fredag 30 mars 2012

Warrior (2011) Betyg: 8/10


2 bröder och en far. Sedan många år har de ingen kontakt med varandra som en följd av att föräldrarna skiljdes pga faderns alkoholism. Nu möts deras vägar igen när bröderna, ovetandes varandra, ställer upp i en stor turnering i Ultimate Fighting Championship.

För alla som inte gillar kampsportsfilmer, så kan jag berätta att det här framför allt är ett bra drama. Men visst innehåller den också godbitar för den som gillar just kampsportsgenren, dock så är det inga utdragna matchsekvenser. Men mot slutet av filmen så duggar de tätt.

Nick Nolte spelar den alkoholiserade fader, som sedan att par år är nykter. Bröderna spelas av Joel Edgerton (Owen Lars i Star Wars Ep II och III) och Tom Hardy (Inception).

Warrior överraskar positivt. Det är gripande och engagerande.
Betyg: 8/10

fredag 23 mars 2012

Martha Marcy May Marlene (2011) Betyg: 5/10


Drama med skandaltvillingarna Olsens lillasyster Elisabeth i huvudrollen som Martha, en ung tjej som fastnat i klorna på en sekt. Hon inser till slut att det här inte passar henne och hon flyr och söker fristad hos son storasyster och hennes man. Men livet inom sekten har satt sina spår och återinträdet i ett normalt liv går inte helt utan komplikationer.

Intressant tema, men trots en fantastisk insats av Elisabeth Olsen så lyfter filmen aldrig riktigt.

Betyg: 5/10

torsdag 22 mars 2012

onsdag 21 mars 2012

The Debt (2010) Betyg: 5/10


Sarahs föräldrar är hjältar från kalla krigets dagar. I sin roll som agenter inom Mossad så genomförde de ett uppdrag i Östberlin där de letade upp och tog om hand om en nazistisk krigsförbrytare. Men trettio år senare så ligger skuggorna fortfarande över dem, och något står inte riktigt rätt till.

Helen Mirren och Tom Wilkinson spelar agenterna i sin ålderdom, och med dessa stabila skickliga skådespelare så har vi en bra grundplåt till att få ihop en bra film. The Debt är bra men inte riktigt sådär vass så att man blir fast i den.

Godkänd thriller, snudd på en 6a. John Madden, mest känd för Shakespeare in Love, har regisserat.

Betyg: 5/10

tisdag 20 mars 2012

The Art of Getting By (2011) Betyg: 8/10


Sista året i high school och George är ett tåg som är på väg att krascha. Hans inställning ger inga indikationer till att han ska vara i närheten av att kunna ta sin examen. Han lär känna Sally, som är betydligt mer populär än han själv. De märker att de har något gemensamt och en vänskap uppstår. George är så klart mer än lite förtjust i Sally, som i sin tur verkligen tycks uppskatta att vara med George också.

The art of getting by är en snygg kombination av socialt drama och romantisk komedi. Freddie Highmore och Emma Roberts är riktigt bra i huvudrollerna. Gillar du den här genren så är detta ett mycket bra alternativ. Den undviker Hollywoodplastighet och känns genuin.

Betyg: 8/10

lördag 17 mars 2012

Wonderland (2003) Betyg: 2/10


Wonderland handlar om en uppgörelse i den undre världens Hollywood på 1980-talet. Denna film som baserats på verkliga händelser har porrstjärnan John Holmes i centrum. Hans självdestruktiva leverne ledde som bekant några år senare till att han avled i AIDS.

Många namnkunniga skådespelare som Val Kilmer (som Holmes), Kate Bosworth, Carrie Fischer, Michael Pitt, Tim Blake Nelson och Lisa Kudrow för att nämna några. Tyvärr så är filmen ganska långtråkig och oengagerande. Lägg hellre tiden på den mycket underhållande Boogie Nights.

