onsdag 29 februari 2012

Svinalängorna (2010) Betyg: 9/10


Pernilla August har regisserat denna film med båda Rapace (Noomi och Ola) i centrala roller. Filmen handlar om en flickas upplevelser under 70-talet med sina alkoholiserade föräldrar som nyligen flyttat till Sverige från Finland. Noomi spelar flickan i vuxen ålder och Ola hennes man. Men det är skådespelarna i 70-talet som är filmen allra största behållning. Tehilla Blad som spelar den unga huvudpersonen Leena, och hennes föräldrar (Outi Mäenpää och Ville Virtanen) är alla fantastiska i sina roller.

Svinalängorna är starkt berörande och jobbig att se. Det är också en av de absolut bästa svenska filmer jag har sett på många år. Rekommenderas i allra högsta grad!

Betyg: 9/10

måndag 27 februari 2012

The Wackness (2008) Betyg: 5/10


Luke Shapiro säljer droger och ska precis graduera från high school. Han är inte speciellt populär och har dealat sig till terapisessioner av en av sina kunder, en terapeut. Sommaren på Manhattan ser ut att bli spenderad i ensamhet då alla åker iväg. en förutom Luke så är hans drömtjej Stephanie (som är terapeutens styvdotter också kvar i stan. Luke börjar spendera tid med dem var för sig.

En ganska stillsam historia, som är välgjord men inte jätteengagerande. Ben "Gandhi" Kingsley är bra som den drogande teraputen, men det lyfter aldrig riktigt.

Betyg: 5/10

lördag 25 februari 2012

A few good men (1992) Betyg: 8/10


En soldat dödas på en amerikansk armébas på Kuba. Två andra soldater misstänks skyldiga till detta. En ung militärjurist (Tom Cruise) får ta hand om deras försvar. Han förstår snart att det finns en militär hederskod bakom deras agerande. Men hur ska detta kunna bevisas?

Riktigt välkomponerad film med Tom Cruise i huvudrollen, tätt uppbackad av andra stjärnor som Demi Moore, Kevin Bacon, Kevin Pollack, Keifer Sutherland och inte minst....Jack Nicholson som gör en av sitt livs mest välkända roller där han får leverera den odödliga repliken "You can't handle the truth!". Filmen är skriven av Aaron Sorkin som på senare tid legat bakom The Social Network, medan regin hanteras av Rob Reiner (Spinal Tap, When Harry Met Sally).

Riktigt, riktigt bra!

Betyg: 8/10

fredag 24 februari 2012

Birth (2004) Betyg: 8/10


Anna (Nicole Kidman) blir uppsökt av en 10-årig pojke som säger att han är hennes avlidne man. Till en början så avfärdar hon detta som en absurt skämt, men pojken lyckas så ett frö hos henne som gör att hon inte helt kan avfärda det hela.

Birth fick medelmåttig kritik, och jag förstår att många ansåg det frånstötande med de känslor som finns mellan Anna och 10-åringen. Pedofilklockan ringer kraftfullt. Men det är just denna vinkling som gör att filmen blir riktigt intressant. Den är spännande berättad och Annas kval gör att jag tycker att Birth är riktigt sevärd. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att den är rejält underskattad, och rekommenderar er att se den.

Betyg: 8/10

The Three Musketeers (2011) Betyg: 2/10


Så var det dags för ännu en nyinspelning av den klassiska berättelsen om de tre musketörerna. Denna filmatisering är rollbesatt med några relativt okända skådespelare i de centrala rollerna. Tyvärr så är de lika bleka som man skulle kunna misstänka. Handlingen är i grunden baserad på den gamla sagan, men man har försökt flasha upp filmen med lite kampsportsinfluenser á la The Matrix och lite högtekologi. Man passar dessutom på att väva in Da Vinci i handlingen, sannolikt eftersom han nu blivit i opet efter Dan Browns bok/film. Dessutom så har man valt att ha en klämkäck ton i filmen, med en hel del "coola" kommentarer. Eftersom de flesta av dessa faller platt så förstör det mer än vad det tillför. Slutligen så ska nämnas några bra skådespelare i supporterande roller: Orlando Bloom, danske Mads Mikkelsen och den i Inglorious Basterds så brilliante Christoph Waltz. Tyvärr så är samtliga tre osedvanligt tråkiga och intressanta i den här filmen.

