tisdag 30 september 2014

Transcendence (2014) Betyg: 7/10

Johnny Depp, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Paul Bettany, Kate Mara och Rebecca Hall. Det är en rätt bra laguppställning som Wally Pfister har fått ihop till sin regidebut. Wally har tidigare varit filmfotograf, primärt åt Chris Nolan och med honom gjort filmer som Memento, Dark Knight-trilogin, Inception med mera. Nu tar han nästa steg och regisserar själv.

Transcendence handlar om Artificiell Intelligens och ett antal forskare som jobbar i frontlinjen av dess utveckling. Den främste av dem är Will Caster (Johnny Depp). Efter ett skottattentat mot Will får han besked om att han är döende. Kulan innehöll ett radioaktivt ämne som nu finns i hans blodomlopp och detta förlopp inte kan hejdas. Om en månad är han död. Han väljer då att ladda upp sitt medvetande i den superdator han byggt upp. Efter hans död så finns han kvar inne i datorsystemet, och hans intelligens och möjligheter är nu ofattbart stora. Men är det verkligen Will som finns därinne?

En tankvärd och spännande film som jag tyckte mycket om. Wally Pfister är uppenbarligen visuellt mycket skicklig, men man ska inte förvänta sig att hans berättande är i Chris Nolan-klass. Dock så är detta en riktigt bra film, och vi kan räkna med att få se ännu mer intressanta filmer från Pfister i framtiden. Klart värd ett besök på biografen.

Betyg: 7/10

Rescue me (TV-serie) (2004-2011) Betyg: 9/10


Har på sistone ägnat en hel del TV-tid åt denna serie om ett gäng brandmän i New York ett par år efter den traumatiserande 9/11-händelsen. I centrum står Tommy Gavin, som förlorade sin kusin, bästa kompis och tillika kollega Jimmy i händelsen. Efter detta har hans liv gått lite på sniskan. Han har börjat kröka friskt, och hans fru har lämnat honom. Men i jobbet är han fortfarande högpresterande och generellt funktionell. Men när han dricker så kommer de döda tillbaka och pratar med honom.

Rescue me handlar om Tommy, hans och kollegorna på brandstationen. I huvudrollen ser vi en personlig favorit till mej, den lysande komikern Denis Leary. Han har även varit med och skapat/skriva serien, vilket gör att det finns en ton i den som är lysande. Rescue me är spännande, gripande och kul på en och samma gång. Det är riktigt svårt att slita sig från den. 93 avsnitt fördelade på 7 säsonger. Generellt så håller den en hög kvalitet,  även om den dippar något runt säsong 5. Dramakomedi när den är som bäst! Mycket mörk humor!

Rekommenderas!

Betyg: 9/10

The Zero Theorem (2014)Betyg: 5/10


Terry Gilliam (Monty Python, 12 Monkeys, Fisher King m.m.) är tillbaka med en ny film, vilket alltid drar mej till biograferna. Här regisserar han Tarantinos protegé Christoph Waltz i denna framtidsskildring om den excentriske datorhackaren Qohen Letz. Han jobbar på ett märkligt företag som heter Mancom. Qohen föredrar sitt eget sällskap och undviker helst andra människor, men han dras via sitt arbete in i märkliga situationer där han inte alls känner sig bekväm.

Som vanligt så är Gilliams filmer otroligt läckra rent estetiskt, men den här gången tycker jag att det är alldeles för själlöst. Hade högre förväntningar, så jag är rätt besviken. Inte dålig, men bitvis lite långtråkig. Synd!

Betyg: 5/10

måndag 29 september 2014

Edge of Tomorrow (2014) Betyg: 8/10


Spännande och välberättad science fiction-action med Tom Cruise i huvudrollen. En meteorit med främmande varelser har landat på jorden och håller på och ta över hela planeten. Hela världens militär gör såklart enad front i kampen för vår existens. William Cage (Cruise), som är helt utan tidigare stridserfarenhet, kastas motvilligt in i en attackstyrka som har ett uppdrag som bara kan sluta i döden. Men döden blir inte slutet för Cage...

Tom Cruises bästa film på 10 år!

Betyg: 8/10