söndag 6 april 2014

Her (2013) Betyg: 7/10

Theodore blev lämnad av sin fru förra året och han är ensam och olycklig sedan dessa. Han uppgraderar operativsystemet /OS) till sin dator, och det nya OSet är personligt och han fattar genast tycke för dess manifestering som Samantha. Plötsligt inser de att de är kära i varandra och inleder en relation. Ganska snart uppstår svårigheter eftersom Samantha ju inte har någon kropp.

Åter igen en mycket märklig film av Spike Jonze. Han är onekligen en av vår tids mest originella filmskapare. Här har han teamat upp med Joaquin Phoenix (som får bära en stor del av filmen), Scarlett Johansson, Amy Adams och Rooney Mara. En bra ensemble som gör Her till en speciell och sevärd film. Dock så hade jag lite högre förväntningar på den. 

Betyg: 7/10

Delivery Man (2013) Betyg: 7/10

Vince Vaughn spelar killen som aldrig blir vuxen och som inte sköter sitt jobb i familjeföretaget något vidare. När hans flickvän blir gravid så berättar hon för honom att hon tänker genomgå det hela på egen hand, eftersom hon inte anser honom som pålitlig och därmed inte lämplig att bli förälder. Det visar sig dock att han ovetande redan är förälder. För 20 år sedan var han en flitig spermadonator, och nu har ett antal av hans barn gått till domstol för att få hans anonymitet som donator hävd. Han får då reda på att hans spermier har givit upphov till 533 barn, varav 142 nu vill träffa honom. Med sin kompis som är advokat motsätter han sig att bli avslöjad. Men han börjar ändå att anonymt uppsöka en del av barnen. 

Med ganska låga förväntningar börjar jag se filmen, och inledningsvis så verkar dessa infrias. Men så händer det något och filmen snäpper upp sig inte bara ett steg utan flera. Till slut så tyckte jag att den var förvånansvärt bra. Inte alls någon flamskomedi, utan den gränsar t.o.m. bitvis mot att vara ett lättsamt drama. Jag kommer att se om den om några år. Med andra ord så är det en film som är helt klart sevärd.

Betyg: 7/10

lördag 5 april 2014

Jackass presents: Bad Grandpa (2013) Betyg: 5/10


Jackassgänget har gett sig på att göra en spelfilm. Minst sagt lite inspirerat av Borat kan man säga, eftersom de låter skådespelarna interagera med "vanliga människor". Handlingen är att Johnny Knoxville spelar en gammal gubbe Irving som motvilligt får ta hand om din dotterson när dottern åker i fängelse. Och Irving är ingen bra målsman. Han vill lämna barnbarnet till sin pappa, och de ger sig ut på en resa.

Bitvis är den en usel kopia på Borathumor, med några stänk av Jackass sedvanliga "göra sig illa"-humor. Handlingen är tunnare än den senaste iPhonen. Men är det roligt då? Jo, bitvis är det faktiskt några riktigt roliga scener. Men de balanseras med minst lika många pinsamt dåliga. Sen den för all del, du skrattar nog till ordentligt ett par gånger vilket juinte är fy skam det heller.


Betyg: 5/10

fredag 4 april 2014

The Place Beyond The Pines (2012) Betyg: 7/10

Luke (Ryan Gosling) är stuntförare av motorcykel på en cirkus. När de kommer tillbaka till en liten stad så träffar han Romina (Eva Mendes), en tjej han hade en relation med förra gången han var där. Hon visar sig ha fött hans son sedan sist. Luke jagar henne men hon är i en ny relation. Han beslutar sig sluta sitt jobb och stanna i staden för att vara nära sonen. För att försörja sig så börjar han råna banker.

Riktigt bra och spännande film. Snyggt uppbackade av Bradley Cooper och Ray Liotta så blir Gosling och Mendes riktigt sevärda i den hör filmen.

Betyg: 7/!0

torsdag 3 april 2014

Pornopung (2013) Betyg: 8/10


Den rätt nördige killen Christian flyttar till Oslo för att slutföra sina studier. Han flyttar in i en lägenhet som han får dela med två killar Karl och Leo. De sistnämnda är tjejraggare i toppklass, och de bestämmer sig för att ge Christian en hjälpande hand.

