lördag 19 mars 2016

Room (2015) Betyg: 9/10

Femåriga Jack och hans mamma Joy bor i ett litet rum avskärmade från omvärlden. På kvällarna får mamma besök av Old Nick, och då får Jack sova i garderoben. En dag berättar Joy för Jack att hon har blivit tillfångatagen av Old Nick för sju år sedan och att han håller dem inlåsta i rummet. Men Joy har tankar om hur de ska kunna fly.

Brie Larsson är fantastiskt bra i rollen som Joy/Ma, vilket hon också blivit Oscarsnominerad för. Men det är ett skämt att Jacob Tremblay som spelar Jack inte har nominerats. Hans rollinsats är enorm och bitvis är det hans insats som bär filmen framåt.
Obehaglig till tusen att se. Berör långt ned i själen. Årets bästa film?

Betyg: 9/10




söndag 6 mars 2016

Brooklyn (2015) Betyg: 8/10

Det är tidigt 50-tal och Eilis lämnar familjen, hemmet och fattigdomen i Irland för att söka lyckan i USA. Efter en lång båtresa anländer hon och får plats som en av flera inneboende hos hos en äldre kvinna i Brooklyn, varpå hon börjar arbeta i en butik. Men Eilis känner svårigheter med kulturkrocken och ännu värre - hemlängtan är enorm. Men sakta börjar det vända för henne när hon träffar en man och tycke uppstår. Men en dag så kommer ett tragiskt besked hemifrån.

Filmen är nominerad i tre klasser i årets Oscarsgala. I rollen som Eilis ser vi Saoirse Ronan. Vem säger du sannolikt? Det gjorde jag med trots att jag hade sett henne i The Grand Budapest Hotel. Jag misstänker att det här blir hennes stora genombrott för hon är makalöst bra. Vi får se henne utvecklas från en enkel irländsk tjej som initialt är ganska bortkommen i det nya landet till att med tiden växa till en stark kvinna. Denna utveckling syns så tydligt på hennes personlighet liksom i hela hennes utseende och gestalt. Utan en bra skådespelerska så hade detta kunnat bli riktigt fattigt. Saoirse är definitivt med i matchen om statyetten.

Hon backas upp enormt starkt av några andra skådespelare som inte heller är superstjärnor. Jim Broadbent spelar den irländske prästen i Brooklyn (och honom känner ni igen även om ni inte visste vad han heter). Domnhall Gleeson gör en mycket vältempererad insats. Han är ursprungligen mest känd som en av Weasleybröderna i Harry Potterfilmerna, men har på senare år gjort fina roller i Ex Machina, About Time och nu senast i The Reverant (mot Leonardo).

Det som talat mycket för den här filmen är att jag tror att den slår an en nerv i amerikanernas hjärtan då den berättar om upplevelsen att komma till möjligheternas land, precis som de själva eller deras inte alltför avlägsna förfäder en gång gjorde. Eftersom filmens manus är skrivet av den välkända brittiska författaren Nick Hornby (High Fidelity, About a boy) baserat på en irländsk författaren bok så blir det inte så där överdrivet som det lätt kan bli i en amerikansk fattning. Det känns mycket tilltalande för mej.

Filmen är riktigt bra, och det är nära att jag skruvar upp den ett snäpp till. Det hade kanske varit överdrivet. Men det här är en jättebra film som välförtjänt var med och krigade om tre tunga Oscars, men i slutändan blev Brooklyn utan.

Betyg: 8/10