Vad jag trodde skulle kunna vara en stunds harmlös underhållning, visade sig vara en bitvis riktigt plågsam smörja. Nästa gång man gör en film om de tre musketörerna så hoppas jag att man går back to basics, men för den här versionen har jag bara ett ord: Undvik!

Betyg: 2/10

lördag 18 februari 2012

Our idiot brother (2011) Betyg: 7/10


Titeln antyder att detta skulle kunna vara en korkad komedi. Det är istället en varm berättelse med bra skådespelare. Paul Rudd spelar Ned som är en godhjärtad kille, förvisso inte helt smart, men framför allt en kille med en positiv människosyn och en optimistisk syn på livet. Han hamnar i fängelse efter att ha sålt marijuana till en polis. När han släppts ut så har hans flickvän hittat en ny kille och han får börja bo hos sin familj, varpå han börjar flytta runt mellan mamman och de tre systrarna (Zooey Deschanel, Elisabeth Banks, Emily Mortimer). Men hans naturliga sätt och något naiva angreppssätt på livet gör att det inte känns fullkomligt smärtfritt för systrarna.

Helt klart en annorlunda film från de vanliga hollywoodkomedierna. Paul Rudd är riktigt bra i huvudrollen. Rekommenderas.

Betyg: 7/10

fredag 17 februari 2012

Contagion (2011) Betyg: 7/10


Ett dödligt virus sprider sig över världen. Vi får följa några personer som drabbas eller som bekämpar det. Bra berättat. Bra skådespelare som Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Laurence Fishburne, Jude Law och Kate Winslet. Spännande och skrämmande katastroffilm som berör. Rekommenderas.

Betyg: 7/10

torsdag 16 februari 2012

Friends with benefits (2011) Betyg: 6/10


Dylan (Justin Timberlake) bor i L.A. och har precis blivit dumpad när han blir uppringd av en headhunter från New York. Han åker dit och plötsligt har han tagit det nya jobbet. Headhuntern Jemie (Mila Kunis) och Dylan blir snabbt goda vänner. Då båda är brända på förhållanden så är ingen av dem intresserad av den andra på något annat sätt. Till slut så bestämmer de sig för att börja ha sex med varandra, utan att det ska betyda något annat för deras vänskap. Vad är skillnaden på att ha sex och att spela tennis tillsammans är tesen.

Kan tyckas vara en fånig story, men den är rappt berättad och underhållande. Med ett bra manus och två duktiga skådespelare i huvudrollerna så funkar Friends with benefits utan att vara någon höjdarefilm. Gillar du genren, så gillar du Friends with benefits.

Betyg: 6/10

måndag 13 februari 2012

J. Edgar (2011) Betyg: 6/10


Clint Eastwood har gjort sig ett stort namn som regissör genom lysnande filmer som Million Dollar Baby, Gran Torino och Mystic River. Senast gav han sig an att berätta historien om den mytomspunne FBI-chefen John Edgar Hoover. Vi får följa honom från det att han börjar sin bana hos det som idag är världsberömt som FBI. I sin karriär är han banbrytande bl.a. genom att han startar upp det första tekniska laboratoriet för brottsbekämpning. Vi får också se en (spekulativ) bild av privatpersonen John Edgar, som är en ensamvarg, hårt kontrollerad av sin mamma och latent homosexuell.

Leonardo DiCaprio är som så ofta riktigt bra, här i titelrollen. Även om det finns kompetenta skådespelare runtomkring så blir det här till stor del en "one man show". Visst är det intressant att lära mer om Hoover, men någon riktig toppfilm är inte det här. Klart sevärd, men det räcker inte för Oscarsnomineringar.

Betyg: 6/10

lördag 11 februari 2012

Anonymous (2011) Betyg: 6/10


Var det verkligen William Shakespeare som skrev de verk som idag tillskrivs honom? I den här filmen framställs en annan teori, som grundar sig på att såväl Shakespeares far som barn inte var skrivkunniga. Så hur kunde i så fall William vara så nydanande med det engelska språket.

Givetvis en kostymfilm där vi får möta kungligheter och adliga. Vanessa Redgrave och Rhys Ifans (Notting Hill) är de mest kända skådespelarna i Anonymous. Den utspelar sig parallellt i olika tider, och sättet detta är gjort på gör tyvärr att den är lite svår att hänga med i emellanåt. En ganska bra film, men den når inte till något riktigt högt betyg.

