag inte alls gillar genren "svenska polisfilmer", men det här är fullkomligt ointressant för mej.

Betyg: 1/10

Fool's Gold (2008) Betyg: 2/10

Matthew McConaughey och Kate Hudson spelar paret som efter att ha ägnat de senaste åren till att dyka efter en försvunnen skatt nu ligger i skilsmässa. Men plötsligt så har han hittat en ny ledtråd efter skatten, och hon dras också med i jakten på skatten. Samtidigt så är han jagad av gangstern Bigg Bunny som har lånat ut pengar till honom.

Ja, detta är nästan lika fånigt som det låter. Undermåliga personporträtt, clichéeartad handling, Scooby Doo-avancerade ledtrådar - allt finns här. Visst kan man döda två timmar med den här hjärndöda smörjan, men det finns många bättre val att göra.

Betyg: 2/10

Betyg: 2/10

torsdag 27 september 2012

Personal Effects (2009) Betyg: 6/10

Walters tvillingsyster har blivit överfallen och mördad. Han har därför återvänt till hemstaden där han nu bor hos sin mamma och tillsammans tar de hand som systerns femåriga dotter. Via mammans stödgrupp lär han känna Linda, vars man har blivit mördad och hennes dövstumme son Clay. Walter och Linda dras till varandra även om åldersskillnaden är påtaglig.

Michelle Pfeiffer och Aston Kutcher spelar huvudrollerna, uppbackade av bl a Kathy Bates som spelar Walters mamma. Även om dynamiken mellan dem inte riktigt når fram fullt ut så är det en bra historia, med flera dimensioner. Självklart gick den direkt till video, men det betyder kanske inte alltid så mycket. Klart sevärd!

Betyg: 6/10

söndag 23 september 2012

Outsourced (2006) Betyg: 7/10

Todd jobbar som gruppchef för en telefonförsäljareavdelning. Han blir inkallad till chefen som berättar att företaget beslutat flytta denna verksamhet till Indien. Todd kan välja mellan att bli arbetslös eller att åka till Indien och lära upp sin efterträdare. Han väljer det sistnämnda och resten av filmen är en enda lång kulturkrock.

En hel del kul situationer, ibland kan man dock bli frustrerad på allvar över en del jobbiga situationer som Todd hamnar i. Såklart finns en liten kärlekshistoria innästlad i filmen. Outsorced är tillräckligt annorlunda och gjord med tillräckligt charm för att den ska bli BRA. Efter filmen gjordes en TV-serie med samma namn som bara överlevde den första säsongen.

Betyg: 7/10

lördag 22 september 2012

Downloading Nancy (2008) Betyg: 5/10

Nancy är trött och färdig med sitt liv och hittar en kille på internet som ska hjälpa henne att göra slut på det hela. Hennes man vet inget, utan en dag är hon bara försvunnen.

Regisserad av Johan "Stakka Bo" Renck och med Micke Nyqvist i en biroll. Lågt tempo, konstnärligt, annorlunda handling. Lyfter aldrig riktigt, och krachar aldrig heller. Intressant utan att bli riktigt bra.

Betyg: 5/10

Management (2008) Betyg: 7/10

Jennifer Aniston spelar Sue, en resande säljare i väggskonst till hotell och offentliga lokaler. När hon hamnar på ett motell i en småstad så får hon en beundrare i den tafatte Nattportieren Mike. Trots ett initialt ointresse från henne så väljer hon till slut att dra nytta av situationen och ger efter lite för hans uppvaktning. Mike ger sig då efter henne och flyger för att besöka henne, något som Sue inte alls uppskattar.

En film som växer mer och mer ju längre man ser den. För att vara en romantisk komedi så är den tillräckligt annorlunda för att bli intressant. Aniston är helt okej i rollen, och Steve Zahn funkar också bra som Mike. Men det är hur Mikes rollfigur växer genom filmen som gör den intressant. När de först träffas så är han henne underlägsen på alla sätt, men mot slutet på filmen så har Mike utvecklats till en person som faktiskt rejält överträffar Sue i emotionell mognad. 

Av någon anledning så gick denna film ganska obemärkt förbi. Rekommenderas!

Betyg: 7/10

Unstoppable (2010) Betyg: 3/10

Ett skenande herrelöst tåg fyllt med explosiva ämnen är på väg mot tätbebyggda områden. Försöken att förhindra katastrofen går inget vidare. Det sista hoppet ligger hos Denzel Washington.

Ganska ordinär thriller, där allt händer precis som man kan förvänta sig. Inte dåligt, men rejält standardaktigt.

Betyg: 3/10

söndag 16 september 2012

Margot at the wedding (2007) Betyg: 6/10


Margot (Nicole Kidman) och hennes son Claude åker för att vara med vid hennes systers bröllop. Hennes blivande man är dock minst sagt en besvikelse.

