söndag 11 oktober 2015

Rushmore (1998) Betyg: 9/10

Wes Anderson har gjort filmer som jag bara älskar, så som The Royal Tenenbaums, The Grand Budapest Hotel. Och så finns ju filmen som jag upptäckte honom med -  Rushmore. Vi får följa den lätt excentriske 15-årige Max Fischer. Hans skolresultat är inget att skryta om, men hans sidoaktiviteter inom skolan lämnar vem som helst mållös. När han blir vän med en skolkamrats pappa följer intriger av oanade slag.

Fantastiskt bra dramakomedi! Se den. Njuuut!

Betyg: 9/10

Pusher 2 (2004) Betyg: 5/10


Fortsättning på en av dansk films mest framgångsrika thrillers. Åter igen är Tonny (Mads Mikkelsen) ute från fängelset och försöker få ordning på sitt liv.

Kul att se när man sett den riktigt bra 1an, men tyvärr så är detta en halvblek uppföljare.

Betyg: 5/10

Life on Mars (2006) Betyg: 7/10

Upplägget på serien är ju lysande. Polisdetektiven Sam Tyler är i en bilolycka år 2006 och vaknar upp i 1973. Kulturkrock som heter duga. Han försöker komma tillbaka till "sin" tid. Men vad är verklighet.

Schysst BBC-serie som ändå inte når hela vägen i mål. Men missa den inte för allt i världen.

Betyg: 7/10

Interstellar (2014) Betyg: 7/10

Jag är ett stort fan av Chris Nolans filmer (som Batmantrilogin, The Prestige och Inception). I hans senaste film berättar han om astronauterna som riskerar sina liv genom att resa genom ett "worm hole" i ett försök att rädda mänskligheten.

Inte lika vass som några av hans andra filmer, men likväl bättre än det mesta andra som släpps.

Betyg: 7/10

10 000 timmar (2014) Betyg: 3/10


En kille vinner högsta vinsten på Triss och bestämmer sig för att sluta jobba satsa på att bli fotbollsproffs eftersom han hört att man kan bli mästare på något bara man tränar i 10 000 timmar.

Kass rulle med Peter Magnusson. Kul idé men filmen var riktigt platt rakt igenom! Och Özz Nuyen är inte rolig, det bara är så. Tyvärr grabben. Ge upp!

Betyg: 3/10

Terminator Genisys (2015) Betyg: 8/10


2015 var det dags för en reboot av ännu en succéserie - filmerna om Terminator. Nu åter igen med Arnold Schwarzenegger i titelrollen. Jag har låtit bli att läsa för mycket om filmen innan jag ser den. Det är ofta ett smart drag, och det visade det sig definitivt vara den här gången med. Till en börja verkar filmen helt enkelt vara en remake av den första filmen (och möjligtvis den andra), men den har fler dimensioner än väntat. Istället så knyter filmen snyggt ihop med 1an och 2an. Äntligen kom den verkliga Terminator 3!!!  Jag blev mycket nöjd, och tänker snart se den igen, då ihop med de två första filmerna.

Betyg: 8/10

The Omen (1976) Betyg: 4/10

Legendarisk skräckfilm med Gregory Peck i huvudrollen. Han ordnar så att han och hans fru adopterar en son, i samband med att de tragiskt förlorar sin son under förlossningen. Ganska snart ser de tecken på att allt inte är som det ska med sonen. Kan sonen verkligen vara antichrist?

En del filmen åldrar dåligt, och tyvärr tycker jag inte att The Omen håller någon vidare klass idag, snart 40 år efter den släpptes.

Betyg: 4/10

Trevligt folk (2015) Betyg: 7/10


En smågalen entreprenär från Borlänge vill göra något för att förbättra integrationen mellan svenskar och invandrare. Han kommer då på att de Somaliska ungdomar som det finns gott om i Borlänge ska bilda ett landslag i Bandy och representera Somalia i kommande VM. När man samlar ett gäng killar somett ett par skridskor så har man tagit sig en en utmaning av hög kaliber. Man kallar in en av svensk bandys största profiler, Pelle Fosshaug, att träna och leda gruppen.

Filmen är dessutom något så ovanligt som en Filip & Fredrik-produktion som inte enbart innehåller introvärt självupptaget babbel. tvärtom så håller F&F en ganska låg profil i filmen. Jag tycker absolut att killarna gjort en del riktigt bra saker, inte minst High Chaparall. Men ett tag kändes det som om de fyllde 5ans tablåer med program varenda dag i veckan, utan någon som helst kvalitetsspärr. Det här kanske var början på en utveckling hos herrarna? Hur som helst en riktigt sevärd film.

Betyg: 7/10

Chappie (2015) Betyg: 7/10


Neill Blomkamp slog igenom med District 9, och här är hans nya film Chappie. Åter igen en scifi-doftande rulle. I en nära framtid har en brott börjat bekämpas med robotpoliser. När en av programmerarna gör ett genombrott inom AI låter han en robot bli den första som kan tänka och känna själv. 


Ett par snäpp bättre än den medelmåttiga District 9 . 