Betyg: 6/10

torsdag 9 februari 2012

Sunshine Cleaning (2008) Betyg: 7/10


Rose har det tungt i livet. En ensamstående mamma utan någon egentlig karriär och så tillbringar hon tid i sängen med sin nu gifta high school sweetheart. När hon plötsligt glider in i en ny karriär som sanerare av blod från brottsplatser tillsammans med sin ambitionslösa lillasyster, så känner hon plötsligt att hon har hittat sin grej.

Annorlunda och bra film med Amy Adams, Alan Arkin och Steve Zahn. Givetvis ingen film som är gjord med stor budget, men det lider den inte ett dugg av.

Rekommenderas för dej som gillar en lite annorlunda filmupplevelse.

Betyg: 7/10

What's your number (2011) Betyg: 2/10


Outhärdlig komedi med Anna Faris som spelar en tjej på jakt efter en make. Jag orkar inte skriva ägna mer tid åt den här skitfilmen! Stay away!

Betyg: 2/10

tisdag 7 februari 2012

The Rum Diary (2011) Betyg: 6/10


Åter igen en filmatisering av en Hunter S. Thompson-bok med Johnny Depp i huvudrollen, precis som i Fear and Loathing in Las Vegas. Dock så har inte Terry Gilliam regisserat denna. Annars är likheterna många, det är spännande karaktärer som lever i dekadens. Här dock primärt påverkade av alkohol, till skillnad från F&LiLV's drogfrosseri. Depp spelar journalisten/författaren Kemp som kommer till Puerto Rico för att jobba på en lokaltidning. Han blir attraherad av en kvinna som visar sig vara förlovad, och hennes fästman (Aaron Eckhart) drar snart med Kemp i ett projekt som går ut på att exploatera en närliggande ö och transformera den till ett semesterparadis.

Allt utspelar sig på 50-talet, och precis om i F&LiLV så är den delvis baserad på Thompsons eget liv. Jag gillar karaktärerna skarpt, och den innehåller en del riktigt bra scener och en hel del kul dialog. Men storyn är på tok för tunn, och den känns inte i närheten av Fear and Loathing. Men å andra sidan så tog det mej flera visningar innan jag uppskattade den filmen också, så vem vet. Nu blir betyget en 6:a och det är en svag sådan.

Betyg: 6/10

lördag 4 februari 2012

Fight Club (1999) Betyg: 10/10


David Finchers mästerverk Fight Club från 1999 håller fortfarande alla högsta klass. Vi möter Edvard Norton i huvudrollen som den unge mannen som lider av sömnproblem, och som finner bot i att vara med i stödgrupper för olika sorters dödliga sjukdomar. Där möter han Marla (Helena Bonham Carter) som precis som han är fysiskt frisk och går på flera olika stödgrupper. Under en flygresa träffar han den färgstarke Tyler Durden (Brad Pitt) som inom kort kommer att förändra hans liv fullkomligt. Tillsammans startar de Fight Club där män anonymt träffas, spöar skiten ur varandra, och framför allt bondar med varandra. Det här visar sig bara var det första steget i Tylers grandiosa plan att förändra världen.

Rakt igenom en otroligt bra film! Knappt en enda svag punkt!

Betyg: 10/10

fredag 3 februari 2012

Riding Reed Hood (2011) Betyg: 4/10


Någon kom på idén att göra en ny variant på berättelsen om Rödluvan (Red Riding Hood). Varför? Ingen aning. Filmen är ytterst löst baserad på den klassiska berättelsen. Det finns en varg, en flicka med röda kläder och en mormor. Sen slutar i princip likheterna.

I en medeltida by attackeras en ung flicka av en varulv och hon dör. Byns män ger sig ut för att döda varulven, och tror att man lyckats med detta. Då kommer en kyrkans man som är specialist på att döda varulvar och andra ogudliga varelser. Han ser att det som de dödat bara är en vanlig varg, och ger sig i kast med att finna den riktiga varulven. Och parallellt med detta så finns det en klichéartad kärlekshistoria av triangelkaraktär.

Amanda Seyfried spelar Rödluvan och lyckas med ett fullkomligt själlöst framförande av denna roll. Det som sticker ut är Gary Oldman i rollen som Vampyrjägaren. I sina scener dominerar han fullständigt och man glömmer nästan för en stund hur medioker resten av filmen är. Men den är inte fullkomligt usel, bara ganska ointressant.

Betyg: 4/10