tisdag 25 juni 2013

Palme (2012) Betyg: 7/10


Fascinerande dokumentär och Olof Palmes liv. Visste du t ex att han växte upp i en ganska rik familj, men att han under en resa i USA såg fattighet och orättvisor som fick honom att engagera sig i socialdemokratin? Han gör en raketkarriär inom politiken, och är i vissa situationer minst sagt kontroversiell. Detta får honom att bli en person som det anses accepterat att håna på ett i många fall fult sätt. Allt detta och mer i filmen Palme, som är en mycket intressant dokumentär om en av Sveriges mest kända politiker under 1900-talet. För oss som var lite för unga under hans aktiva tid så är detta ett intressant dokument som ger en bredare bild av mannen som för oss mest blir förknippad med Christer Pettersson och det tragiska slut som Palmes liv fick.

Betyg: 7/10

tisdag 18 juni 2013

Game of Thrones (2011- ) Säsong 1-3 Betyg: 9/10


Senaste årens mest uppskrivna tv-serie är den enormt påkostade fantasyserien Game of Thrones. Den utspelar sig i det fiktiva landet Westeros (Västerås?) och där härskar sju familjer. Serien handlar i grund och botten om maktkampen mellan dessa familjer. När jag såg första säsongen så var jag inte riktigt imponerad. Jag hade en förväntansbild att det skulle vara mer fantasy, och istället kändes det i mycket som ett "medeltidsdrama". Men det här är en otroligt välgjord och påkostad serie. Mycket sex, politik, svek, strider, och det som fäller avgörandet att detta blir en succé - en dvärg!  Varje säsong är 10 avsnitt á en knapp timme. Fantastiskt bra! Om du har svårt att komma in i serien (den har extremt många nyckelpersoner som den kretsar kring) så ge inte upp. Paybacken är massiv!

Betyg: 9/10

The Odd Life of Timothy Green (2012) Betyg: 5/10


Ett barnlöst par begraver en låda med barnsaker i trädgården. Under natten så växer ett barn till sig ifrån denna plantering. Naturligtvis så är det inte ett barn som alla andra. Timothy är ganska stor redan från början och han har löv som växer på sina ben.

Lite för mycket familjefilm och lite för sentimentalt för min smak. Jennifer Garner verkar ha specialiserat sig på roller där hon får spela olyckliga kvinnor, dvs kvinna som inte kan bli med barn, änkor eller dumpade tjejer. Typecasting? Filmen är inte poänglös men den blir alldeles för mycket en familjevänlig saga. Inte dåligt, men inte heller min kopp te.

En spännande kuriosa med filmen är att Ahmet Zappa ligger bakom storyn till filmen, och japp det är Franks son.

Betyg: 5/10

måndag 17 juni 2013

Kvarteret Skatan i Laholm (2012) Betyg: 2/10

Roliga komikergänget i Kvarteret Skatan ger sig på långfilmsformatet. Det verkar ju som om det kan bli roligt, men tyvärr så funkar de inte alls i det här formatet. Manuset är riktigt tunt, och framför allt så är det alldeles för glest mellan skratten. Ett rejält felsteg av Batra/Glans/Mohlin m fl
Enstaka skratt finns som lyfter upp betyget ett steg. Rekommendation till dej: undvik!

Betyg: 2/10

söndag 16 juni 2013

Wild things (1998) Betyg: 7/10

Matt Dillon spelar studievägledaren på ett gymnasium som blir anklagad för att ha våldtagit två av eleverna. Men det är spel bakom kulisserna på hlg nivå som egentligen pågår. Sexuellt välladdad film med läckra Denise Richards och tjusiga Neve Campbell i rollerna som de två eleverna. Smart intrig som bjuder på spännande vändningar. På pappret ser detta ut att vara en riktig skräpfilm, men den överraskar rejält positivt. Allra bäst i filmen är Bill Murray som advokat.

Betyg: 7/10

Rare Exports (2010) Betyg: 4/10

Djupt ned i de finska bergen hittar man jultomten nedgrävd, och han lever fortfarande efter 100-tals år. Men det fanns en anledning till att jultomten blev fängslad på detta sätt, han är inte så snäll som många nu för tiden tror...

Plötsligt så känns det fullt tänkbart att se finsk film, något som för bara ett par år sedan var fullkomligt uteslutet. Men efter Iron Sky så inser man att det har hänt något inom finskt filmskapande också. Rare Exports är klart värd att se, men likväl så är idén roligare än genomförandet. Helt ärligt så är detta en film som de flesta kommer att tycka är kass. Själv tycker jag att den är medelmåttig och duglig.

