onsdag 30 november 2016

Snowden (2016) Betyg: 8/10

Fascinerande verklighetsbaserad film om visselblåsaren Edward Snowden. Han är en superskarp datanörd som börjar arbeta för CIA pga av att han vill tjäna sitt hemland USA. Ganska snart så upptäcker han att det inom organisationen begås konstitutionella övertramp mot landets egna medborgare, liksom mot privatpersoner runtom världen. Han byter jobb och börjar arbeta för NSA (National Security Agency) där han inser att omfattningen var mycket värre än han kunnat ana. Genom avlyssning av all datatrafik, mobiltrafik och övrig digital kommunikation så byråerna skapat ett monster som riskerar att skena iväg utom all kontroll. Allt människor gör på sociala medier, i webbsökningar, chattar, email, telefonsamtal övervakas. Dessutom så aktiverar man kameror/mikrofoner i datorer och mobiltelefoner för att i realtid kunna monitorera människor. Man är inne i företag, organisationer, insfrastrukturer över hela världen. Det är ett cyberkrig (eller förberedelser för ett sådant) pågår bakom kulisserna. Det låter som en påhittad story, för inte skulle väl något sådant här 1984-scenario kunnat pågår i verkligheten? Det hemska är att det precis vad det gjor! (gör?) Snowden beslutar sig till slut för att offra allt han har och är för att få ut sanningen om dessa fruktansvärda övertramp på människors frihet och integritet.

I USA anses han av många som en landsförrädare eftersom han stal och offentliggjorde hemligt material. Många anser även att han är en hjälte. Min åsikt är enkel - det han har gjort för det amerikanska folket (och för resten av världens medborgare) är kanske den enskilt största individuella insatsen som någon enskild människa gjort på decennier eller ännu längre. Jag tror att historieböckerna kommer att tala om Snowden som en frihetskämpe som gjorde fantastiskt mycket för människors integritet vid en tidpunkt när den var på väg att utplånas. USA skolor kommer att undervisa om honom som en av de stora amerikanska patrioterna. Vem vet, en dag kanske hans insatser kommer att göra honom aktuell för Nobels Fredspris!?

Men tillbaka till filmen. Det är den många gånger kontroversielle regissören Oliver Stone (JFK, Natural Born Killers, Plutonen och mycket mer) som har regisserat filmen. Filmen är riktigt bra berättad och känns mycket trovärdig. Det är inte alltid fallet med Stones filmer, men här har han verkligen hittat rätt ton och ett viktigt ämne. Joseph Gordon-Levitt spelar Snowden och lyckas få fram en balanserat nördig person med skärpa med inre konflikter över det svåra beslut han har att fatta. Ett mycket starkt porträtt som förtjänar utmärkelser. Det gör förresten filmen som helhet, för den är viktig och mycket bra. Dock så ska man ha med i beräkningen att ämnet är så kontroversiellt i USA att filmen inte gick att få finansiell backning för på ett vettigt sätt hos de amerikanska filmbolagen. Istället så är det främst franska och tyska resurser som möjliggjort att få filmen gjord. Jag misstänker starkt att det kan vara samma problem när det kommer till Oscarsnomineringarna.

Men den här filmen är ett måste att se. Alla människor som äger en dator eller mobiltelefon borde se den för att förstå makten som finns i att ta kontroll på all data som produceras. (Vi kan diskutera Facebook eller Google någon annan gång....) Jag tyckte den var riktigt bra, och den är verkligen inte en film som enbart kretsar om politiska ställningstaganden eller annat långrandigt. Se den, den kommer att vidga dina vyer!

Betyg: 8/10


onsdag 23 november 2016

Gladiator (2000) Betyg: 6/10

Rejält Oscarsbeströdd film (5 stycken) från 2000. Russel Crowe spelar den spanske officeren i den romerska armén som vid ett kedjareskifte hamnar i onåd och ska avrättas liksom hans familj. Han rymmer svårt skadad, men tas till fånga och säljs som slav vilket leder till att han hamnar i gladiatorspel. Han ruvar på sin hämnd samtidigt som han visar sin stridsskicklighet på arenorna. Snart är han tillbaka i Rom, i kejsarens närhet....

Jag har aldrig varit överförtjust i Gladiator även om det är en bra film. Joaquin Phoenix är lysande i rollen som Commodus. Snygga spännande stridsscener. Fantastisk scenografi. Crowe levererar bra i regi av Ridley Scott. Bra men inte toppen!

Betyg: 6/10

torsdag 17 november 2016

Joshy (2016) Betyg: 6/10

Efter att Joshys fästmö plötsligt dött så beslutar han och ett par av de närmaste vännerna sig för att ändå åka till det hus de hyrt för den tänkta svensexan för att hjälpa honom att hantera den uppslitande händelsen. Ett par av kompisarna får den planerat lugna helgen att bli en vild tillställning med alkohol, droger och pooler.

En helt klart hygglig indiefilm med ett gäng kul karaktärer, bitvis bra dialog, och en vettig blandning mellan seriositet och humor.

Betyg: 6/10

fredag 11 november 2016

Taxi Driver (1976) Betyg: 6/10

Klassisk New York-film av Martin Scorsese och med Robert DeNiro i huvudrollen som Travis Bickle som Vietnamveteranen som blir taxichaufför.

Även om filmen onekligen är välgjord och innehåller en del grymma klassiska scener så tycker jag att den bitvis är lite för långsam och därmed inte når upp till ett riktigt toppbetyg. Jag förstår att det här är som att svära i kyrkan för många. Men jag tror att många andra skulle hålla med mej.

Betyg: 6/10

onsdag 2 november 2016

Labyrinth (1986) Betyg: 6/10

Fantasifull film om Sarah (Jennifer Connely) som dras in i en annan värld där hon måste rädda sin halvbror som tillfångatagits av den ondskefulle Goblin King (David Bowie). För att klara utmaningen måste hon ta sig igenom en enorm labyrint som ska leda henne till kungens slott.

Eftersom mupparnas skapare Jim Henson ligger bakom filmen så vimlar det av fantasifulla figurer i filmen, liksom en hel del humor. Och det är detta som gör att filmen faktiskt är rätt charmig och underhållande. Storyn i sig är ganska tunn. Bowie är underhållande att kolla på i sin märkliga utstyrsel, men trots att han är en av filmens affischnamn så är hans insats inte jätteomfattande. Bowie har också skrivit flera låtar till filmen. Några av dem framförs under filmen (musikalvarning).

Betydligt bättre än jag fruktade.

Betyg: 6/10