Betyg: 7/10

Parks and Recreation Säsong 1-7 (2009-2015) (TV-serie) Betyg: 7/10


En av anledningarna till att jag skrivit lite mindre om film på sistone är att en stor del av sommaren gick åt att plöja igenom de 125 avsnitten av komediserien Parks and Recreation. Handlar om ett gäng som jobbar på Park- och Fritidsförvaltningen i en amerikansk småstad. Efter en lite avvaktande start så blev denna serie riktigt rolig och engagerande. Vi möter Amy Poehler i huvudrollen som den superengagerade kommunalarbetaren. I starka biroller återfinner vi folk som Rob Lowe, Aubrey Plaza, Rashida Jones samt inte minst Chris Pratt vars lätt obildade rollfigur är hela seriens själ och hjärta. Jag ska inte överdriva och kalla denna serie ett måste eller superbra. Men den är riktigt underhållande och den är perfekt att beta av ett 20-minutersavsnitt av emellanåt.

Betyg: 7/10

Rudderless (2014) Betyg: 8/10

Den frånskilde slarvern till pappa genomlider svår sorg när hans son plötsligt dör. Han hittar sonens demotejper och börjar spela sonens låtar. Plötsligt så eskalerar detta och han befinner sig i en situation som han inte kunnat tänka sig.

Billy Crudup är alltid bra, likaså här. Bra balans mellan musik, känslor och drama. Lågbudgetrulle i regi av William H Macy. Grymt sevärd.

Betyg: 8/10

The Giver (2014) Betyg: 6/10


I en framtida värld där på ytan allt ser perfekt ut träffar vi en ung man som väljs ut att bli nästa man som ska bära sanningen om världens historia. Dett visar sig vara ett extremt plågsamt uppdrag.

Jag gillar sci-fi och den här filmen håller måttet.

Betyg: 6/10

Spy (2015) Betyg: 2/10


Jag tror att titeln egentligen säger allt om jag ska skriva ett omdöme. Men visst, jag skrattade nog till ett par gånger. Därav det höga betyget.

Betyg: 2/10

Into The Wild (2007) Betyg: 8/10

Christopher McCandless söker mening med livet. Han lämnar allt han äger och ger sig ut på en resa genom USA utan att berätta något för sin familj. Det slutliga målet är att leva isolerat ute i Alaska. Han kommer dit och det riktiga äventyret kan börja.

Lång och bitvis långsam film, sällan en kombination som passar mej. Men Into The Wild har en nerv som gör att den trollbinder mej. Sean Penn har som vanligt gjort ett strålande regijobb. Men egentligen så skulle jag nog kunna bara sitta och lyssna på filmmusiken och vara nöjd med tanke på att den består av ett soloalbum från Pearl Jams sångare Eddie Vedder. 

Betyg: 8/10

Jurassic World (2015) Betyg: 6/10


Efter många års uppehåll så var det dags för ett fjärde inspel i filmerna om Jurassic Park. Även handlingen är framflyttad i tiden, och nu är Jurassic World en sedan länge öppen nöjespark med massor av besökare som kommer för att se livs levande dinosaurier. Problemet är bara att folk nu för tiden inte tycker att det är så speciellt otroligt att få se livs levande dinosaurier, folk vänjer sig snabbt. För att hålla uppe intresset behöver parkens forskare komma upp med än mer storslagna och skräckinjagande djur att visa upp. Ni gissade det, genmanipulation är lösningen de kommit fram till. Blir ni chockade om jag nämner att det uppstår problem som härstammar från denna lösning?

Filmen är mer som en reboot än som en uppföljare, och handlingen känns påtagligt snarlik den i första filmen. Men det är bra gjort, spännande och bra på alla sätt. Snudd på ett högre betyg.

Betyg: 6/10

The Three Musketeers (1993) Betyg: 5/10

Kommer ni ihåg 1993? Det hestaste som fanns var filmballader med Bryan Adams? Eller? Nåja, han sålde en del singlar på den tiden så även med temat till den här filmen (All For One ihop med Roddan och Sting, ingen vidare låt faktiskt....) Något annat som var hett på den här tiden var Kiefer Sutherland (hans första vända) och Charlie Sheen (som i ärlighetens namn var rätt het igen med någon riktigt soppig sitcom ett antal år senare). Här gör de en Hollywoodrulle med storbudget i en nyinspelning av den klassiska The Three Musketeers tillsammans med Oliver Platt och Chris O'Donnell. Det är fartfyllt, bitvis rapp dialog, och fruktansvärt förutsägbart. Inte min typ av film men jag kan inte förneka att om man gillar en äventyrsfylld matinéfilm, då håller den förvånandsvärt bra ännu idag. Klart bäst i filmen är Tim Curry som "the bad guy".

Betyg: 5/10

True Detective Säsong 2 (2015) (TV-serie) Betyg: 9/10

Okej då var även jag ikapp. Andra säsongen av True Detective med helt ny skådespelaruppsättning och helt fråstående från säsong ett är härmed avverkad. Det är härligt att konstatera att säsong 2 var precis lika bra som föregångaren. Colin Farrell och Rachel McAdams är riktigt bra, men för mej så överskuggas de överraskande av Vince Vaughn. Visst är han lysande rolig i Wedding Crashers, men att tro att han hade så här mycket svärta och djup. Han gör sitt livs roll.

Betyg: 9/10