Det blivande äkta paret spelas av Jennifer Jason Leigh och Jack Black i denna film av Noah Baumbach som är välkänd för sitt samarbete med Wes Anderson (Life Aquatic, Mr Fox) men även för Greenberg och The Squid and the Whale. Margot at the Wedding är följdaktligen en intressant film med spännande karaktärer i en omsorgsfullt skapad intrig. Dock så blir jag inte fullständigt övertygad i detta fall. Margot är bra, men inte en sådan toppfilm som jag hoppades att den skulle vara. Tyvärr så ligger den farligt på gränsen till att bli för pretentiös emellanåt. Men ta inte detta som en sågning, för detta är fortfarande en välgjord och bra film.

Betyg: 6/10


fredag 14 september 2012

Orphan (2009) Betyg: 6/10

Ett par som för ett tag sedan förlorade sitt tredje barn beslutar sig för att adoptera. De hittar den charmiga och speciella den nioåriga Esther på ett barnhem och tar hem henne till familjen. Ganska snart så börjar underliga händelser att inträffa och plötsligt så börjar misstankarna om att något inte är som det ska med Esther att växa fram.

Lite skräckis, ganska spännande, lite oväntat som dyker upp. Ungefär vad man vill ha i en bra skräckrulle. Peter Sarsgaard och Vera Farmiga spelar föräldrarna, men den som övertygar mest är Isabelle Fuhrman som spelar Esther. Lyfter aldrig fullt ut, men den är å andra sidan på en bra jämn nivå rakt igenom. Helt klart sevärd, men inte i topp ens i genren.

Betyg: 6/10

måndag 10 september 2012

Yes Man (2008) Betyg: 6/10

Carl är deppig efter att hans fru lämnade honom....för flera år sen. Han träffar en gammal kompis som får honom att hänga med på ett självhjälpsseminarie. Där får han i uppgift att säga "ja" i alla situationer, för att på så sätt börja leva igen. Genom att följa detta hamnar Carl i en del märkliga situationer, och även om de till en början inte alltid verkar så bra så leder de till att hans liv förbättras.

Jim Carrey spelar huvudrollen, och tyvärr så lider filmen av att han bitvis spelar över på sitt karaktäristiska maner. Uppbackad av Zooey Deschanel, Bradley Cooper, Rhys Dharby och ett hyggligt manus, så lyckas Yes Man leverera en klart godkänd film.

Betyg: 6/10

lördag 8 september 2012

Safe (2012) Betyg: 5/10

Jason Statham spelar boxaren Luke, som efter att han "misslyckats" med att lägga sig i en match blivit rejält osams med den ryska maffian. De dödade hans gravida fru, men istället för att döda honom så låter de honom leva medan de dödar alla människor som han gör sig vän med. Han är således dömd till ett liv i ensamhet, som enbart tycks kunna leda till självmord i förlängningen. Men så korsas hans vägar med det 11-åriga kinesiska underbarnet Mei (matematiskt geni) som också har problem med ryssarna. oPlötsligt är de båda mitt i en gangsteruppgörelse mellan den kinesiska och den ryska maffian i New York. Addera korrumperade snutar och en massa action så har du SAFE. Storyn duger, men filmen är lite taffligt regisserad. Duger helt klart att döda en fredagskväll med, men hade jag sett den på bio så hade jag varit rätt besviken.

Betyg: 5/10

Owning Mahowny (2003) Betyg: 6/10

Philip Seymour Hoffman spelar Dan Mahowny, en banktjänsteman som dragit på sig en del spelskulder och nu hamnat i trångmål med sina långivare. Han börjar satsa allt vildare för att ta sig ur situationen. Plötsligt så börjar han förskingra pengar från banken för att spela för. När hans spelande accelererar så blir han en prominent gäst i Atlantic City där han får de luxe-mottagande. Men även om det bitvis går bra, så har skulderna snart blivit ohyggligt stora.

Fascinerande berättelse som är verklighetsbaserad. Hoffman är riktigt bra, som vanligt. Uppbackad av John Hurt och Minnie Driver. Känns dock lite som en tv-film, men en riktigt bra sådan.

Betyg: 6/10

Battleship (2012) Betyg: 6/10

NASA skickar ut signaler ut i rymden för att försöka få kontakt med andra livsformer. En dag så ger det resultat och en invationsflotta från en annan planet anländer. Mitt i röran finns de två bröderna Alex och Stone Hopper, som båda är i den amerikanska flottan. Platsen för en stor militärövning blir också platsen där den utomjordiska flottan anländer. Deras vapenarsenal är långt mer avancerad än vad vi på jorden kan uppbringa.

Tayor Kitsch och Alexander Skarsgård spelar bröderna. Rihanna spelar en kvinnlig militär och Liam Neeson spelar en Admiral. Bra, fartfylld science fiction/action-rulle. Sevärd särskilt för dej som gillar genren.

Betyg: 6/10

Mr Sunshine (TV series) (2011) Betyg: 6/10


Matthew "Chandler i Vänner" Perry är stjärnan i den här nya TV-serien. Förutom att han spelar huvudrollen så har han varit med och skrivit den. Här spelar han Ben Donovan som är chef för en stor sportarena i San Diego. Håller rätt bra, mycket tack vare Perry, men den når aldrig de riktiga höjderna. Serien blev tyvärr inte förlängd efter säsong 1.

Betyg: 6/10