torsdag 23 mars 2017

Cruel Intentions (1999) Betyg: 8/10


Två rikemansbarn och tillika styvsyskon i New York lever självupptagna liv där de leker med andra människors känslor. Ett vad mellan dem två sätter den nya rektorns dotter i skottlinjen.

Tonårsfilm? Fjantig sörja? Ja, det är nog en slutsats som man lätt kan dra vid en första anblick. I synnerhet kanske när filmen kom i slutet på 90-talet och med huvudrollsinnehavare som Ryan Phillipe, Sarah Michelle Gellar och Reese Witherspoon. Men inget kan vara mer fel tycker jag. Det här är faktiskt en riktigt bra film. Spännande, bra karaktärer och välskrivet manus. Visst finns det en eller annan scen där någon av skådespelarna inte riktigt bär filmen så som den förtjänar, men det förstör inte upplevelsen för mej. Om du har missat Cruel Intentions, eller struntat i den pga av du dömt ut den i förväg, så förslår jag att du ger den chansen.  Det kom ett par "uppföljare" till denna framgångsrika film, men de har jag inte sett eftersom de verkar vara rätt bleka.

Betyg: 8/10

onsdag 22 mars 2017

Ray (2004) Betyg: 6/10


Biografi om den blinda musikern Ray Charles liv. Vi får följa hans karriär i med och motgång, hans drogmissbruk och hans otrohetshistorier.I jämförelse med Walk The Line om Johnny Cash så är detta en ganska blek och endimensionell film. Det hindrade inte att Jamie Foxx vann en Oscar för huvudrollen. Hans insats är definitivt riktigt bra, så det har jag inga invändningar emot. Filmen är sevärd, men definitivt ingen toppfilm.

Betyg: 6/10


tisdag 21 mars 2017

The Accountant (2016) Betyg: 7/10


Ben Affleck spelar en superskicklig revisor som led av autism som barn, men som har lärt sig att hantera detta och fungera hyggligt bra i sociala sammanhang nu i vuxen ålder. Han jobbar på resande fot och tar supersvåra uppdrag där alla andra går bet. Hans senaste uppdrag blir hastigt avbrutet när han börjat göra genombrott att lösa det. Plötsligt så verkar han vara en jagad man. Han har hittat något som de inte ville att han skulle se.

Jag hör ju till den minoritet som verkligen gillar Ben Affleck som skådis, även om jag tror att många fler fattar vad grym han är som manusförfattare och regissör. Det här är inte någon av hans alldra bästa filmer, men den är definitivt en riktigt bra film.

Betyg: 7/10

måndag 20 mars 2017

Spectral (2016) Betyg: 5/10

Ett gäng soldater i krig blir anfallna av övernaturliga väsen. FIlm som fångades upp av Netflix och hade sin premiär via dem. Bitvis bra, men egentligen inget som vi inte har sett förut.

Betyg: 5/10

Westworld (1973) Betyg: 7/10


En nöjespark i en nära framtid där rika människor kan interagera med människolika robotar i autentiska miljöer som Vilda Västern, Romarriket eller Medeltiden. Helt utan konsekvenser kan gästerna t ex ha sex eller döda. Ett sätt att leva ut sina vildaste fantasier med andra ord. Men som vanligt så lurar oftast tekniken oss i sådana här berättelser. Några av robotarna blir medvetna och börjar emotsätta sig behandlingen.

Nyligen har HBO gjort en tv-serie av denna Michael Crichtonberättelse. Men för 40 år sedan så var det en film med Yul Brynner och James Brolin i huvudrollerna. TV.serien är smått lysande, men faktum är att filmen är otroligt imponerande med tanke på att den är över 40 år gammal. Jag gillade den verkligen som ett kul komplement till tv-serien.

Betyg: 7/10


Futureworld (1976) Betyg: 5/10


Uppföljaren till filmen Westworld (nu en tv-serie). Denna utspelar sig ett par år efter haveriet i den förra filmen. Vi får följa två reportrar som kommer till nyöppningen av nöjesfältet. Den ena av dem (Peter Fonda) är där för att hitta problem med anläggningen för att kunna exponera detta i pressen.

Tyvärr en betydligt sämre film än den första. Inte helt oäven, men ett par snäpp sämre.

Betyg: 5/10

söndag 19 mars 2017

The Missing Säsong 1-2 (TV-serie) (2014-2017) Betyg: 9/10


Spännande BBC-dramaserie om ett par föräldrar som söker efter sin försvunna (bortrövade?) son. På en semester i Frankrike så försvinner plötsligt den engelske pojken och blir inte återfunnen snabbt trots stora insatser. Julien Baptiste, en skicklig och rutinerad fransk polis leder sökandet. Vi får parallellt följa jakten både vid händelsen och åtta år senare. Oerhört skickligt berättad tv-serie. Den hoppar mellan de olika tidsperioderna på ett lysande sätt, samtidigt som nya karaktärer introduceras efter hand. Det gör att handlingen växer på ett spännande sätt från avsnitt till avsnitt.

I säsong 2 så får vi återknyta bekantskapen med Julien Baptiste, då på jakt efter en försvunnen tonårsflicka.

Fantastiskt bra tv-serie som jag varmt rekommenderar, samtidigt som jag nu hoppas på ytterligare säsonger.

Betyg: 9/10

lördag 11 mars 2017

En underbar jävla jul (2015) Betyg: 1/10


Ett gaypar bjuder in sina familjer för att fira jul tillsammans.

Vidrig prettofilm av Helena Bergström. Så fruktansvärt dålig att den inte går att se. Det är mer behagligt att stoppa fingrarna i ett eluttag än att se den här bedrövligt dåliga filmen.

Betyg: 1/10