Filmen är som en filmvariant av The Game, dvs hur blir man framgångsrik hos det täckta könet. Men den är också faktiskt mer än så. Den var riktigt bra berättad och innehåller såklart en del förvecklingar som verkligen lyfter filmen. Jag hade ganska låga förväntningar, och blev oerhört positivt överraskad av denna norska pärla.

Betyg: 8/10

Generation Kill (TV-serie) (2008) Betyg: 6/10

HBO-serie med Alexander Skarsgård i en av huvudrollerna. Handlar om amerikanska marinsoldater under invasionen av Irak 2003. Förmodligen ganska verklighetstrogen (jämfört med många andra krigsskildringar) men den klickar inte riktigt för mej. Det händer för lite i serien tyckte jag. 7 avsnitt på dryga timmen vardera. Ska villigt erkänna att jag blev mer engagerad i serien framåt slutet. Välgjord, med bra skådespelare. Men är verkligen den amerikanska armén så här bedrövligt dåligt ledd?

Betyg: 6/10

Mr Morgan's Last Love (2013) Betyg: 6/10


Drama med Michael Caine, ja det är väl något slags kvalitetsförsäkring!? I Mr Morgan's Last Love möter vi den amerikanske änklingen i Paris. Tillsammans med hustrun flyttade han dit några år tidigare, men nu har hon avlidit. Nu är han ensam kvar och sörjer hustrun.. När han råkar i samspråk med en ung kvinna på en buss så förändras allt för honom.

Kanske inte lika bra som man skulle kunnat hoppas, men fortfarande ett habilt drama.

Betyg: 6/10

onsdag 2 april 2014

Grudge Match (2013) Betyg: 4/10


Ny film där Sly Stallone och Robert De Niro är två gamla boxningsmästare och tillika ärkefiender som erbjuds pengar för att 30 år senare gå en match mot varandra.4/10

Tjuren från Bronx möter Rocky Balboa, det måste ju bli tidernas fajt? Ja, så tänkte nog någon som kokade ihop idén till den här filmen. Tyvärr så är manuset ganska torftigt, en del karaktärer är fullkomligt usla (promotern t ex). En del av dialogen känns ihoprafsad, och handlingen skulle kunna få plats på en sida av ett möjlkpaket - en kortsida. Det hade varit betydligt bättre om herrarna hade haft den goda smaken att tacka nej till den här filmen. Men precis som i filmen så fick de väl ett erbjudande som de inte tyckte att de kunde säga nej till. Inte helt utan underhållningsvärde men en stor besvikelse. Uselt trist boxningsmatch på slutet.

Betyg: 4/10

tisdag 1 april 2014

Lilyhammer Säsong 1 & 2 (TV-serie) (2012-2014) Betyg: 9/10

New York-maffiamedlemmen Frank Tagliano vittnar mot sina gangsterkollegor och ger sig in i FBIs vittnesskyddsprogram. Eftersom han älskade OS i Lillehammer, Norge så väljer han att relokera sig dit. Planen är att där leva ett helt nytt liv, men det tar inte lång tid innan han faller in gamla beteenden.

Riktigt kul dramakomedi med Steven van Zandt (Sopranos, Bruce Springsteens band) i huvudrollen. Lysande rolig med väl genomtänkt situationskomik. När man placerar den macho amerikanska gansterkillen i den "mjuka" norska kulturen så uppstår många roliga situationer. T ex norsk invandringsintegration, pappaledighet, bostadsrättsföreningar, alkoholmonopol ger underlag för en elegant norsk navelskådning med glimten i ögat. Van Zandt backas upp av många duktiga norska skådespelare, som t ex flera från den mycket roliga adventsdokusåpeparodin Nissene på Loven (Tomtar på loftet).

Jag plöjde snabbt de två första säsongerna. Finns på Netflix, eller på DVD. Säsong 3 är på gång till hösten.

Betyg: 9/10