Betyg: 2/10

Tyrannosaur (2011) Betyg: 6/10


Joseph är en aggressiv smärtande man med ett självdestruktivt leverne. När han möter den religiösa Hannah så tycks hans själ kunna se en glimt av ljuset. Finns det en väg till botgörning för Joseph? Då Hannah liv också visar sig vara omhuldat av mörker, så kan deras vänskap leda till ett bätte liv för någon av dem?

Stilrent engelskt drama med starka scener. Mycket sevärd, men kanske inte tillräckligt speciell för att nå ett toppbetyg.

Betyg: 6/10

fredag 16 mars 2012

Puncture (2011) Betyg: 6/10


Två kompisar som driver en juristbyrå tillsammans råkar på ett riktigt stort fall. Massor med sjuksköterskor smittas årligen av blodsjukdomar eftersom de sticker sig på patienters nålar. Ett litet företag har börjat tillverka en nål som det är omöjligt att återanvända och som man därmed inte riskerar smittas av. De ger sig an fallet, men upptäcker att det är enormt svårt att kämpa mot företagsjättarna med sin enorma resurser. Att en av killarna har allvarliga drogproblem hjälper föga i deras strävan.

Baserat på en verklig historia. Ganska engagerande med duktiga skådespelare, mest känd är Chris "Captain America" Evans.

Betyg: 6/10

Imagine me & you (2005) Betyg: 7/10


Den nygifta Rachel blir plötsligt kär i tjejen som levererade blommorna till hennes bröllop. Komplikationer tillstöter.

Riktigt bra brittisk film med välbyggt manus och stabila skådespelarinsatser, även om ingen av skådespelarna ä speciellt välkänd. Varm ton och lagom humoristisk.

Rekommenderas till alla som klarar av lite lesbisk kärlek.

Betyg: 7/10

War Horse (2011) Betyg: 2/10


Steven Spielberg har regisserat War Horse som nominerades för 6 Oscars, men vann ingen. Den handlar om en pojke och en häst i England strax före första världskrigets utbrott. Kriget skiljer dem åt och vi får följa hästens resa genom kriget.

Fruktansvärt pretentiöst och oengagerande till tusen. Kanske kan en 11-årig hästtokig tjej uppskatta denna uppblåsta långtråkiga film. Den lyfts enbart av en enda scen som utspelar sig i ingenmansland mellan skyttegravarna. Förutom det hade den hamnat på en klar etta i betyg.

En vän till mig varnade för War Horse på Facebook, men jag ignorerade oklokt detta. Gör inte samma misstag.

Betyg: 2/10

Twilight: Breaking Dawn Part 1 (2011) Betyg: 1/10


Då kan vi konstatera att Twilightserien till slut har nått ett fullkomligt lågvattenmärke. Med den fjärde delen i serien lyckas man till slut nå den urusla film man förmodligen strävat efter under hela filmserien.

Breaking Dawn Part 1 handlar om hur Bella gifter sig med sin älskade Edward, och hur hon sedan blir gravid. Eftersom det inte finns någon nerv, något oväntat eller ens någon som helst gnista mellan huvudrollsinnehavarna så blir den en enda lång gäspning.

Nu längtar jag efter nästa film.....eller?

Betyg: 1/10

fredag 2 mars 2012

Elf (2003) Betyg: 4/10


Familjefilm med Will Ferrell där han spelar Buddy en man som vuxit upp på Nordpolen som en Älva/Elf. En dag så får han reda på att han är adopterad och han beger sig till New York för att försöka träffa sin biologiska far. Inte lika rolig som en del andra Ferrell-filmer.

Betyg: 4/10

torsdag 1 mars 2012

Then She Found Me (2007) Betyg: 8/10


Lärarinnan April blir plötsligt lämnad av sin man, nästa dag dör hennes mor. Mitt i detta så känner hon stressen att hon vill ha barn. Plötsligt blir hon kontaktad av en kvinna som påstår sig vara hennes biologiska mor. Dessutom så uppvaktas hon av en av sina elevers frånskilda far.

Helen Hunt har regisserat och spelar huvudrollen, starkt uppbackad av Colin Forth, Bette Midler och Matthew Broderick. Filmen är engagerande med en bra story som berör och underhåller.

Betyg: 8/10