Betyg: 4/10

söndag 9 juni 2013

Lost in Translation (2003) Betyg: 9/10

Filmstjärnan Bob Harris (Bill Murray) är i Tokyo för att spela in reklamfilm för Suntory whisky. Han har problem på hemmefronten och på sätt och vis borde detta vara ett sätt att komma iväg och få lite egentid. Men han vantrivs enormt i Japan. På samma sätt vantrivs den betydligt yngre Charlotte (Scarlett Johansson) en annan amerikanska som är i Tokyo tillsammans med sin make fotografen som arbetar hela tiden. Dessa två hittar en samhörighet med varandra och utforskar Tokyo tillsammans. 

De som inte älskar den här filmen brukar klaga på att de blir tokiga på att den är så långsam och att det inte händer något under hela filmen. Men tvärtom så är filmen fullspäckad med subtil handling, vilket förmodligen inte passar alla. Att en rastlös själ som jag uppskattar filmen förvånar ibland t.o.m. mej. Sofia Coppola fick sitt stora genombrott med den här filmen, och det är i mitt tycke än idag hennes allra bästa film. 

Betyg: 9/10 


Jack The Giant Slayer (2013) Betyg: 5/10


Så har jag lyckats se "rätt" Jack-film. Åter igen baserad på sagan om Jack och bönstjälken, rikligt kryddad med jättar. Den här filmen är inspelad med en rejäl budget och har regisserats av Bryan Singer (The Usual Suspects, X-men) och i centrala roller ser vi Ewan McGregor, Nicholas Hoult, Stanley Tucci och Eddie Marsan. Även om den här varianten är klart bättre än "Jack The Giant Killer", så är det fortfarande inte speciellt kul. Fungerar som en stunds avkoppling tillsammans med några medelstora barn. Men det är lika bra att undvika bägge filmerna.

Betyg: 5/10

David Batra - Det här var ju tråkigt (2012) Betyg: 6/10

David Batra i liveinspelad stand up-show från Rival i Stockholm. Showens röda tråd är de "lappar" som han också gett ut ett par böcker om. Bitvis suveränt roligt, men emellanåt går det på tomgång. Men ofta kommer David snabbt upp på banan igen. Helt klart så får du en rolig kväll när du ser den här!

Betyg: 6/10

Edge of Darkness (2010) Betyg: 8/10

Polisdetektiven Thomas Cravens dotter mördas utanför hans hus när hon är på besök hos honom. Efter att initialt trott att han själv var det tänkta offret så inser han att hans dotter var inblandad i något stort. Craven, som inte längre har något att förlora, ger sig in i detta i jakt på hämnd och upprättelse för dottern. 

Förvånansvärt bra film med Mel Gibson i huvudrollen. Jag skulle vilja sträcka mig så långt som att påstå att detta är en av hans absolut bästa filmer! Ray Winstone backar upp honom riktigt bra i sin lilla men viktiga roll. Mörkt till tusen, jajamensan! Se den!

Betyg: 8/10

Parental Guidance (2012) Betyg: 4/10

Mormor och morfar ska ta hand om barnbarnen när föräldrarna ska iväg på en resa. Kulturkrockar uppstår! Filmen är tänkt att vara lite gullig och charmig. Det går sisådär! Inte uselt, men ungefär lika spännande som falukorv. Hyggliga skådisar i Billy Crystal, Bette Midler och Marisa Tomei, och manuset  innehåller några roligheter och t.o.m. lite substans. Rekommendation: Strunta i Parental Guidance och se den som nödlösning nån gång när den går på TV.

Betyg: 4/10

lördag 8 juni 2013

Ego (2013) Betyg: 6/10

Ytlige rikemanssonen Sebastian med artistdrömmar råkar ut för en olycka och förlorar synen. Han deppar ihop och bryter kontakten med de flesta av sina gamla vänner. Till slut så lyckas han komma ut från sitt mörker med hjälp av sin personliga assistent Mia.

Förvånansvärt bra exekverad film. Okända skådespelare som gör bra ifrån sej. Känslosamt utan att bli smörigt eller sentimentalt. Inte rakt igenom alltför förutsägbart. Helt klart ett bra sätt att tillbringa en och en halv timme.

Betyg: 6/10

fredag 7 juni 2013

Speed (1994) Betyg: 6/10

Klassisk actionrulle med Keanu Reeves och Sandra Bullock. Handlingen går ut på att en buss blir bestyckad med en bomb som detonerar om dess hastighet understiger 50 mph (80 km/h). Keanu spelar polisen som riskerar sitt eget liv genom att hoppa på bussen och försöka rädda dess passagerare. Bäst i filmen är Dennis Hopper som spelar den onskefulle man som riggat situationen. En annan intressant reflektion är att filmens inledande episod där Reeves ska rädda en gisslan från en hiss i en skyskrapa är betydligt mer spännande än huvudhandlingen. En klart underhållande och fartfylld film som inte blivit sämre med åren. Men någon riktig höjdare är det inte.

Betyg: 6/10